10.10.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
DAMLA GÜLER - İSTANBUL
Fenerbahçe Başkanı son söz olarak “4 yıl 3 aydır bu mahkeme sürüyor. Onur mücadelesi yapan bir topluluk var burada. Biz artık yüksek adaletin tecelli etmesini talep ediyoruz” dediği son duruşmadan aklanarak çıktı. Yıldırım’a örgüt kurmak suçundan verilen 2 yıl 6 aylık hapis cezası da iptal oldu.
Futbolda şike davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, aralarında Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım’ın da bulunduğu 36 sanığın “şike” ve “örgüt” suçundan beraatine karar verdi.
Davanın karar duruşmasına Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, Şekip Mosturoğlu, Tayfur Havutçu, Serdar Adalı ve İlhan Ekşioğlu’nun da aralarında bulunduğu bazı tutuksuz sanıklar ile avukatları katıldı. Ayrıca duruşmaya CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, Fenerbahçe Kulübü yöneticileri ile eski futbolcular da izleyici olarak katıldı.
Sanık ve avukat yoklaması ile başlayan duruşmada sanıkların son sözleri soruldu. Tüm sanıklar son sözlerinde haklarında beraat kararı verilmesini isterken Aziz Yıldırım, “4 yıl 3 aydır bu mahkeme sürüyor. Onur mücadelesi yapan bir topluluk var burada. Biz artık yüksek adaletin tecelli etmesini talep ediyoruz. Şahsım ve arkadaşlarım adına beraat talep ediyorum” dedi. Son sözlerin alınmasının ardından mahkeme kararını açıklamak üzere ara verdi. Yaklaşık iki saatlik aranın ardından salona dönen mahkeme, ilk olarak Olgun Peker hakkındaki kararını okudu. Mahkeme, Peker’in çıkar amaçlı örgüt kurmak, iş yeri dokunulmazlığı ihlal suçunu azmettirmek, tehdit ve resmi belgede sahtecilik suçlarından beraatine karar verdi.
İtiraz geldi
Mahkeme heyeti, sanık Aziz Yıldırım’a “örgüt kurmak” suçundan verilen 2 yıl 6 aylık hapis cezasını iptal ederek, yüklenen suçun sanık tarafından işlendiğinin sabit olmaması gerekçesiyle Yıldırım’ın beraatine hükmetti.
Heyet, sanık Yıldırım hakkında Fenerbahçe’nin 2010-2011 sezonunda İBB, Karabük, Ankaragücü ve Sivasspor ile yaptığı maçlarda “şike”, Trabzonspor-Bursaspor, Eskişehir-Trabzonspor ve Trabzonspor-İBB maçlarında ise “teşvik primi” suçlarından verilen 3 yıl 9 aylık hapis cezası ve 1 milyon 312 bin 500 liralık adli para cezasının iptaline karar vererek, bu suçların sanık tarafından işlendiğinin sabit olmadığı gerekçesiyle Yıldırım’ın beraatine hükmetti.
Sanıklar, Bülent Uygun, Gökçek Vederson, İbrahim Akın, İlhan Çelikay, İlhan Yüksel Ekşioğlu, İskender Alın, Korcan Çelikay, Mecnun Otyakmaz, Şekip Mosturoğlu, Mehmet Yıldız, Serdal Adalı, Tayfur Havutçu, Ümit Karan da haklarındaki tüm suçlardan beraat etti. Öte yandan üye hakim Hacı İbrahim Gözükara, Haldun Şenman ve Özden Arslan hakkında verilen beraat kararına itiraz etti. Üye hakimin itirazına rağmen beraat kararı oy çokluğu ile alındı.
8 sanığa ceza
Mahkeme sanık Abdullah Eker’e ruhsatsız silah bulundurmak suçundan 10 ay hapis cezası vererek bu cezayı da erteledi. Selim Kımıl ise tehdit suçundan 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Yusuf Turanlı ise, ruhsatsız silah bulundurmak suçundan 10 ay hapis cezası aldı. Turanlı’nın da cezası ertelendi. Davada 8 sanık çeşitli cezalar alırken, bu cezaların bir kısmı para cezasına çevrildi, bir kısmı ise ertelendi.
Mini Cooper iade
Mahkeme heyeti soruşturma sürecinde yapılan telefon dinlemelerin imhasına karar verdi. Heyet, dava kapsamında hapis yatan sanıklara yönelik, tazminat davası açma haklarının bulunduğunu hatırlattı. Mahkeme, soruşturma kapsamında Ruken Başak adına kayıtlı olan ve tedbir amaçlı el konulan 34 TY 8602 plakalı Mini Cooper S marka aracın suçun işlenmesiyle elde edilen maddi menfaat olduğu hususunda bir delil elde edilemediğinden ruhsat sahibine iadesine karar verdi.