Ajandamın bir sayfasına aldığım not şöyleydi: “Türkiye 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren Genel Sağlık Sigortası Sistemi’ne (GSS) geçiyor, bu değişiklik İzmir’de, Ege’de hangi değişimi yaşatacak. SGK İzmir Bölge Müdürü Mustafa Keskin’e sor” Ama gündem o kadar yoğun, yeni yıl öncesi takip edilmesi gereken konula o denli yığılı ki, bu notu ancak ilgili bir haber çıktığında fark edebildim. Haberde yeşil kartlılara yönelik yeni düzenlemelerden sözediyordu. Hemen Keskin’i telefonlar aradım. Keskin, hem konunun öneminden hem de başlayacak farklı düzenlemelerden söz etti. Herkesin Genel Sağlık Sigortası’na alınması doğru ve güzel bir uygulama. Ancak dikkat edilmezse önemli riskler de barındırıyor. O nedenle “Tamam” dedim, “Yılbaşı öncesi sizinle biraraya gelmemiz artık şart.”
- Öncelikle yeni yılla birlikte kimlerin hayatında ne değişecek ?
Türkiye 2008 yılında Genel Sağlık Sigortası’na (GSS) geçti. SSK’lılar, Bağkurlular hemen genel sağlık sigortası kapsamına alındı. Bu şekilde GSS’ye nüfusun yarıdan fazlası girdi. Şimdi yılbaşından ise iki ayrı değişim var. Birincisi yeşil kartlılara farklı bir düzenleme getiriliyor, ayrıca vatansızlar ile bir yıldan daha fazla Türkiye’de kalanyabancı vatandaşlar, çocuk esirgeme kurumunda olanlar da bu kapsama alınıyor. İkinci düzenleme sosyal güvencesi ve yeşil kartı olmayanlarla ilgili.
- Yeşil kartlılar için tam olarak nasıl bir düzenleme geliyor ?
Öncelikle şunu söyleyim, tedirgin olmalarına gerek yok. Onlar otomatik olarak sisteme aktarılacaklar. Ancak yeşil kartlıların her yıl rutin vize işlemi oluyordu. Yine vize zamanı geldiğinde, bu kez sistem değişecek. Kaymakamlıklara başvurarak, gelir testine tabi olacaklar.
- Nasıl bir test bu...
Ailenin gelir hesabı ortaya çıkacak. Ailenin toplam geliri fert başına bölünecek. Eğer fert başına gelir 279 liranın altında ise primleri devlet tarafından karşılanacak. 279 ile 837 TL arasında ise 33 lira karşılığı ailenin tamamı sigortalı olacak. Üst tavan aylık 200 TL olarak uygulanacak.
- İzmir’de yeşil kartlıların sayısı nedir ?
176 bin kişi. Ama onlar devlette kayıtlı bizim için asıl mesele, yeşil kartı olmayan ve hiçbir sosyal güvencesi bulunmayan yaklaşık 100 bin İzmirliye ulaşmak. 220 bin kişiye mektup gönderdik. Mektupların bir kısmının sahibi bulunamadı. Özetle önümüzdeki beş iş gününde 100 bin İzmirliye. acil ulaşmamız lazım.
- Neden acil ?
Eğer onları sisteme devredemezsek 1.1.2011 tarihinden 18 yaşını geçenlerin prim tahakkukları en üst seviyeden işlemeye başlayacak.
- Bu arada sağlık kurumlarına yönelik İzmir’de de sıkıntılar büyüdü. Özelikle eczaneler sıkıntıda...
Eczane lerimizin kurumumuzdan kaynaklanan bir sıkıntıları yok.
- Krizlerin ardından esnaf ve işdünyası için SGK borçlarında yeniden yapılandırmalar yapılmıştı, bir müddet iyi gitti, ancak şimdi yeniden sıkıntılar başladığı, ödemelerin yapılamadığı belirtiliyor.
Hayır biz İzmir’de böyle bir sıkıntı yaşamıyoruz. Tahsilatlarımız yeniden yapılandırmalar da aynı hızda devam ediyor.
- Hatırlıyorum, sizinle geçen yıl sonunda konuştuğumuzda İzmir SGK?olarak, hedefinizi, emeklilikleri hızlı bağlamak olarak söylemiştiniz. 2012’deki önceliğiniz ne olacak ?
Birçok çalışmaya yoğunlaşmakla birlikte, özellikle kayıtdışına eğileceğiz. 2012’de özellikle kayıtdışı eleman çalıştırana ağır cezalar geliyor..
1 LİRALIK EZİYET KALKTI
İnternet üzerinden sigorta sorgulamaları için bir süre önce PTT’den 1 TL’ye şifre almak gerekiyordu. Ancak bu uygulama bir çok karışıklığa yol açınca kaldırıldı. Keskin sigortalıların yeniden, www.turkiye.gov.tr adresinden doğrudan sorgulama yapabileceklerine de işaret etti.
Aynı gün emeklilik
Yaklaşık bir yıl önceki hedeflerini hızlı emeklilik olarak açıklamıştı Mustafa Keskin. Bu noktada geldikleri noktayı şöyle anlatıyor: Şu an aynı gün bağladığımız yüzlerce dosya var. Eğer evraklarda bir sıkıntı yoksa takip eden ay maaşlar mutlaka bağlanıyor. İzmir’de ayda ortalama 1800-2000 emekli müracatı alıyoruz.” İzmir’de 506 bin emekli olması da, Türkiye’de 1 çalışana 1 emekli düşerken, 1 çalışana 1.5 emeklinin düşmesi İzmir’in emekliler cenneti olduğunu da kanıtlıyor.