DiğerThomas Bach: İnsanlara umut vermek istiyoruz!

Thomas Bach: İnsanlara umut vermek istiyoruz!

21.07.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı Thomas Bach, “İnsanlar savaşlar, çatışmalar, yaptırımlar, nefret ve saldırganlıkla ilgili haberlerden bıkmış durumda. Sanırım hepimiz kalplerimizde bizi birleştiren, bir araya getiren ve bize umut veren bir şeyin özlemini duyuyoruz” diyerek Paris 2024 olimpiyatlarının zamanına ve önemine dikkat çekti.

Thomas Bach: İnsanlara umut vermek istiyoruz

Paris 2024 Olimpiyatları için artık geri sayıma geçilirken, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı Thomas Bach açıklamalarda bulundu. Eurosport’a verdiği röportajda Alman spor adamı, ‘oyunlara hazırlıklar’, ‘cinsiyet eşitliği’, ‘açılış töreni’, ‘yeni spor dallarının eklenmesi’ gibi konularda değerlendirmelerde bulundu.

Haberin Devamı

Bach’ın konuşmasından öne çıkan kısımlar şöyle:

- Üçüncü Olimpiyat Oyunları’nız. Sizin açınızdan nasıl görünüyor?

"Yoğun ama heyecan verici bir dönem. Tüm hazırlıklar çok iyi gidiyor. Fransa’ya ilham veren Olimpiyat ateşini görüyoruz ve tüm dünyanın beklentisini hissediyoruz. Çünkü dünyanın dört bir yanındaki tüm insanlar savaşlar, çatışmalar, yaptırımlar, nefret ve saldırganlıkla ilgili tüm haberlerden bıkmış durumda. Sanırım hepimiz kalplerimizde bizi birleştiren, bir araya getiren ve bize umut veren bir şeyin özlemini duyuyoruz. Bu nedenle heyecan verici bir zamandayız ve dünyanın dört bir yanındaki insanlara bu umudu vermek istiyoruz."

- Bu kadar yıl sonra yeniden ev sahipliği yapmak Fransa için ne ifade ediyor?

Haberin Devamı

"1924’ten sonra Paris’in bu oyunlara ev sahipliği yapma onuruna erişmesinin üzerinden 100 yıl geçti. Fransa’ya geri dönmenin zamanı geldi. Şu anda Olimpiyat Oyunları’nı düzenlemek için ‘Işık Şehri’nden daha iyi bir şehir düşünemiyorum. Kurucumuz Pierre de Coubertin’in şehri. Ve genç, kapsayıcı, sürdürülebilir, kentsel oyunlara sahip olmak için Olimpiyat gündemimizdeki tüm reformları üstlenmeye hazır bir şehir ve organizasyon komitesi.... Bu heyecan verici."

- ‘Işık Şehri’nden bahsettiniz, aynı zamanda ‘aşk şehri... Paris ve Fransa biraz bu kavramlara mı yaslanacak?

"Kesinlikle öyle. Burası bir ışık şehri, bir aşk şehri, aynı zamanda spor tutkusu olan bir şehir. Yani tüm bileşenler bir araya geliyor."

Thomas Bach: İnsanlara umut vermek istiyoruz

- Açılış törenini Seine Nehri üzerinde yapmakla ilgili ilk olarak ne düşündünüz?

"Yaklaşımımız şuydu: 2018’de ABD Olimpiyatları’nda açık havada bir açılış töreni yapmıştık ve bu son derece iyi sonuç vermişti; Buenos Aires’in ana caddesinde, dikilitaşın etrafında yüz binlerce insan vardı ve büyük bir duygu seli yaşanmıştı. Daha sonra, hala Buenos Aires’teyken Tony Estanguet’e döndüm ve dedim ki, Tony, bunu Paris’te hayal edebiliyorum. Tony de bunun çok zor olacağını söyledi. Konuşmaya devam ettik ve zaman zaman bu fikre geri döndük. Sonra Tony dedi ki, biliyorsun, önce güvenliğe, yetkililere danışmam gerekiyor ama bence bu gerçekten iyi bir fikir. Sonra bir anda, bunu Champs-Élysées’de yapabileceğimizi söyledim. Ve sonra bir gün Tony geri geldi ve dedi ki, sanırım oradayız. Bu senin için iyi haber, çünkü bunu sen istedin. Ama kötü haber, Champs-Élysées’de olmayacak. Ben de nerede olduğunu sordum. O da Seine Nehri dedi.

Haberin Devamı

Bunun ilkinden bile daha iyi bir haber olduğunu söyledim, çünkü bu fikir harika, diğer tüm çözümlerden çok daha iyi. Bu yüzden en başından beri heyecanlıydım. Ayrıca en başından beri tüm güvenlik birimlerinin karar alma sürecine dahil edildiğini, tüm yetkililerin karar alma sürecine dahil edildiğini biliyordum, böylece şimdi büyük bir beklentiyle tüyleri diken diken edecek anları dört gözle bekleyebiliriz."

- Açılış töreni için herhangi bir güvenlik endişeniz var mı?

"Fransız yetkililere güvenimiz tam. En başından beri bu sürecin bir parçası oldular. Düzenli olarak bilgi alıyoruz ve herkes çok çok titiz ve çok profesyonel. Ayrıca dünyanın dört bir yanındaki diğer istihbarat servisleriyle de büyük bir işbirliği içindeler. Dolayısıyla Fransız makamlarına ve uluslararası ortaklarımıza güvenimiz tam."

Haberin Devamı

- Yeni sporların eklenmesiyle, şu anda spor dalları açısından kapasiteyi doldurduğunuzu mu düşünüyorsunuz, daha fazlasını ekleyebilir miyiz yoksa olimpiyat oyunları çok mu büyüyor?

"Oyunların büyüklüğünü biz kontrol ediyoruz ve her şey Organizasyon Komitesi ile işbirliği içinde gerçekleşiyor. Bu da reformun bir başka parçası. Ev sahibi ülkenin imzasını attığı andan itibaren IOC’nin geçmişte olduğu gibi artık yeni spor dalları ya da bütçe üzerinde etkisi olan başka tedbirler dayatamayacağını söyledik. Bu nedenle Paris’ten gelen break dance önerisi bizi çok memnun etti.
Şangay’daki Olimpiyat elemeleri serisinden yeni geldim ve sporcular bize Olimpik bir spor haline geldiklerinden bu yana sporlarının yükselişe geçtiğini söylüyorlardı. Performans açısından nefes kesici. Buenos Aires’teki Gençlik Olimpiyat Oyunlarında ilk kez tekrar gördüğümde, bu zaten çok ilginçti.
Halkın içinde otururken alkışlamama izin verilmediğini, takdirimi farklı şekillerde göstermem gerektiğini öğrenmek zorunda kaldım. Ve Şangay’da bunu kıyaslayamazsınız. Performans açısından farklı bir lig, bu yüzden gerçekten dört gözle bekliyorum."

Haberin Devamı

Thomas Bach: İnsanlara umut vermek istiyoruz

- İleride eSporun da dahil olduğunu görecek miyiz?

"Umarım çok yakında bir eSpor Olimpiyat Oyunları görebilirsiniz. Farklı nedenlerle, organizasyonel ve bütçe nedenleriyle eSporun Oyunlara dahil edilmesini istemiyoruz, ancak Olimpik eSpor Oyunlarının oluşturulması üzerinde çalışıyoruz ve ilerliyor. Henüz kesin bir tarih veremem ama umarım çok yakında olur."

- Bu yılki etkinliklerden herhangi birini izlemeye katılacak mısınız ve etkinliklerin gerçekleştirileceği mekânı ne kadar kıskanıyorsunuz?

"Kıskançlık benim karakterim değil. Olimpiyat müsabakalarını Grand Palais’de gerçekleştirebilecekleri için sporcular adına son derece mutluyum. Bu bir rüya. Bu nedenle onlar adına son derece mutluyum. Elbette eskrime de katılacağım. Biliyorsunuz, bir IOC Başkanı’nın en büyük ayrıcalığı Olimpiyat Oyunları sırasında tüm sporları görebilmesidir. Bunu nasıl yaptığımızı ofisimdeki diğer insanlara sormanız gerekiyor, onlar bu yapbozu bir şekilde bir araya getiriyorlar."

"MEŞALE TURU GÖZLERİMİ YAŞARTTI"

- Fransa’da gerçekleşen meşale turuna halkın yaklaşımı nasıldı?

"Çok etkilendiğimi söylemeliyim. Marsilya’dan gelen görüntülerde 230,000 kişinin karşıladığını gördük. Alev, gemi, havadaki Fransız renkleri, gökyüzünde üretilen Olimpiyat halkaları, çok etkileyiciydi. İtiraf etmeliyim ki, bunları izlerken gözlerimin yaşardığı anlar oldu."

"TAHİTİ'DE SÖRF FRANSA'NIN KARARI"

- Organizasyon komitesi, Fransız Polinezyası, Tahiti gibi Fransa’nın bazı denizaşırı bölgelerini de kullanıyor. Kendi bölgelerine bir selam olarak ve Fransa’nın neler sunabileceğini göstermek adına da bir fırsat olarak...

"Bu, Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından desteklenen Fransa’nın bir kararıdır. Bu da yine oradaki ev sahibinin özgünlüğünün bir parçası. Onların yaklaşımını az çok dikkate alabiliriz. Sörfçüler de federasyon da bunun onaylanması hakkında konuştu durdu. Umalım da dalgalar söz verildiği gibi olsun!"

"İLK KEZ KADIN-ERKEK EŞİT"

- Paris 2024, aynı sayıda kadın ve erkeğin yarıştığını göreceğimiz ilk oyunlar. Bunun önemi nedir?

"2014’te Olimpiyat gündemimizin başlangıcından beri bunun için çalışıyorduk. Adım adım ilerledik, ilk mütevazı ilerlemeyi Rio’da yaptık, çünkü 2014’ten 16’ya kadar fazla zaman yoktu. Daha sonra Tokyo’ya doğru daha büyük bir adım attık. Ve nihayet Paris’te uluslararası federasyonlarla birlikte kadın ve erkek sporcular için aynı sayıda eleme yeri tahsis etmeyi başardık."

"ÇEŞİTLİLİK BÖLMEZ, BİZİ GELİŞTİRİR"

- Rusya ya da Ukrayna’dan bir Olimpiyat Ateşkesi gelmeyeceği söyleniyor. Bunun gerçekleşmesi için sizin ne kadar etkiniz olabilir?

"Maalesef sadece Ukrayna’daki savaş değil, dünyamızda 20’den fazla savaş ve silahlı çatışma yaşanıyor. Bu noktada IOC’nin ve Olimpiyat Oyunlarının rolü, rekabet içinde de olunabileceğini, hatta çok şiddetli bir rekabet içinde olunabileceğini ama aynı zamanda birlikte barış içinde yaşanabileceğini göstermektir.

Dolayısıyla bizim görevimiz hepsini Paris’te bir araya getirmek. Sonra da dünyaya şunu göstermek: Bakın, burası Olimpiyat Köyü ve orada hep birlikte yaşıyorlar, yemeklerini paylaşıyorlar, birlikte eğleniyorlar ve sonra oyun alanına gidip yarışıyorlar. Ve hepsi aynı kurallara uyuyor. Ve bu aynı kurallar saygıyla ilgili, dayanışmayla ilgili, adil oyunla ilgili ya da sonunda barışla ilgili.
İşte biz de tüm Ulusal Olimpiyat Komitelerinin bu kurallara saygı duyacağını göstermek için çalışıyoruz. Siyasi, kültürel, dini ya da her türlü farklılıktan bağımsız olarak hoş karşılanırlar. Oyunlar, tüm çeşitliliğimiz içinde insanlığımızın bu birliğini göstermelidir ve göster-melidir. Ve çeşitliliği bizi bölen bir şey olarak değil, her birimizi zenginleştiren bir şey olarak görmeliyiz."

EKRAN BAŞINA

Türk sporseverler, Olimpiyatın tüm coşkusunu ve detaylarını Eurosport 1 ve Eurosport 2’ye ek olarak BluTV ve S Sport Plus’ta yer alacak Eurosport’un 7 Olimpiyat pop-up kanalı ile Turkcell Tv+ Eurosport Olimpiyat 4K kanalından da izleyebilecekler.

Yazarlar