Geri Dön
UzmanparaÇin hazine tahvili işlemlerini artıracak

Çin hazine tahvili işlemlerini artıracak

Çin Merkez Bankası (PBOC) para politikası araç setini zenginleştirmeye çalışacağını ve açık piyasa işlemlerinde hazine tahvillerinin alım satımını kademeli olarak artıracağını açıkladı.

Çin hazine tahvili işlemlerini artıracak

Banka ikinci çeyrek para politikası uygulama raporunu bugün yayınladı. Raporda, Çin Merkez Bankası (PBOC) ayrıca şirketlerin finansman ve hanehalkı kredi maliyetlerini istikrarlı bir şekilde düşürmeye çalışacağı ve ihtiyatlı para politikasının "esnek, ılımlı, kesin ve etkili" olması gerektiği belirtildi.

Haberin Devamı

Raporda, PBOC'nin "krediyi makul bir şekilde büyütmeye ve likiditeyi makul ölçüde bol tutarken kredi arzını dengelemeye yönlendireceği" belirtildi.

Merkez bankası, ekonomik toparlanma sırasında uzun vadeli tahvil getirilerindeki değişikliklere dikkat edecek ve finansal kuruluşlar tarafından tutulan tahvil varlıklarının risk maruziyetleri üzerinde stres testleri yapacağını ve faiz oranı risklerini önleyeceğini belirtti.

PBOC, "Para politikası araç setini zenginleştirmek, parasal taban enjeksiyon yöntemlerini zenginleştirmek, iyileştirmek ve merkez bankasının açık piyasa işlemlerinde devlet tahvillerinin alım satımını kademeli olarak artırmak gerekiyor" dedi.

Merkez bankası, büyük yurt dışı merkez bankalarının para politikalarındaki değişikliklere yakından dikkat edeceklerini ekledi.

Haberin Devamı

PBOC ayrıca faiz oranı koridorunu uygun şekilde daraltma ve piyasalara faiz oranı ayarlamalarının daha net sinyallerini iletme planlarını inceleyecek. Merkez bankası geçen ay açık piyasa işlemlerini daha verimli hale getirmek ve bankacılık sisteminin likiditesini bol tutmak için geçici repo veya ters repo başlattı.

Çin yuanı konusunda PBOC, tek taraflı beklentilerin oluşmasını ve kendi kendini güçlendirmesini önleyeceğini ve döviz kurunun aşırı yükselmesi riskine karşı koruma sağlayacağını kaydetti.

PBOC, gayrimenkul sektörünün istikrarlı ve sağlam bir şekilde gelişmesi için inşaata desteğini artıracağını ve uygun fiyatlı konut arzını artırmaya çalışacağını bildirdi.

Banka, fiyatların istikrarlı tutulması ve ılımlı enflasyonun sağlanmasının bankanın para politikasının önemli bir unsuru olmaya devam edeceğini belirterek, fiyatları "makul bir seviyede" tutacağını ekledi.