TenisTeniste Paris'in rövanşı New York'a kaldı!

Teniste Paris'in rövanşı New York'a kaldı!

25.08.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Amerika Açık’ın şampiyonluk maçında, teniste son dönemin büyük rekabeti Djokovic-Alcaraz buluşması bir kez daha yaşanabilir çünkü iki yıldız finale kadar birbiriyle eşleşmeyecek. Bu yılki üçüncü grand slam zaferinin peşindeki 21 yaşındaki İspanyol, olimpiyat finalinin rövanşını almak istiyor.

Teniste Parisin rövanşı New Yorka kaldı

Teniste sezonun dördüncü ve son grand slami olan ABD Açık’ta heyecan, ana tabloda yarın oynanacak karşılaşmalarla başlayacak. Tek erkeklerde 24 grand slam şampiyonluğuyla rekor sayıda kupası bulunan Novak Djokovic en önemli favoriler arasında yer alıyor. New York’taki turnuvada daha önce dört kez mutlu sona ulaşan Sırp raket, son olarak Paris Olimpiyatları’nda aldığı altın madalyanın moraliyle çıkacak mavi renkli sert zemine... 

Haberin Devamı

Tenis tarihinde golden slam yapan bir kaç isimden biri haline geldiği olimpiyatlardaki final maçında mağlup ettiği Carlos Alcaraz ise şüphesiz kendisinin en büyük rakibi olacak. İki yıl önce burada mutlu sona ulaştığında, ilk büyük kupasını havaya kaldıran İspanyol raket, ardından Wimbledon ve Fransa Açık’ta da şampiyonluklar yaşadı. 21 yaşındaki Alcaraz Amerika Açık’ı kazanarak sezonu üç major turnuva zaferiyle kapatmak istiyor. 

Dünya 1 numarası Jannik Sinner de Amerika Açık’a özgüvenli geliyor. Daniil Medvedev’in formu hakkında ise soru işaretleri var. Eşleşme şeması bir kez daha Djokovic-Alcaraz finalinin yolunu açtı. Sinner, Alcaraz, Medvedev aynı yarı sahada yer alıp finale kadar birbirleriyle eşleşme ihtimalleri bulunurken, Sırp tenisçi ise diğer tarafta görece daha kolay bir patikayı izleyecek. Olimpiyat ve grand slam finallerinin son dönemdeki önde gelen buluşması Djokovic-Alcaraz eşleşmesinin şampiyonluk maçında gerçekleşip gerçekleşmeyeceği merakla beklenecek. 

Haberin Devamı

1 NUMARA SWIATEK

Tek kadınlarda turnuvanın ev sahibi olan Coco Gauff ile geçtiğimiz turnuvalarda olduğu gibi 1 numara Iga Swiatek ve Aryna Sabalenka favoriler arasında yer alıyor. ABD Açık’ın geçen seneki finalinde karşı karşıya gelen Gauff ve Sabalenka’nın yanı sıra Polonyalı Swiatek de, olimpiyatlarda elde ettiği bronz madalyanın ardından beşinci grand slam zaferi için Arthur Ashe Stadyumu’nda raket sallayacak. 

Jessica Pegula, Mirra Andreeva ve Naomi Osaka da bu üç ismin ardından gelen, turnuvanın iddialı isimleri arasında yer alıyor. 3 numaralı seribaşı Coco Gauff ile 2 numaralı seribaşı olan Aryna Sabalenka finalden önce, yarı finalde karşı karşıya gelebilirler. Çünkü her ikisi de eşleşmeler tablosunun alt yarısında bulunuyor. Bu durumda erkeklerde Djokovic’in gidiş yoluna benzer bir yolu kadınlarda Swiatek izleyecek gibi görünüyor. 

ONS JABEUR ÇEKİLDİ 

Polonyalı raket çok sevdiği toprak korttaki hakimiyetinin dışında, New York’taki kupayı kaldırdığından beri oynanan beş Roland Garros dışı grand slamin dördünde çeyrek finallerden önce kaybederek buraya geliyor olması olası performansı hakkında şüpheli bir bekleyişi de doğuruyor. Krejcikova, Paolini, Rybakina gibi son dönemin formda isimleri sürprize en yakın oyuncular olarak duruyor. Son yılların önemli isimlerinden Tunuslu Ons Jabeur ise omzundaki sakatlık nedeniyle ABD Açık’tan çekilmek zorunda kaldı. 2022 Avustralya Açık’tan bu yana ilk kez bir Grand Slam’i kaçıracak olan Jabeur’un yerine, Elise Mertens 33 numaralı seribaşı olarak sahne alacak.

Haberin Devamı

COCO GAUFF BİLMECESİ

Yeni Serena Williams olarak gösterilmesinin baskısını kariyerinin sonuna dek omuzlarında taşıyacak gibi görünen Coco Gauff’un, olimpiyatlardaki hayal kırıklığı sonrası son şampiyon olarak New York’ta unvanını koruyup koruyamayacağı merak konusu.

ABD Açık tek kadınlarda Coco Gauff için özel bir anlam taşıyor. Ülkesinde seyirci desteğiyle oynayacak olan Amerikalı raket, turnuvanın son şampiyonu olarak unvanını korumaya çalışacak. 20 yaşındaki tenisçi geçen yıl Belaruslu rakibini yenerek kupayı kaldırdığında, ilk grand slam zaferini elde etmişti. 
Paris Olimpiyatları’nda LeBron James ile birlikte Amerika Birleşik Devletleri’nin bayrak taşıyıcısı olan genç sporcunun yaşadığı büyük zorluk, efsane raket Serena Williams ile karşılaştırılması oluyor.

Haberin Devamı

Serena’dan sonra ülkenin kadınlar tenisindeki temsilcisi olarak lanse edilmmesi, kadınlar tenisinde tarihin en iyi isminin ağırlığı altında ezilmesine neden oluyor. Olimpiyatlara sürpriz bir şekilde üçüncü turda veda eden sporcu için bu durum, çalışma fırsatı bulabilmesi açısından bir avantaja da dönüşebilir.

Zaten kendisi de Paris’te yaşadıklarını çok fazla kafasına takmadığını “Olumlu tarafını çıkarmaya çalışacağım ve bir dahaki sefere daha iyisini yapacağım” sözleriyle anlatıyor. Ancak Olimpiyatlardaki mücadelelerden sonra, New York’a hazırlanmak için sert kortlara geçti ve bu iyi gitmedi. Gauff, Toronto’daki ikinci maçını ve Cincinnati’deki ilk maçını kaybetti.

KADIN VE ERKEĞE 51 YILDIR EŞİT

ABD Açık’ta raket sallayacak sporcular, organizasyondan yine ödül paralarıyla önemli meblağları kazanma şansına sahip olacaklar. Teklerde şampiyon sporcu 3 milyon 600 bin dolar’lık ödülün sahibi olacak. Finalist oyuncu 1 milyon 800 bin doları cebine koyacak. Yarı finalistler 1 milyon dolar, çeyrek finalistler 530 bin dolar’a hak kazanacak. 

Haberin Devamı

Son 16 turuna çıkanlara 325 bin dolar, son 32’ye 215 bin dolarlık performans ödülleri verilecek. Çiftlerde şampiyon takıma 750 bin dolar verilecek. Dev organizasyon, ödül paralarını 1973’ten bu yana kadın ve erkek sporculara eşit olarak dağıtıyor. 

KOLAY LOKMA GİBİ

Novak Djokovic, Indian Wells’te mart ayında Luca Nardi ile olan maçının ardından sert kortta ilk maçına çıkacak. İlk turda karşısında Moldovalı 34 yaşındaki tenisçi Radu Albot olacak. 2017’de ABD Açık’ta üçüncü tura ulaşan dünya 138.’si Albot’un kariyerinde ilk 10’daki oyunculara karşı hiç galibiyeti bulunmuyor (0-11). 

İlk kez karşı karşıya gelecek iki raketin buluşmasının, favori Djokovic için turnuvaya iyi bir ısınma teşkil etmesi bekleniyor.

EUROSPORT'TAN YAYINLANACAK

Dünyanın en çok izlenen tenis turnuvalarından biri olan Amerika Açık, Eurosport ve BluTV’de sporseverlerle buluşacak. Turnuva yayını pazartesi saat 18.00’den itibaren canlı olarak ekranlara gelmeye başlayacak. John McEnroe ve Mats Wilander’in uzman yorumları ve analizlerine Barbara Schett de eşlik edecek.