En son Başbakanlık Yatırım Promasyon Ajansı bir Japon devinin Türkiye’de yatırım kararı aldığını açıkladı. Ancak tüm açıklama, bu kadarla sınırlıydı.
Kimdir, nereye, ne kadarlık yatırım yapacak. Belli değil. Aklımda kaldı.
Yine aklımda kalan bir başka gelişme vardı...
Manisa OSB’nin Yönetim Kurulu Başkanı Sait Türek, bir süre önce büyük bir yatırımın kapıda olduğunu söylemiş, ser vermiş sır vermemişti. Bazı ipuçlarını biraraya getirince Türek dayanamadı ve iki yatırımı da açıkladı. Alman kombi devi Viessmann ile Japon rulman devi NTN Manisa’da yer aldı, yatırıma başlıyor.
Yıllık cirosu yaklaşık 2 milyar euro olan Viessmann, Manisa’ya 25 milyon euroluk yatırım yapacak. Bunun için 40 bin metrekarelik yer aldı. Üretim için uzun süredir yer arayışında olan Viessmann artık Türkiye’de de üretime geçiyor.
NTN de alanında Viessman kadar iddialı bir dünya devi. Dünyada binlerce üründe kullanılan rulman üretimi dört büyük tröstleşmiş firma tarafından üretiliyor. NTN de bu firmalardan birisi.
* * *
Manisa 2. bölge teşvikleri alıyor bu nedenle yatırım akıyor diyebiliriz ama bu gerekçe 40 -60 milyon euroluk yatırım yapan firmalar için yeterli değil. Manisa OSB’nin birçok avantajının yanı sıra yaratılan güven ve hakkını vermek gerekir, ortaya konulan irade önemli.
Tanık olanlar bilir, Manisa OSB Yönetim Kurulu Başkanı Sait türek, dünya devlerini bölgeye getirmek için büyük bir efor sarfetti. Yatırıma niyetli olan, bölgede birbirini tetikleyeceğini düşündüğü yatırımcıların 10 günde bir kapısını çaldı. Neden Manisa olması gerektiğine yönelik yatırımcı adaylarına defalarca gitti, brifingler verdi. O nedenle bir yılda Compenenta, Mubea Engineering AG, Ferrero’nun ardına yeni yatırımlar da ekledi.
Elbette böyle dünya devi yatırımları çekmekte, konjonktürel dengeler de önemli ama doğru vizyon ve büyük çabanın da sonuç verdiğini, Manisa’yı yakından izleyenler biliyor.
* * *
Türkiye’nin yılı rekor cari açıkla kapatmasına az kaldı. Cari açığa karşı, piyasaya daha az para enjekte ederek, kuru suni yükseltmelerle, vergileri artırarak, ithalata geçici önlemler alarak sınırlı mücadele edebilirsiniz. Asıl çözüm yabancı sermaye ama doğrudan yatırım yapan yabancı sermayede. Kriz türkiye’ye fırsat olacaksa bu açıdan olabilir. Şu anda Avrupa’nın koşullarından bunalan ya da Uzakdoğu’nun maliyetlerini düşürmek isteyen devlerine Türkiye’yi tanıtmak için ideal zaman.
Kendi içine dönük olmayan, vizyonunu geniş tutan, hedefte ısrarcı kurumlar nihayetinde bu çabalarının karşılığını alıyorlar.
NTN Fransa’daki tesisleri taşıyacak
Yıllık 10 milyar doların üzerinde ciroya sahip, rulman devi Japonlar ilk etapta yatırım miktarını 60 milyon dolar açıkladılar. Yatırım 2012 yılında başlarken, öncelikle Fransa’daki tesislerini Manisa’ya taşıyacaklar. Bu yönüyle de NTN yatırımı dikkat çekici. NTN Manisa OSB’den tam 100 bin metrekarelik yer satın aldı. NTN bu yatırımıyla aynı zamanda ülkede olmayan bir üretimi de getirmiş olacak. Bu açıdan da ileride Ege Bölgesi’nde yatırım yapabilecek ana otomotiv sanayi yatırımları için büyük avantaj yaratması mümkün.