20.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:
Komite, doping yapan isimlerin ceza almasını desteklerken, masumların haklarının korunmasını istedi, “Kariyeri boyunca olimpiyat hayalini gerçekleştirmek isteyen sporcuların katılımı, ispatsız suçlamalara ya da başka sporcuların davranışlarına bağlı olmamalı” dedi.
Rusya Olimpiyat Komitesi, doping yapmayan sporcularının 2016 Rio Olimpiyat Oyunları’na katılım hakkını savunacaklarını açıkladı. Komite yaptığı açıklamayla, spor hukukçusu McLaren’ın hazırladığı ve Rus sporculara olimpiyatlarda ve daha sonrasındaki organizasyonlarda birçok yaptırım uygulanması konusunda tavsiyede bulunulan rapora tepki gösterdi.
Olimpiyat Komitesi’nin, doping yaptığı belirlenen sporculara karşı en ağır cezaların verilmesini desteklediğinin belirtildiği açıklamada, “Buna karşın suçsuz sporcuların haklarını her zaman koruyacağız. Kariyeri boyunca çalışarak olimpiyat hayalini gerçekleştirmek isteyen sporcuların katılımı, ispatsız suçlamalara ya da başka sporcuların yanlış davranışlarına bağlı olmamalı” ifadeleri kullanıldı. Komite ayrıca, raporda ciddi suçlamalar bulunduğunu belirterek, tüm tarafların katılımıyla geniş bir soruşturma yürütülmesini talep etti.
Yardımcı açığa alındı
Dünya Dopingle Mücadele Ajansı’nın (WADA) görevlendirdiği McLaren’ın hazırladığı raporda, 2014 Soçi Kış Olimpiyatları’nda Rus sporcular için devlet destekli doping programı uygulandığının öne sürülmesi üzerine Rusya Spor Bakanı Yardımcısı Yuriy Nagornıh, soruşturma tamamlanıncaya kadar açığa alındı.
Raporda, 2010 Vancouver Kış Olimpiyatları’nda beklenen başarının yakalanamamasının ardından Bakan Yardımcısı olarak atanan Yuri Nagornıh’ın, pozitif test sonuçlarının üstünü örtme konusunda kritik rol üstlendiği aktarılmıştı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de söz konusu raporda adı geçen yetkililerin açığa alınması talimatını vermişti.
Ödüllerini geri verecek
Londra Maratonu organizatörleri, doping yaptığı gerekçesiyle men cezası alan Rus atlet Liliya Shobukhova’nın kazandığı para ödüllerini geri vermesi yönündeki hukuki süreci kazandı. Yüksek Mahkeme, maratonu 2010’da birinci, 2011’de ise ikinci olarak tamamlayan ancak geçen yıl ağustos ayında IAAF’ın spordan men ettiği 38 yaşındaki atletin aldığı 378 bin sterlin para ödülünü geri vermesi gerektiğine hükmetti.
Almanya’dan ihraç talebi
Doping ile yayınlanan raporun ardından diğer ülkelerden de açıklamalar geldi. Almanya Olimpiyat Komitesi (DOSB) Başkanı Alfons Hörmann, Rusya’nın 2016 Rio Olimpiyat Oyunları’ndan ihraç edilmesini talep etti. Hörmann, raporda Rusya Spor Bakanlığı’nın ve istihbarat servislerinin katılımıyla sistematik bir şekilde doping yapıldığı konusunda ciddi kanıtların yer aldığını ifade etti. Birçok değerin ayaklar altına alınması halinde bunun cezalandırılması gerektiğini belirten Hörmann, DOSB’nin raporu değerlendirerek gerekli sonuçları çıkaracağını sözlerine ekledi.
WADA’dan tavsiyeler
Dünya Dopingle Mücadele Ajansı da (WADA) Rus sporcuların doping yaptığı iddiası hakkındaki raporla ilgili açıklama yaptı ve Rus sporculara birçok yaptırım uygulanması konusunda tavsiyede bulundu. IOC ve IPC’ye, Rusya tarafından gönderilmiş tüm sporcuların katılımının kabul edilmemesi gerektiğini bildiren WADA, istisnai girişler olursa da bunların sert kriterlere uyularak kabul edilmesini tavsiye etti.
IOC, WADA’nın Rus sporcularla ilgili yayımladığı doping raporunun ardından vereceği kararı, yarınki CAS toplantısı sonrasına ertelediğini açıkladı.