Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan ile birlikte 20’nin üzerinde Afrika ülkesine gittim. Hepsinde gördüğüm Avrupa’nın sömürgeciliği ve izleri olmuştu. Türkiye’nin kazan-kazan olan Afrika açılımı ise çok beğenildi Afrika kıtasında. Emine Erdoğan bu gezilerin ardından örnek olacak bir girişim başlattı. Bu hafta o girişimlerin birini daha yakından gördük.
Salı günü Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Afrika büyükelçileri ve eşleri ile Türkiye’de okuyan Afrikalı öğrencilerin katıldığı önemli bir toplantı vardı. Emine Erdoğan’ın ev sahipliğinde yapılan ve benim de katıldığım ‘Dünya Gönüllülük Günü’ kapsamındaki yemekli toplantıda Afrika Kültür Evi programı yapıldı.
Emine Erdoğan’ın vurgu yaptığı bir cümle aslında hem Avrupa’nın sömürgeciliğini hem de Afrika ülkelerinin durumunu gözler önüne seriyor. Bir çok Afrika ülkesine giden Emine Erdoğan’ın şu cümleleri Afrika ülkelerine destek olmak için kurulan Afrika Kültür Evi’nin kuruluş hikâyesini de ortaya çıkardı:
El emeğine 1 dolar
Güçlü ve azimli Afrikalı kadınlardan bilhassa çok etkilendim.
Deneyimlerim bana, iyiliğin, hayattaki en büyük dönüştürücü güç olduğunu defalarca ispat etti.
O nedenle, bilhassa Afrikalı kadınlar ve çocuklar için faydalı işler yapmak istedim.
2015’te Etiyopya ziyaretimiz çok önemli bir başlangıcın vesilesi oldu. Orada bir STK’ya bağlı tekstil atölyesinde kadınların el emeği ürünlerinin, bir dolar karşılığında alındığını öğrendim.
Daha da vahimi, ürünler Avrupa’nın pahalı butiklerinde çok yüksek fiyatlara satılıyordu.
Kadınlar ise bu kârdan paylarını alamıyorlardı. Biz de bu adaletsizliğe, adil bir pazar kurarak cevap vermek istedik.
‘Afrika Kültür Evi’
2016 yılında Emine Erdoğan’ın himayesinde kurulan Afrika Kültür Evi, 24 ülkeden alınan ürünleri satıyor ve gelirini olduğu gibi Afrikalı kadınlara bırakıyor.
Kültür Evi ayrıca Afrikalı kadınları ve çocukları güçlendirecek projeler de üretiyor.
Kültür Evi’nde satılanlarla ilgili de standlar açıldı.
Külliye’de konuklara Afrika ve Türk yemekleri ile Afrika kahvesi ikram edildi.
Afrikalı öğrencilere burs
Bugüne kadar 14 binden fazla Afrikalı öğrenci Türkiye burslarından yararlanmış ve Türkiye’de okumuş.
Davete Afrikalı öğrenciler de katıldı. Hatta bu öğrencilerden oluşan müzik grubu Afrika müziklerinden oluşan konser verdi.
Emine Erdoğan dünya müziklerini çok seviyormuş. Bunu Afrikalı öğrencilerle sohbetinde ve onlarla ritim tuttuğu zaman gördük.
Hatta Emine Erdoğan Afrika müziklerini çok beğendiğini ve seslendirilen şarkılardan birinin kendisini gençlik yıllarına götürdüğünü söyledi.
‘Yapabiliyorken yap’
Toplantıda masalarımıza 3 dilde Afrika atasözleri de bırakılmış. Bana bırakılan ise ‘yapabiliyorken yap’ oldu.
Bana çok anlamlı ve özel geldi. Yapabiliyorken yapmalı herkes elinden geldiğini. Yardım olsun, sevgi olsun, barış olsun...
Afrika ülkeleri ile kültürel yakınlaşma için ayrıca ‘Afrika Atasözleri’ ve ‘Afrika Yemekleri’ kitapları da hazırlanmış.
Afrika Kültür Evi girişimi ise derneğe dönüştürülmüş.
Türkiye’nin Afrika açılımı hiç bir zaman Avrupa ülkeleri gibi sömürgecilik olmamış. Her iki tarafından kazanmasına yönelik olmuş. 44 Afrika ülkesinde büyükelçilik açmış.
Bir çok Afrika ülkesine gitmiş biri olarak diyebilirim ki daha Afrika’da yapacak çok şey var. Türkiye bir çok kurumu ve iş adamlarıyla elinden geleni yapıyor.
Keşke dünya ülkeleri de taşın altına eline koyabilse ve kazan-kazan politikalarını Afrika’da uygulayabilse.
Ne demiş Afrika atasözü ‘YAPABİLİYORKEN YAP’...