Dilek Gappi

Dilek Gappi

dilek.gappi@dogangazetecilik.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Dünyanın en büyük treyler ve tarım ekipmanları üreticisi Krone yaklaşık dört yıl önce İzmir’de yatırım yapma kararı aldığında, Ege işdünyasında mutluluk rüzgarı esmişti. Nihayet İzmir’e otomotiv sektöründe yan sanayii de sürükleyecek önemli bir yatırım geliyordu.
Bu nedenle Tire OSB’den 189 bin metrekare yer alan Krone’nin yatırımı büyük heyecan yarattı ama heyecan kısa sürdü.
Yaklaşık bir yıl sonra 2008 küresel krizi tırmanma eğilimi gösterince, yatırım durdu. Fabrika tamamlanmasına rağmen her an start verilecek şekilde beklemeye başladı. Bu süre içinde fabrikanın sürekli yatırımlarını, bakımını yaptılar.
Beklenen karar geçtiğimiz alındı ve tarih nihayet belirlendi. Krone yatırımı farklı bir gelişme yaşanmazsa Ağustos 2012’de üretime başlayacak.

Krone yatırımı yeniden başlıyor



* * *
Fabrikada makina alımı, taşeron ve tedarikçi arayışı için yeniden start verilirken, teknik personel alımı da başlatıldı. Doğuş Grubu ile ortaklaşa yapılacak yatırım, Krone’nin Almanya’daki 100. yıl kutlamalarında açıklanmış, Krone Grup Başkanı Dr. Bernard Krone, Türkiye’de kurulacak fabrikadan dünyaya ihracat yapılacağını belirtmişti. Borsaya endeksli oldukları için net açıklama yapmamakla birlikte, İstanbul’daki yetkililer tesisi faaliyete geçirmek için çalışmalara başladıklarını doğruluyor.
Krone yatırımı Tire Organize Sanayi Bölgesi için de dinamo görevi görecek. İlk etapta 35 milyon euroluk yatırımın daha sonra 50 milyon euroya ulaşacağı belirtiliyor. Tire OSB Yönetim Kurulu Başkanı Metin Akdaş da 2012 Ağustos ayında başlayacak yatırım için hazırlıkların sürdüğünü belirtirken, bir değişiklik olmaması halinde yatırımın, Ege Bölgesi’ndeki yan sanayii için yeni bir soluk olacağını söylüyor.
Ancak Akdaş bu arada Avrupa’da krizin yeniden derinleşmemesini temenni ediyor, aynı sahneyi bir kez daha yaşamak istemiyor.
* * *
Krone, Tire’de ilk etapta yıllık 5 bin adetlik üretim yapmayı planlıyor. Üretimin büyük bölümü ihracata gönderilecek.
Gelen haber önemli, otomotiv sektöründe ana sanayi yatırımı, küçük büyük 50’ye yakın yan sanayii de beraberinde harekete geçirir.
Halen ‘İzmir’e Çinli otomobil yatırımcıları geliyor’, ‘Hyundai burada yatırım yapsın’ gibi beklentilerle suni gündemler yaratılmaya çalışılırken,bu yatırım; ismiyle, cismiyle net yatırım.
Ama yine de Avrupa’da yeniden şiddetlenen krizin, Krone’ye bir kez daha yatırımı durdurma kararı aldırmaması için dua etmekte de yarar var.

Turistik tesisler, yazlıklar depremzedelere açılmalı
Anlaşıldı ki, bu böyle olmayacak, içimiz parçalanıyor, soğuklarla birlikte vicdanların da soğuması bekleniyor.
Van’da çoluk çocuk donuyor, tüm Türkiye izliyor.
Nedenin ve nasıl geç kalındığının önemi çok ama şu anda kimseye faydası yok.
Bu saatten sonra yeterli sayıda konteyner ve prefabrik demonte yapılar sağlanamayacağına ve kış bastırdığına göre, Devlet acil olarak yazlık evleri, boş duran kışın da kalınabilecek turizm tesislerini depremzede ailelere ve özellikle kadınlara, çocuklara açmalı. Geç kalınsa da yapılması imkansız değil, önümüzde en az üç ay daha Van’da kara kış. Özellikle Mersin ve Akdeniz bölgesinde akıl almaz bir ikinci konut israfı var. Gördüğümde yaşadığım şaşkınlık, hala aklımda. Tüm sahiller bomboş duran sitelerle kaplı. Böyle bir organizasyon devletin planlamasıyla olur.
Çıkar hemen böyle bir envanteri sahiplerine de ısınma vs. giderlerin bedelini öde.
“Bu kolay değil” demek asıl kolaycılık.
Kışın geldiğini göre göre insanları çözümsüz bırakmak hem kolaycılık, hem acizlik.
20. yüzyılın plazalarla süslü gelişen ülkesinin altında çok sıkıntının olduğunu biliyoruz ama hiç değilse bu konuda bu kadar beceriksiz durmayıp, konjonktürel büyüklüğümüze yakışan stratejik(!) bir karar alabilsek ve minik ayakları, genç yürekleri çoluk çocuğu bu soğukta dondurmasaydık.