Geçen hafta İzmir 4. İdare Mahkemesi, sessiz sedasız yeni bir karar verdi.
Sonuç, kimine göre müjde, kimine göre büyük hayal kırıklığı olacak.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Konak 1’inci Etap 1/5 bin ölçekli İmar Planı’na Şehir Plancıları Odası’nın açtığı dava 1,5 yıl aradan sonra sonuçlandı. Plan önceki gün, Mahkeme’nin 2011/1772 sayılı kararı sonucu iptal edildi.
Sözkonusu plan; Alsancak Limanı’nın giriş kısmından başlayan, doğuda Alsancak Garı ve demiryolu, batıda Ege Denizi ile sınırlanan, güneyde ise Fevzipaşa ve Gaziler Caddeleri ile sonlanan Konak 1’inci Etap 1/5 bin ölçekli planda mevcut yapılaşma ve plan kararlarını büyük oranda korurken, kamuya terk edilecek alanların terkinden sonra, inşaat yapılaşma oranının artmaması koşuluyla minimum 3 bin m2’lik alan sağlayacak parsellere serbest yükseklik hakkı tanıyordu.
Bu planı yeni başlayacak birçok projenin yanı sıra özellikle 4 büyük proje bekliyor.
-Zorlu Holding’in eski tütün depoları alanına yapacağı 32 katlı gökdelen projesi
-Mazhar Zorlu Holding iştiraki ‘Güçbirliği Holding’in Dünya Ticaret Merkezi
-Özgörkeyler’in Hilton’un karşısında yer alan arazilerinde yapılacak Özgörkeyler Plaza
-Gürel ve Özgener Grubu’nun ortaklığındaki rezidans projesi
‘Plan kenti rahatlatmıyor’
Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi öncelikle gerekli jeolojik etüdlerin yapılmadığı ve planın bütüncül olmadığı gerekçelerini öne sürdü. Mahkeme kararının açıklandığı günler, Odanın seçim telaşına denk geldiği için, yeni yönetim dün oluştu ve onlar daha sonra açıklama yapacaklar.
İtirazlarda genel olarak sözkonusu alanın 1/1000’lik planlara bağlı kaldığı, kenti rahatlatacak değişiklikler getirmediği öne sürülüyor. Mahkeme, Odayı haklı gördü ki; planı iptal etti. Top şimdi yeniden Büyükşehir Belediyesi’nde, ya temyize gidecek ya da plan tadilatı yapacak.
Peki hata kimde ? Gerekçelerinin haklılığını ispatlayan Oda’da mı, yeni projeler kazandırmaya çalışan Büyükşehir Belediyesi’nde mi ? Yine bazıları “istemezükçüler devreye girdi” diyecek ama bu işin yüzeysel yolu. Asıl soru şu; Büyük ölçekli planlar neden kentin de bir parçası olan Odalar ve ilgili kurumlarla baştan tartışılarak karara bağlanmıyor ?
Birlikte plan yapmak bu kadar mı imkansız ?
Rant devreye girince bazı şeyler oldu bittiye mi getirilmek isteniyor, Odalar plan yapım aşamasında karar süreçlerine dahil edilmediği için dava açmak zorunda mı kalıyor ? İzmir bu soruyu yanıtlamalı.
Kısacası İzmir’de aynı film şimdilerde yine vizyonda...
İki Zorlu’ya yeni şok
Planı özellikle iki Zorlu dört gözle bekliyordu. Vestel’in sahibi Zorlu Grubu, Çankaya’da Orkide Alışveriş Merkezi ve tütün deposunun yanı sıra metrekare koşulunu sağlamak için satın aldığı diğer parsellerle 5 bin 200 metrekarelik alana sahip. Grup, tütün deposunu yeşil alan olarak kamuya terk edecek Orkide’nin yerine ise 32 katlı gökdelen yapılabilecekti. Öte yandan, Mazhar Zorlu Holding’in, Güçbirliği AŞ ile öncülük ettiği, Basmane’de yıllardan bu yana ‘çukur’ halinde kalan Dünya Ticaret Merkezi (DTM) Proje alanı da plan kapsamındaydı. İmar planı DTM’ye yeni avantaj sağlamıyordu. Ancak planla kamuya terk edilen alanlar netleşiyor ve plan bu haliyle çözüm olarak görülüyordu.