2012 yılı ekonomik açıdan hala ‘öngörülemiyor’
Bir yönüyle Avrupa’da yaşanan Euro krizi kıskacı daha zor günleri beraberinde sürükleyecek görünüyor, diğer yönüyle, Avrupa’dan ülkeye kayan siparişler ve Ortadoğu- dan artan talepler, ekonominin yara almadan yılı atlatacağını işaret ediyor.
İzmir’in en büyük organize sanayi bölgesi, Atatürk OSB en azından şu anki durumu anlayabilmek için en iyi nabızlardan birisi. OSB Başkanı Hilmi Uğurtaş’ın basın yöneticilerine gönderdiği davete, ‘bu açıdan da bakmak gerekir’ diye düşünerek katılıyorum.
En iyi göstergelerden biri elektrik ve doğalgaz kullanım oranları kullanım oranları ki bölgede düzenli bir artış yaşanıyor. Uğurtaş, 590 firmanın faaliyette olduğu bölgede şu andaki çalışan sayısını 35 bin olarak veriyor.
Önemli sinyallerden biri ise Uğurtaş’ın “Yatırım taleplerine yetişemiyoruz” açıklamasında yatıyor. Bir süre önce 73 milyon TL’ye aldıkları ve sanayicilere parselleyerek satacakları Tariş Çiğli eski iplik fabrikası arazisi örneği dikkat çekici. 400 dönümlük arazide 38 sanayi parseli ayrılmış durumda. Ancak aldıkları talep bunun iki katı. Hatta yatırım açısından gördükleri ilgiyi anlatabilmek için Uğurtaş şu talebi dile getiriyor. “Çiğli Askeri Havaalanını bize versinler, üç yılda fabrikalarla dolduruz.”
* * *
Bu isteğin yanıt bulmasının çok zor olduğunu Uğurtaş da biliyor, kendilerine gelen yer talebinin yüksekliği konusunda iddasını ortaya koymaya çalışıyor.
Başkan ayrıca bölgelerinde yer olsa, Manisa OSB’yi teşvik avantajına karşın geçebilecek bir yatırım ilgisinden söz ediyor, Bir anlamda “Teşvikler Manisa’ya kayıyor, yatırımcı bulamıyoruz” diyen İzmir’deki diğer OSB’lerin kulaklarını çınlatıyor.
Atatürk OSB’yi gezerken, Uğurtaş’ın anlattıkları bende öncelikle iki ayrı saptamayı öne çıkardı. İlki; ‘eğer düzenli, sanayicinin işini kolaylaştıracak, ucuz enerji sağlayan ve limana yakın bir organize sanayi bölgesi sunabiliyorsanız, İzmir için ‘kentlere göre teşviğin yarattığı’ adaletsizliği aşmak mümkün.
İkincisi; 2011 için İzmir’deki sanayiciler Avrupa’dan gelen siparişlerde sorun olmayacağını düşünerek, yeni yatırımları için düğmeye basmaya hazırlanıyor.
Umarız 2012 böyle devam eder...
‘Sanayici Vakfı’ kuruyorlar İlk hedef, iş garantili lise
Uğurtaş’la, gazetecilerin buluşmasının öncelikli nedeni, kuracakları Sanayici Vakfı.
Vakfın ilk amacı teknik lise, ardından elde edecekleri vergi avantajıyla teknik üniversite kurmak olacak. Bölge sanayicisi kendi elemanını, ‘iş garantili lise’de kendi bursuyla yetiştirecek.
Teknik liseyi Milli Eğitim Bakanlığı’na devretmeyi düşünmüyorlar.
Yıllardır İzmir’de, kentin yarattıkları olanaklarla büyüyen sanayiciler bir anlamda şimdi kazandıklarının manevi karşılığını vermeye hazırlanıyor.
Bana göre biraz geç bile kalındı. Ancak aslında Türkiye açısından da, bu formülün çok önceden uygulanması gerekirdi. Meslek liseleri, OSB’lerin içerisine taşınmalı, buradaki sanayi tesislerinin ihtiyaçlarına göre eğitimleri şekillenmeliydi.
Teknik üniversitede bu açıdan doğru formül. Şimdi Atatürk OSB, Türkiye’nin en rahat, kurumsallaşmış, altyapısını tamamlamış OSB’lerinden biri olmanın rahatlığıyla bu gerekliliği yerine getiriyor.