Gazeteci Vincent Glad’ın Facebook’ta kurduğu Ligue du LOL (LOL Cemiyeti) adlı kapalı grubun üyesi olan bazı gazetecilerin kadınlara yönelik ağır tacizlerde bulunması ülkenin gündemine oturdu.
Fransa’da “etik değerlerinden uzaklaşan gazetecileri” konu alan ciddi bir tartışma yaşanıyor. Tartışmanın konusu; gazeteci Vincent Glad’ın 2009’da sosyal medyada kurduğu Ligue du LOL (LOL Cemiyeti) adlı kapalı Facebook grubunun aktif üyesi olan bazı gazetecilerin kadınlara yönelik ağır tacizlerde bulunması.
Gazetecilerin kurduğu LOL Cemiyeti artık yok. Ancak olayı açığa çıkaran Slate’nin yazarı Thomas Messias oldu. Attığı bir tweetle isim vermeden “feministleri taciz eden ‘örnek’ bir gazeteci”den söz etti. Liberation yazarı Alexandre Hervaud “Bu cesur tweet kimi hedef alıyor bilmiyorum ama bazı aktivistlerin kendiyle çelişen umutsuzluğunu çok iyi anlatıyor: Toplumu değiştirmek isteyenler insanın değişebileceği gerçeğini kabul edemiyorlar” sözleriyle karşılık verdi.
Liberation gazetesi, kendisi de Liberation’da çalışmış Vincent Glad tarafından kurulmuş olan grubun tacizlerini sayfalarına taşıyınca tartışma büyüdü, grubun üyeleri tarafından tacize maruz kalan kadın gazeteciler ortaya çıkarak söz konusu grup ile yaşadıkları kötü deneyimleri dile getirdiler. Bu açıklamaların içerisinde en vahim olanı ise blog yazarı Aïcha Kottmann’ın OBS’ye verdiği röportaj.
Özürler işe yaramadı
Kottmann’a göre; otizm, depresyon, kilo gibi norm dışı olan ya da görünen her şey, grup için bir espri konusu olmaktaydı. Kendisinin de bipolar bozukluğu nedeniyle LOL Cemiyeti’nin aşağılamalarına maruz kaldığını, kendisiyle alay ettiklerini bunun özel ve profesyonel iş hayatında olumsuz etkileri olduğunu açıkladı.
Bu gelişmeler üzerine gazeteci Vincent Glad, Twitter’den LOL grubunun kurucusu olduğunu itiraf etti, üzgün olduğunu belirtti. “Bu grubu kurarak bir canavar yarattığımın farkına varmadım, incittiğim herkesten özür dilerim” dedi. Grupta yer alan Liberation gazetesinden Alexandre Hervaud da özür diledi. “Akıllı bir şey değildi, tekrarı olmayacak; incittiğim, herkesten özür dilerim” dedi. Inrocks’tan David Doucet ise yaptığı şakaların çirkinliğini bugün daha iyi anlayabildiğini söyledi.
Özürler işe yaramadı, samimi bulunmadı, Liberation kendi çalışanı olan bu iki gazeteci Glad ve Hervaud hakkında iç soruşturma başlattı. Kadınlarla ilgili tecavüz şakaları, müstehcen montajları sosyal medya üzerinden yayan gazetecilerin çoğu “Facebook’ta kurdukları özel grup aracığıyla, kadınları taciz ettikleri” gerekçesiyle işlerinden atıldı. En muhteşem açıklama ise Dijital Gelişmelerden Sorumlu Fransız Bakan Mounir Mahjoubi’den geldi. “LOL cemiyeti üyelerini kaybedenler grubu” olarak tanımladı. Ve daha önemli bir şey söyledi: “Bu insanlar yaptıkları şakalarla, insanların hayatlarında nelere sebep olduklarının ve nasıl iz bıraktıklarının farkında bile değiller” dedi.
Algıyı değiştirebilmek önemli
Dünyanın her yerinde erkeklerin kadınlara bakışı sorunlu. Türkiye’de Gazeteciler Hak ve Sorumluluk Bildirgesi hâlâ güncelliğini korumakta ancak biz de cemiyet olarak bildirgeye; gazetecilerin dijital platformlarda mesleki kimliğini dikkate alarak; hak ve sorumluluk bildirgesine uygun olmayan davranışlardan kaçınması ya da meslektaşlarına, kışkırtıcı, aşağılayıcı ifadeler kullanmaması gerektiği yönünde maddeler ekledik. Ancak Fransa örneğinde olduğu gibi, belli ki hiçbir etik kural, erkeklerin kadınlara, kadın meslektaşlarına bakışını değiştirmeye yetmiyor. Zihniyeti, kadınlara yönelik algıyı değiştirmediğimiz sürece de değişmeyecek gibi…
Özay Şendir
F-35 meselesinde kitabın orta yeri...
29 Kasım 2024
Didem Özel Tümer
Ankara’da ‘değerlendirme’ kulisi: Öcalan ile kim görüşecek?
29 Kasım 2024
Abbas Güçlü
Diploma mı, meslek mi?
29 Kasım 2024
Abdullah Karakuş
Bölgede satranç ve terörle mücadele
29 Kasım 2024
Mehmet Tez
Suudi Arabistan başarabilecek mi?
29 Kasım 2024