Bugünlerde harıl harıl, kısaca dünya fuarcılığı anlamına gelen EXPO adaylığı için uğraşıyoruz.2020 yarışında, Paris’teki ilk sunum, Salı günü. Bu kez EXPO yolculuğu zorlu olacak görünüyor. İddialı beş rakibimiz var. Umarım kentin geleceği için bu mücadeleyi başarırız.
Ama fuarcılıkta bir başka mücadelemiz daha var bizim. Üstelik 1936’dan bu yana sürüyor. Ülkede fuarcılığı ilk başlatan kent olan İzmir’in bu yolda ardında bıraktığı mesafe ise pek kimsenin içini açmıyor.
İzmir Enternasyonal Fuarı daha çok nostaljisiyle seviliyor.
EXPO’da gelecek belirsiz ama İzmir’in fuarcılık geleceğinde şimdi umutlar, Gaziemir’de kurulacak yeni fuar alanında. İhalesi bugün yarın gerçekleşecek. Ancak fuarcılık hizmetlerini yürüten İZFAŞ AŞ’nin başında tam bir kaptan yok. Ani kararla genel müdür Doğan İşleyen emekli edildi. İşleyen’i son yıllarda ‘ihtisas fuarcılığını’ geliştiren isim olarak söylemek de mümkün. Bu konuda harcadığı çabalar birkaç ihtisas fuarını İstanbul ayarına yükseltti. Bunu eski ve ideal olmayan pavyonlarda başaran İşleyen’in, tam da Türkiye’nin en modern fuarcılık kompleksinin yapımı başlarken ayrılması dikkat çekiciydi. Aklımda sorular vardı, paylaştık...
- Fuarcılıkta en birikimli zamanlarınızı yaşarken neden ayrıldınız ?
Yorulmuştum ve başkana sık sık artık emekli olmak istediğimi söylüyordum.
- Ne yordu sizi ?
Fuarcılık çok hareketli bir alan, sürekli dinamizm gerektiriyor ve bu işi bürokrasiye bağlı kalarak yapmak zorundasınız. Mesala fuarcılıkta çalışanı prim sistemi harekete geçirir, İZFAŞ’ta bunu yapamadık. Belediye şirketi olduğunuzda herşeyin kararını veremiyorsunuz.
- Aziz Başkan’a kırgın mısınız?
Hayır, değilim. Zaten sürekli ‘emekli olmak istiyorum’ diyordum. Yapabileceğim herşeyi yaptım. Artık genç arkadaşların sürükleyici olması gerekiyor.
- Yeni fuar alanının bir türlü başlamaması sıkıntı yarattı mı ?
Onun da sıkıntıları oldu ama bu süreç önemli bir süreç.
- Umudunuz yeni alanda mı ?
Mekan önemli Ama herşey demek değil.
Milano 150 bin metrekarelik yeni fuar alanı açtı, şimdi doldurmakta zorlanıyor.
- Deneyimlerinize göre İzmir furcılığında çözüm ne ?
Öncelikle belediyenin yönetimdeki payı yüzde 49’un altına inmeli ve özerk bir yapı gelmeli. Şimdi dünya fuarcılığı olan EXPO için herkes çaba harcıyor ama İzmir’de fuarcılık belediyenin sırtına bırakılıyor. Yanlış anlaşılmasın İzmir’in EXPO çabası çok sevindirici ama biz niye bu kadar yalnız kaldık diye düşünüyorum. Yeni fuar alanına ortak olunması için Başkan Kocaoğlu kurumlara çağrı yaptı, model önerdi, çoğu yanaşmadı. Bunun dezavantajını çok yaşadık. Belediye şirketi olduğumuz için rekabette hep zorlandık, fuarları ucuza satmak zorunda kaldık. Ayrıca yabancı fuarcılık şirketlerine fuarları samak ya da ortak almak gibi hızlı kararlar alamadık. Ortalık için İngiliz ve Hintli yatırımcılarla görüştüm ama yol alamadık. Oysa artık büyümenin yolları bunlar.
- Ayrıca yeni ihtisas fuarları gelişmeli...
Çok önemli. Biz gerçekten bu konuda mermer ve gelinlik fuarında kabuğu yırttık. İstanbullu firmalar artık İzmir’e fuara gelmeye başladı. Ayrıca Boat Show fuarını kesinlikle İzmir’e çekmemiz lazım. Fuar yapılacak aylarda yani Ekim-Mayıs döneminde başka fuar yapacak zamanımız yoktu. Ancak yeni fuar alanında bu sıkıntı aşılır. Farklı hollerde, farklı fuarlar yapabilir.
- Yerinize bir atama yapılmadı, tekrar dümene geçmeyi düşünür müsünüz ?
Hayır, iki ayrı dönem yaklaşık 15 yıl çalıştım ve ben artık yolumu çizdim. Kim gelecekse, kolay gelsin...