Belma Akçura

Belma Akçura

bakcura@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

ABD’de yapılan bir araştırma gazetecilerin yaşadığı sorunları ve sektörün nasıl küçüldüğünü gözler önüne seriyor. Fakat gazeteciler yine de umutlu

ABD’de düzenli olarak 7 bin 71 günlük ve haftalık gazete ve dergi yayımlanmakta. Bunun 6 bin 851’i 50 binden az tirajlı yayınlar. Bu küçük ölçekli yayınlarda çalışan 420 basın mensubuna, çalıştıkları sektörde temel zorluklar ve fırsatlar açısından kendilerini nasıl tanımladıkları sorusu yöneltildi.

Pensilvanya Üniversitesi öğretim üyesi Christopher Ali ve Oregon Üniversitesi’nden Prof. Damian Radcliffe’in kaleme aldığı, Columbia Gazetecilik Enstitüsü’nün yayımladığı ankete göre, gazeteciler geçtiğimiz on yıl boyunca medyadaki ciddi iş kaybı ve sektörün karşı karşıya kaldığı zorlukların farkında. Buna rağmen kendilerini çalışkan ve iyimser olarak tanımlıyorlar. Mesleğin geleceği konusunda dijital araçlar hakkında daha fazla bilgi edinme ihtiyacı içinde olduklarını belirten gazeteciler sektör için bazı kilit zorluklar tespit etti. Bir: Ankete katılan editör ve gazetecilerin yarısından fazlası (yüzde 59) haber merkezlerindeki personel sayısının 2014’ten beri daraldığını söyledi. İki: Düşük ücret, uzun saatler ve kariyer ilerlemesi için sınırlı fırsatlar, genç gazetecilerin çekim ve kalışlarını engelleyebilir. Üç: Birçok katılımcı, haftada 50 saatten fazla çalıştıklarını bildirdi. Ankete katılan editör ve gazetecilerin yüzde 70’i çoğunlukla dijital kanallara içerik üretmek için iki yıl öncesine kıyasla daha fazla zaman harcadıklarını belirtti. Dört: Katılımcıların yarısından çoğu (yüzde 51) pozisyonlarında güvende hissettiklerini belirtti. İş güvenliği konusunda yüzde 29 daha tarafsız (ne olumlu ne de olumsuz) yanıt verdi.

Haberin Devamı

Bu kaygılara rağmen, katılımcılarda iyimserlik duygusunun hakim olduğunu söyleyen araştırmacılar diyor ki: “İlginçtir ki, birçok yerel haber merkezi son iki üç yılda küçülmüş olsa da katılımcıların yarısından fazlası çalışma saatlerinin artmadığını bildirmiştir. Birçok yerel gazetecinin, sadece iki yıl öncesinden daha çok haber üretmesi ve dijital çıktı üzerine daha fazla zaman harcaması gerektiğini ortaya koydu. Ancak yerel gazeteciler sıklıkla uzun saatler çalışsa da eskisinden daha uzun saatler çalışması gerekmiyor.”

Haberin Devamı

Gazeteler daraldı, haberler arttı

Arka plan…

Araştırmacılara göre geçen son on yıl da gazetecilere iyi davranmadı. Pew Araştırma Merkezi’ne göre son yirmi yılda AB’deki gazetelerde 20 bin pozisyondan vazgeçildi ve yalnızca 2014 yılında yüzde 10 düşüş görüldü. 2015 yılında Daily News gibi çok önemli gazetelerde büyük oranda işten çıkartmalar ve kesintiler yaşandı. CareerCast web sitesi,

“gazete muhabirini” 2016’da 200 işin en kötüsü olarak listeledi. Bu sonuç, yayınların kapatılmasına dayanılarak daha az yeni iş imkanına dayandırıldı. 2016’da Gallup araştırmasına göre de Amerikalıların medyaya güveni tarihinin en kötü seviyesine düştü. Columbia Üniversitesi’ndeki Dijital Gazetecilik Merkezi tarafından desteklenen bu anket küçük yerel gazetelere ve gazetecilere odaklanarak bu güvensizliği telafi etmeyi amaçlıyor.

Haberin Devamı

Gazeteler daraldı, haberler arttı
Bir övgü

Osmanlı Devleti’nde şeyhülislam olarak görev yapan ve Kurtuluş Savaşı sırasında Atatürk’e ölüm fetvası çıkartan Mustafa Sabri’nin adının Tokat’ta yeni açılan bir imam hatip lisesine verilmesi medyada geniş yer buldu. Kamuoyu tepki gösterdi, Milli Eğitim Bakanlığı da duruma el koydu. Okula 24 Temmuz 2017’de Siirt’in Baykan ilçesinde şehit olan Jandarma Astsubay Üstçavuş Yakup Akdağ’ın ismi verildi. Bir yanlıştan dönülmesi medyanın eleştirisi, kamuoyunun tepkisi ve bakanlığın konuya el atmasıyla gerçekleşmiştir. Toplumsal iyileşmenin önünü açacak tek şey ortak bir iradedir… Bu haber bu “işbirliğinin” önemini de ortaya koymuştur.

HAFTANIN FOTOĞRAFI

Depremi “siyasi intikam aracı” olarak kullanmaya devam ediyoruz. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne bağlı Süleymaniye’yi 7.3 büyüklüğündeki deprem vurdu. Yüzlerce ölü ve yaralı varken sosyal medyanın yarısı hiçbir şey olmamış gibi davrandı. Bir kısmı “İhanetin merkezi” diye başlık attı, “bırakalım gebersinler” diyenler oldu. Oysa küçücük bir barış, Umberto Eco’nun dediği gibi, büyük savaşları besleyen gerilimleri azaltabilir. Deneyin. “Felaketin kimliği olmaz, yarın sizi de vurabilir” demek için…

Gazeteler daraldı, haberler arttı