24.03.2013 - 14:40 | Son Güncellenme:
YGS SONA ERDİ! İŞTE SORU VE CEVAPLARI
Üniversiteye girişte ilk aşama sınavı olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), bugün düzenleniyor. 1 milyon 851 bin 326 aday 160 dakika süren sınavdan sonra, soruları analiz edecek, kaç puan aldıklarını hesaplamaya çalışacak. Sonrasında ise 4 yıllık ve üzeri programlara girmeyi hedefleyen adaylar için Lisans Yerleştirme Sınavı’na (LYS) hazırlık süreci başlayacak. 5 ayrı oturumda düzenlenecek LYS’lerin ilki 16 Haziran 2013 tarihinde gerçekleşecek.
YGS’ye üzülmekten vazgeçin
Uzmanlar, aylardır sınava hazırlanan adayların puanlarını öğrendikten sonra bugünü kendilerine ayırmalarını öneriyorlar. Ancak, LYS’ye gireceklerin fazla rehavete kapılmadan, hatta bir gün dinlendikten sonra çalışmaya başlamaları konusunda da uyarıyorlar.
YGS sonrasının adaylar için çok önemli olduğunu söyleyen Fen Bilimleri Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt, çoğu adayın “YGS’ye gireyim, sonrasında LYS’ye çalışırım” diyerek LYS?konularını sonraya bıraktığına dikkat çekiyor. “Ancak özellikle sınavı istediği gibi geçmeyen adaylar zamanlarını YGS’ye üzülerek ve ‘o soruları nasıl yapamadım’ diye düşünerek geçiriyor” diyen Yeşilyurt, adaylara şu öneride bulunuyor:
“LYS için sadece 12 hafta var. Eğer adaylar YGS’den birkaç gün sonra LYS’ye çalışmaya başlamazlarsa o kadar çok konuyu bitirmeleri mümkün değil. O halde yapılması gereken, çok değerli olan zamanı verimli kullanmak için çalışmayı bırakmamak. Ayrıca YGS’de istenilen performans yakalanamazsa bunun LYS ile telafi edileceği de unutulmamalı. Çünkü LYS’nin etkisi yüzde 60.”
Zaman az, konular fazla
Final Dergisi Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Celil Vardar da LYS’ye girecek adayların bir gün dinlendikten ve kendilerini toparladıktan sonra hiç vakit kaybetmeden çalışmaya başlamalarını öneriyor. Kalan zamanın az; fakat LYS konularının az olmadığına dikkat çeken Vardar, ancak sınavın kazanma şansının da yüksek olduğuna değiniyor:
“YGS sonrası politikanızı belirlerken aklınızdan şunu çıkarmayın. Geçen yıl MF puan türlerinde 246 bin 779 adayın tercih yapma hakkı vardı. MF-1 puan türüyle Süleyman Demirel Üniversitesi Matematik bölümüne en son yerleşen adayın başarı sırası 246 bin 700’dü. TM puan türlerinde tercih hakkı kazanan aday sayısı 413 bin184 ve TM-3 puanıyla yerleşen en son adayın başarı sırası 413 bin oldu. Yani herhangi bir puan türünde tercih hakkı kazanan en son adayın bile yerleşme ihtimali olan bir sınav sistemiyle karşı karşıyasınız.Vazgeçmeden çalışmaya devam edin.”
LYS bir bilgi sınavı
LYS konularının bilgi gerektirdiğini kaydeden Sınav Dergisi Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Ömer Öcal da adayların puanlarını hesaplattıktan sonra LYS çalışma/öğrenme planı yapmaları gerektiğinin altını çiziyor. Öcal, adayların hangi LYS’lere gireceklerine de karar vermeleri gerektiğine değiniyor ve ekliyor:
“Hangi alandan sınava girecekler ise o alana kaynaklık eden derslerin konu sırasını çıkarmalı ve zaman kaybetmeden çalışmaya başlamalılar. Aksi takdirde yetiştiremezler. Birçok aday aldığı puana göre hangi LYS’ye gireceğine karar veriyor; ancak bu doğru bir yöntem değil. Adaylar hangi mesleği ya da fakülteyi istiyorsa çalışmalarını ona göre düzenlemeliler.”
Yüksek puanlar yanıltmasın
Uğur Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Nazik Kösegil de adaylara üniversiteye giriş sınavının iki basamaklı olduğunu ve YGS’nin bu sınavların birinci adımı olduğunu hatırlatıyor. “İkinci adımın LYS olduğu unutulmamalıdır” diye konuşan Kösegil, şunları söylüyor: “YGS’nin yerleştirme puanlarına etkisi reel olarak yüzde 26-32 aralığındadır. Geriye kalan kısmı LYS ve OBP oluşturmaktadır. YGS’ye takılarak yüzde 70’e yakın katkı sağlayan LYS ihmal edilmemelidir.”
Düşük puan alan adayların ümitlerinin kırılmaması gerektiğini kaydeden Kösegil, yüksek netler çıkaranların da rehavete sürüklenmemeleri gerektiğini söylüyor. Kösegil’in bundan sonra yapılması gerekenler konusundaki önerileri ise şöyle:
“LYS’deki sorular YGS ye oranla daha çok bilgi ağırlıklı olacaktır. Bunun için konulara yüzeysel çalışmamalı. Sözel derslerdeki kavram, isim ve eserler özümsenmeden geçmemelidir. Zamanı etkili kullanmak için, çok iyi bilinen konular üzerinde fazla durmamalı, eksik olan konulara odaklanılmalı. YGS’deki eksik görülen konular iyi tespit edilmeli. Böylece birbirine paralel konular içeren LYS konularında hata riski azalacaktır.”
YGS’nin LYS’ye katkısı
LYS puan türleriyle öğrenci alan lisans programlarına yerleştirmede puan hesaplamasında kullanılan yüzdelik dilime göre YGS yüzde 40, LYS ise yüzde 60 etkili olacak.