Didem Özel Tümer

Didem Özel Tümer

didem.tumer@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Tarihi, masası, oturma düzeni, imza sırası çokça tartışılan ama içeriğine dair sınırlı bilgi olan Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni'nin sunumu ve imza töreni karma bir kongreyi andırıyordu. Kalabalığı, televizyon yayın platformları, salondaki renkli ışık düzeni, müziği, altı partinin eski ve mevcut siyasetçilerinin yüzlerindeki sevinç ve bedenlerinden yansıyan enerji ile... Kongrelerde çokça bayrak, flama, slogan olur burada tek eksik belki oydu. Bayrakların yerine, ceketlerin yakalarına iliştirilmiş parti rozetleri vardı sadece. Bir yakada kır at, ötesinde altı ok, bir diğerinde çınar yaprağı.

Haberin Devamı

En çok geçen söz: Tarihi

Sunum platformuna yansıtılmış davetiye örneğinin üzerindeki parti amblemlerini saymazsanız, platformdaki Atatürk ve Türk bayrağı fotoğraflarından başka salonda hiçbir partiyi öne çıkaran ya da geride bırakan bir görsel yoktu. Belli ki etkinliğin tüm hazırlığını üstlenen komite bu konuda azami dikkat sarfetmişti. Liderlerin salona girişinde, oturma düzenlerinde, video mesajlarında, sahneye çıkışlarında da hep davetiyedeki parti sıralaması esas alındı. Liderler toplantı salonuna geçmeden önce kendilerine ayrılan bir odada buluştu, koridordan hep birlikte yürüyerek salona girdi.

Davetliler ise programın düzenlendiği Bilkent Otel'in Sakarya salonuna girebilmek için önce adlarına düzenlenmiş kartlarını, 'dışarı çıkarsanız tekrar giremezsiniz' uyarısı ile teslim aldılar. Program için özel olarak konulmuş turnikelerde okutulan kartlarda aynı zamanda hangi koltukta oturulacağı da belirlenmişti. Ayrıca konuklara yardımcı olan hostesler ve güvenlik için özel bir güvenlik firması desteği vardı.

Başta programın sunucusu olmak üzere salonda en çok kullanılan kelime ise 'tarihi' oldu. Ahlatlıbel Zirvesi'ndeki fotoğraftan başlayarak, 48 sayfalık çalışma üzerindeki mutabakat da, programın Sakarya adlı salonda yapılması da, 6 liderin attığı imza da hep 'tarihi' ifadesiyle perçinlendi. Partilerin hukuktan sorumlu genel başkan yardımcılarının sunumlarında işleyen alkış barometresinde ise en fazla alkışı, Temel Haklar ve Özgürlükler Bölümü'nde, insan ve kadın hakları başlığı altında yapılacaklar aldı. Salonda sadece bir kez alkışa eşlik eden ses yükseldi onda da, kadın derneklerinden gelen temsilcilere ait olduğu anlaşılan İstanbul Sözleşmesi ifadesi duyuldu. Edindiğim izlenime göre, alkış barometresinde ikinci sırada Yargı başlığı, üçüncü sırada da cumhurbaşkanının görev ve yetkilerine ilişkin düzenlemelere ilişkin bölüm yer aldı.