Klasik tabirdir, “ ligin ilk maçları zor olur. ” Galatasaray da sezonun ilk maçında kendi sahasında karşılaştığı Hatayspor karşısında üç puana, yeni transferi Batshuayi’nin 90. dakikadaki golüyle ulaşabildi.

Esasen Galatasaray maça gayet iyi başladı. 35. dakikaya kadar sahanın tek hâkimi olan sarı- kırmızılılar, bu bölümde net gol pozisyonları da buldular ancak bunlardan yararlanamadılar.

35’den sonra daha çok rakiplerinin tempolarına uymaya başladı Galatasaraylı futbolcular ve bu da sarı- kırmızılı takımın kendi oyun temposunun da oldukça düşmesine neden oldu.

Haberin Devamı

Direnç kazanan Hatayspor karşısında ikinci yarıya da hızlı başladı Galatasaray. Konuk takımın da aynı şekilde cevap vermesi, bu devrenin genel anlamda hareketli bir başlangıca sahne olmasına sebep oldu.

İşte bu bölümde, maçın hikâyesi üzerinde çok etkili olan bir pozisyon yaşandı. Takip edenler bilirler, maçları dakika – skor mantığıyla pozisyon pozisyon anlatıp değerlendiren biri değilim. Ancak Barış Alper Yılmaz’ın, 51.dakikada Icardi’nin harika pası neticesinde kaleciyle karşı karşıya kalmışken kaçırdığı pozisyon hem bu maçın hikâyesi hem de bu maçın ötesinde futbolumuzun durumu ile ilgili bir anlam taşıyor. Barış Alper Yılmaz, bu inanılmaz net pozisyonu çok kötü bir vuruşla harcadı. O pozisyonun ardından gelen top ise Hatayspor’u 1-0 öne geçiren golü getirdi. Böylece Galatasaray, oyun olarak üstün olduğu bir maçta geri düştü ve galibiyete ancak 90. dakikada ulaşabildi. Bu da daha çok efor ve daha çok strese neden oldu. Oysa Barış Alper Yılmaz o net pozisyonu gole çevirebilse maçın hikâyesi çok daha farklı olacaktı. Barış Alper Yılmaz’ın santrafor orijinli olması işin vahametini daha da arttırıyor. Milli takımda oynayan, transferde adı yüksek meblağlarla anılan bir oyuncu bu kadar mı kötü vuruşlar yapar? Bu da işin, maçın da ötesine taşan diğer boyutu.

Yine de Galatasaray, zorlanmasına rağmen kadro kalitesini ortaya koydu ve son dakikada da olsa galibiyete ulaşmayı bildi.

Elbette konuşulacak çok şey var. Öncelikle oyuncu performansları. Maçın en iyisi tartışmasız bir şekilde Torreira idi. Tam anlamıyla, bıraktığı yerden devam ediyor dedirten Torreira; galibiyet golünün asistini de yapan isim oldu. Uruguaylı futbolcu böylece Beşiktaş ile oynanan Süper Kupa mücadelesindeki kötü performansının da izlerini sildi. Tabii, yanında Berkan Kutlu yerine Kerem Demirbay’ın oynaması da bunda etkili oldu. Kerem Demirbay müthiş bir futbol oynamamış olsa da Berkan’a göre Torreira’yı daha fazla rahatlattı.

Haberin Devamı

Icardi iyi mücadele etti, penaltı kazandırdı ve o penaltıdan da Galatasaray’a beraberliği getirdi. Mertens de aynı şekilde iyi mücadele etti. Barış Alper Yılmaz kanatta hareketli olsa da son tercihler ve son vuruşlarda iyi değildi. Ziyech de alev almasına rağmen tutuşamadı. Biraz daha tempo kazanmalı. Davinson Sanchez, bıraktığı yerden devam eden diğer bir isimdi. Net bir şekilde sahaya ağırlığını koydu. Lakin partneri Abdülkerim Bardakcı, çok kötü bir performans sergiledi. Klasik sezon başı formsuzluğunu yaşayan Abdülkerim, Hatayspor’un golünde de ciddi anlamda hata yaptı.

Haberin Devamı

Batshuayi’ye ayrı bir paragraf ayırmak gerekiyor. Üç büyük camiada da oynayabilmek gerçekten önemli bir olay. Galatasaray’daki ilk lig maçında da son dakikada attığı golle takımını üç puana taşıdı. Attığı gol de öyle kolay bir gol değildi. Topu kafayla, sanki eliyle bırakıyormuş gibi bıraktı filelere. Galatasaray uzun zamandır Icardi’ye alternatif olabilecek bir santrafora sahip değildi. Bunun sıkıntılarını da yaşadı sarı- kırmızılılar. Ama şimdi santrafor bölgesinde oyunu ve skoru değiştirebilecek güven veren bir alternatife sahip Galatasaray. Bu da gerçekten çok önemli.

Yeni gelen oyuncular için bir maçla karar vermenin doğru olmadığına inanırım. Bu, Galatasaray’ın yeni transferi Gabriel Sara için de geçerli. Sinyaller olumlu olsa da biraz daha beklemekte fayda var.

Evet; sezona, lige iyi başlamak önemlidir. Ama ligin sonunu iyi bitirmek daha önemli. Galatasaray, Süper Kupa’da Beşiktaş karşısında alınan farklı mağlubiyet ve ligin ilk maçında iç sahada Hatayspor karşısında son dakikada gelen üç puanla çok güven verici bir başlangıç yapamadı. Sarı- kırmızılılar oyun olarak da çok tatmin edici değiller. Ancak Galatasaray ligin sonunu iyi oynuyor. Bu durum, “ Mayıslar bizimdir “ sloganını doğuracak kadar etkili bir gerçeklik. O nedenle daha şimdiden enseyi karartmamak lazım. Ancak geçmiş yıllardan farklı olarak bir eksiklik, bir tatsızlık var. Okan Buruk ve Galatasaray yönetimi, lig öncesi alınan kötü sonuçlar ile Hatayspor maçından gereken dersleri çıkartırlarsa ivme kısa sürede pozitife doğru yönelebilir. Bunu yapıp yapamayacaklarını hep birlikte bekleyip göreceğiz.