Brüksel’de Türkiye’nin Ufuk Avrupa, Erasmus+ ve Avrupa Dayanışma (ESC) Programlarına resmen katılımını sağlayan anlaşmalara imza atan Kaymakcı, anlaşmaların sağlayacağı katkılar konusunda Milliyet’in sorularını yanıtladı.
Türkiye’nin bilim, araştırma, yenilik ve hareketlilik alanlarında Avrupa Birliği ile var olan iş birliğinin 2021-2027 döneminde de devamını sağlayacak Ufuk Avrupa, Erasmus+ ve Avrupa Dayanışma (ESC) Programlarına katılımını sağlayan anlaşmalar dün Brüksel’de imzalandı.
Anlaşmalara Türkiye adına Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı, Avrupa Birliği (AB) adına da Avrupa Birliği Komisyonu Yenilikçilik, Araştırma, Kültür ve Gençlik Komiseri Mariya Gabriel imza attı. Birlik Programlarının, Türkiye’nin iktisadi ve insanı kalkınmasına katkı sunmanın yanı sıra AB uyum sürecini desteklediğini ve AB ile ilişkilerinde bir iletişim aracı olarak da önemli bir görev üstlendiğini vurgulayan Kaymakcı, Milliyet’in anlaşmaların içeriği ve sağlayacağı katkı konusundaki sorularını yanıtladı.
- İmza atılan Birlik Programlarının Türkiye-AB ilişkilerindeki rolü nedir?
Mali iş birliği başlığı altında, Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) ile birlikte, Birlik Programlarıyla bilim, yenilik, teknoloji, çevre, eğitim, kültür, sağlık, KOBİ’lerin rekabetin geliştirilmesi, tüketici hakları, gönüllülük gibi çok farklı alanlarda Avrupalılarla ortak proje ve faaliyetler gerçekleştirerek, iktisadi ve insanı kalkınmamıza katkı sunmanın yanı sıra AB uyum sürecimizi desteklemekte ve AB ile ilişkilerimizde bir iletişim aracı olarak da önemli bir görev üstleniyor. Birlik Programları sayesinde Avrupa çapında iş birlikleri kurularak küresel sorunlara çözüm olabilecek ortak projeler, faaliyetler, teknolojiler ve araştırmalar geliştiriliyor. Bu projelerle AB, ülkemizin dijital ve yeşil dönüşüm süreciyle birlikte sosyal-ekonomik iş birliği ve diyalog süreçlerini de destekliyor. Bunun somut örneğini geçtiğimiz yaz aylarında çıkan orman yangınlarını söndürmek üzere katılımcısı olduğumuz AB Sivil Koruma Mekanizması kapsamında ülkemizde görevlendirilen üç yangın söndürme uçağıyla bir kez daha görmüş olduk.
- Türkiye yeni dönemde hangi Birlik Programlarına katılım sağlamayı planlıyor? Bu programlara katılım sürecinde hangi aşamada?
Kamu kurumlarıyla gerçekleştirilen istişare süreci neticesinde Ufuk Avrupa, Erasmus+, Avrupa Dayanışma Programı (ESC), Gümrükler, Sivil Koruma Mekanizması, Yaratıcı Avrupa, Vergilendirme, AB Sağlık (EU4Health), Dijital Avrupa, Çevre ve İklim Eylemi Programı (LIFE), Yatırım AB, Tek Pazar ve AB Uzay olmak üzere toplamda 13 programa katılım yönünde ilke kararı aldık. Avrupa Komisyonuna iletilen niyet beyanlarını takiben, Ufuk Avrupa, Erasmus+, Avrupa Dayanışma Programı, YatırımAB ve Yaratıcı Avrupa Programlarına ilişkin Avrupa Komisyonu ile katılım müzakereleri süreci başlatıldı ve gelinen son aşamada Ufuk Avrupa, Erasmus+ ve Avrupa Dayanışma Programı için müzakere süreçleri tamamlandı. Bugün (dün) de törenle imzaladık.
- Anlaşmalarla katılım sağlanan programlar ne gibi katkılar sağlayacak?
Vatandaşlarımızın bu programlara yönelik ilgisi, 2014-2020 döneminde oldukça iyi düzeydeydi. Erasmus Programına 2014-2020 döneminde en çok başvuruda bulunan ülke açık ara farkla Türkiye’ydi. Her yıl 20 bini yükseköğretim öğrencisi olmak üzere, 60 bin katılımcı programdan faydalandı. Ülkemizin programa ilk kez katılım sağladığı 2004 yılından bu yana toplam 550 bin vatandaşımız Erasmus Programından faydalandı. 150 bin diğer Avrupa ülkeleri yararlanıcısı da ülkemize geldi, öğrendi, çalıştı, staj veya araştırma yaptı ve ülkemizi keşfetti.
Erasmus bütçesi katlandı
Programın yeni döneminde, her türlü faaliyette kapsayıcılığı, dijital ve yeşil dönüşümü teşvik eden ve destekleyen yaklaşımlar ve uygulamalar ön plana çıkıyor. Avrupa çapında her yaştan ve her kesimden 10 milyondan fazla kişiye eğitim ve öğrenim görerek deneyim kazanma fırsatı sağlamak hedefleniyor. Toplam bütçesi de ikiye katlanan Erasmus Programı kapsamında yükseköğretim, mesleki eğitim ve öğretim, yetişkin ve okul eğitimi, gençlik ve spor alanlarında hareketlilik ve iş birliği fırsatlarına yönelik ilgiyi daha da artırmak için önümüzdeki dönemde daha etkili tanıtım ve bilgilendirme faaliyetleri yürüteceğiz.
Benzer şekilde, 2021-2027 dönemi için 1 milyar avroluk bütçe tahsis edilen yeni dönem Avrupa Dayanışma Programı (ESC) kapsamında 270 bin gence gönüllülük yoluyla veya kendi dayanışma projelerini oluşturarak toplumsal ve insani zorlukların üstesinden gelmelerine yardımcı olma fırsatları sunulmuş olacak. Kendi ulusal bütçe katkılarımızı da yaparak hem Erasmus Programından hem Avrupa Dayanışma Programından (ESC) ülkemiz gençlerinin yararlanma düzeyini artırmak için AB Başkanlığımıza bağlı Ulusal Ajansla birlikte hummalı bir çalışma yürütüyoruz.
- Ufuk Avrupa Programının önemi nedir?
Ufuk Avrupa Programı, bugüne kadar dünyada en büyük bütçeli sivil Ar-Ge ve yenilik programı olma sıfatını taşıyor. Programa ayrılan toplam 95,5 milyar avroluk bütçeyle yeşil ve dijital Avrupa’nın temelleri atılacak. 2014-2020 döneminde özellikle son yıllarda performansını oldukça artıran ülkemiz, yakaladığı ivmeyi Ufuk Avrupa Programında da mutlaka sürdürmeli. Geçtiğimiz yedi yılda aldığımız 812 projemiz ile toplamda 277,5 milyon avro tutarında fondan yararlandık. Önümüzdeki dönemde performansımızı daha da artırarak çok daha fazla proje ve fondan yararlanmayı hedefliyoruz. Bu niyetle, çalışmalarımızı TÜBİTAK’la iş birliği içerisinde geçtiğimiz yıldan bu yana sıkı bir biçimde sürdürmekteyiz. Üniversitelerle, özel sektörle, kamu kuruluşlarıyla, KOBİ’lerle sürekli yakın temas ve diyalog halindeyiz. Ülkemiz, Ufuk Avrupa’nın yaratacağı değişim ve gelişim ikliminden her bir paydaşıyla azami ölçüde yararlanabilmeli. Son olarak belirtmek isterim ki Brüksel’de yalnızca Ufuk Avrupa’ya değil, geleceğin ortak hikayesine de imzamızı attık. Ufkumuz Avrupa ve AB’ye tam üyeliktir.
AB ile iş birliğinin 2021-2027 döneminde de devamını sağlayacak anlaşmalara Faruk Kaymakcı ve AB Komisyonu Yenilikçilik, Araştırma, Kültür ve Gençlik Komiseri Mariya Gabriel imza attı.