Okuyucularımın çok büyük bir bölümü Osman Çullu’yu tanımazlar. Kendisi, engelliler yüzme sporlarımızın gizli ve isimsiz çok az sayıdaki kahramanından biridir. Dile kolay, 28 yıl Kahramanmaraş’ta, gerektiğinde sağlığını bile hiçe sayarak, kendini sporcularına adamış bir spor adamıdır.
Hayatını engelli gençlerimize adayan Osman Çullu, Kahramanmaraş’ta tüm imkansızlıklara rağmen, olağanüstü çalışmaları sonucu Paralimpik ailesine katılmak üzere sayısız engelli yüzücü keşfetmiş, onları milli sporcu seviyesine çıkarmıştır.
Kahramanmaraş’ta yaşayan antrenör Çullu, engellilere hizmet etmeye 1984 yılında başladı. 1993 yılında engelliler antrenörlüğüne başlayan Çullu’nun bu mücadelesi Kahramanmaraş ile sınırlı kalmayıp, milli takıma, oradan da yurtdışına kadar taşındı.
28 yılda 3 kez Paralimpik Oyunları’nda, 5 defa Dünya Şampiyonası’nda,3 kez Avrupa Şampiyonası’nda, 3 defa Akdeniz Oyunları’nda 13 kez uluslararası turnuvalar da, 1 defa da Karadeniz Oyunları’nda görev alan Çullu, hem Milli Takım’a Kahramanmaraş’tan 15 sporcu kazandırdı, hem de bu sporcuları 30 ülkede yarışlara götürdü.
Çullu, başta Bedensel Engelliler Dünya Yüzme Şampiyonu Beytullah Eroğlu olmak üzere birçok sporcu yetiştirirken, son olarak da Sevilay Öztürk’ü Dünya Şampiyonluğu’na hazırlıyordu.
Ailesinin tam desteğini alan Osman kardeşim, hiçbir ücret almadan geldiği 2012 Londra Paralimpik Oyunları’ndan döndükten sonra, yaptırdığı bir sağlık kontrolünde doktorunun, “Böbrekler bitmiş” demesini dahi umursamayacak kadar mesleğine gönül vermiş, yüreğini ortaya koymuştu. Haftada 3 kez diyalize girmesine rağmen Osman Çullu, engelliler için çalışmalarına aralıksız devam etmiştir.
Osman Çullu’nun, son senelerde kendini üzen bazı kendini bilmezlerle ilgili sohbetlerimizde, “Kimseye kırgın değilim, gecem de, gündüzüm de engellilere ait” deyişi hâlâ dün gibi kulaklarımda.
Mekanın cennet olsun, Allah rahmet eylesin, nurlar içinde yat Osman Çullu.