Günümüz teknolojisinde; telefonlar, bilgisayar, arkası kesilmeyen bildirimler gibi dış etmenler sebebiyle zaman kavramı giderek ortadan kayboluyor. Oysa gazetecilikte en büyük sorun zamanı plansız ve verimsiz bir şekilde kullanmak. Artık teknolojiyi doğru kullandığınızda bunun önüne geçebilirsiniz. Çalışma hayatımızı kolaylaştıran ve daha fazla nasıl verimli olabileceğimizi gösteren programlar mevcut. Bunlardan bir kaçı ontrava.com’un derlemesiyle şöyle:
Toogl (toggl.com)
Toogl, kullanımı çok ama çok kolay olan bir zaman takip uygulamasıdır. En basit haliyle uygulamayı açıp, sayacı başlatıyorsunuz ve yaptığınız işin ne kadar sürdüğünü öğrenip, zaman içerisinde topladığınız verilerle birlikte verimliliğinizi ve gelişiminizi ölçebiliyorsunuz. Sayacı başlattıktan sonra işlerinizi gruplandırıp, her grubun altına da “tag”lar ekleyebilirsiniz. Kullanmaya başladıktan sonra, gün içinde ne kadar çok oyalandığımızı gösteren Toogl, zamanın kıymetini hatırlatıyor.
Zapier (zapier.com)
750’den fazla programı birbirine bağlamaya yarayan Zapier, veri akışını yönetme konusunda sizi çok hızlandıracak bir program. Özellikle yoğun tempoda, birden fazla programla ortak çalışmak zorunda olanlar için iyi bir program. Zapier, sizin bir program üzerinde çalışırken yaptığınız değişikliklerin, bağladığınız diğer programlar üzerinde de otomatik olarak yapılmasını sağlıyor.
Any (Any.do)
Any.do bir görev yönetim uygulaması ve sizin asistanlık görevinizi üstleniyor. Günlük olarak listelerinizi hazırlayıp, takviminize ekleyip, kendinize ya da grubunuza atadığınız görevleri takip etmenizi sağlıyor. Uygulama, sizin belirlediğiniz saatler arasında, her gün plan yapmanız için uyarılar yolluyor ve sade arayüzüyle kullanımı sizi yormuyor.
Canva (Canva.com)
İçinizdeki tasarım gücünü keşfet mottosunu benimsemiş, aklınıza gelebilecek birçok görsel içeriği rahatlıkla oluşturmanızı sağlıyor. Sosyal medya gönderilerinden, blog tasarımları, çeşitli mesleki sunumlara kadar birçok konuda yardımcı bir program.
Typeform (typeform.com)
Programın sloganı: “Goodbye forms, hello Typeforms”. Typeform ile quiz, anket ve form hazırlayabileceğiniz gibi, dijital pazarlamanın lead generation yöntemini de uygulayabileceğiniz formlar oluşturabilirsiniz. Tüm bunların yanında kullanıcılarınızdan online sipariş almanızı sağlayacak sipariş formları da oluşturmanıza yardımcı oluyor. Typeform, kullanıcı deneyimi açısından çok üst seviyede olan bir uygulama.
HAFTANIN FOTOĞRAFI
Sanat eserlerinin tahrip edilmesine, sanatçılara saldırılmasına medyanın sessiz kaldığını söylemek haksız bir eleştiri… Buna karşın Abdülmecid Efendi Köşkü’nde sergilenen Ömer Koç koleksiyonu eserlerine yönelik saldırıyı medyanın görmediği gelen eleştiriler arasında. Oysa Milliyet bu saldırılara en güzel yanıtı sergiyi okurlarıyla tam sayfa paylaşarak verdi. Milliyet’in haberinde köşkteki Ron Mueck’in “Hırka Altında Adam” eserinin saldırıya uğramasından sonra 15 bin kadar izleyiciye ulaşan sergiye ilginin bir kat daha artırdığını söylemesi bu tür saldırılara verilebilecek en iyi yanıt olduğunu kanıtladı.
Bir övgü bir yergi
Bazı haberler umuttur. Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV) Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Üstün Ezer, World of Children (Çocukların Dünyası) Vakfı tarafından verilen “Çocuk Hakları Nobeli” ödülünün bu yılki sahibi oldu. 22 binden fazla başvuruya ilişkin değerlendirmenin ardından ödülün, lösemili çocuklar için yaptığı çalışmalar ve löseminin tedavisindeki başarıları dolayısıyla Ezer’e verilmesi hepimiz adına gurur vericidir.
Toplumsal duyarlılığı tetikleyen, örgütleyen, harekete geçiren bazı haberler de ders gibidir. Hepimize “İnsanlık” dersi verir; yardımı, şefkati, acıyı dindirmeyi, elini uzatmayı öğretir. Ağrı’nın Diyadin İlçesi’ne bağlı Günbuldu Köyü’nde, elektrik teline kanadı takılan kuşu kurtarmak isterken, akıma kapılan çoban Ramazan Taşdemir’in ellerinin kesilmesi böyle bir haber. Bir kuşu kurtarmanın bedeli ellerini kaybetmekse bu dünyanın her yerinde haberdir. Gazetelerin ilk sayfalarında suç, şiddet, felaket, terör veya siyaseti öne çıkartmak okurun gözünde sonucu değiştirmiyor. Okur sayfaların arasına sıkıştırılmış çobana ne olacağıyla ilgili. Sosyal medya paylaşımları, başlatılan yardım kampanyaları, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan’ın sahip çıkması bütün bunlar insanlık dersidir. Eskiden medya gündemi yaratırdı... Şimdi toplum, sosyal medyada kendi gündemini yaratıyor.
Özay Şendir
F-35 meselesinde kitabın orta yeri...
29 Kasım 2024
Didem Özel Tümer
Ankara’da ‘değerlendirme’ kulisi: Öcalan ile kim görüşecek?
29 Kasım 2024
Abbas Güçlü
Diploma mı, meslek mi?
29 Kasım 2024
Abdullah Karakuş
Bölgede satranç ve terörle mücadele
29 Kasım 2024
Mehmet Tez
Suudi Arabistan başarabilecek mi?
29 Kasım 2024