13.02.2013 - 10:44 | Son Güncellenme:
"Türkiye'de başkanlar çok ön planda. Televizyona çıkıp 'Şu şöyle, bu böyle' demeleri çok yanlış. Saha içi odası hocanın işidir. Biz soyunma odasına girmeyiz. İyi oyun, kötü oyun teknik ekibi ilgilendirir. Başkan ihtiyaç duyarsa hesabını sorar"
Ligde zirvede 5 puan farkla liderliğini sürdüren Galatasaray'ı bir yandan Şampiyonlar Ligi heyecanı sardı. Sarı-Kırmızılılar gelecek hafta ikinci tur ilk maçında Schalke 04'ü ağırlayacak. Bu zorlu mücadele öncesi Alman ekibinin onursal başkanı Gerhard Rehberg Türkiye'ye sürpriz bir ziyarette bulundu.
Aynı zamanda Galatasaray Kulübü'nün onursal üyesi de olan Rehberg daha önce uzun yıllar belediye başkanlığını yaptığı Gelsenkirchen'in, İstanbul'un Büyükçekmece ilçesi ile kardeş şehirler olması dolayısıyla Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün'ü makamında ziyaret etti. Biz de bu ziyareti fırsat bilip Alman spor adamıyla Türk futbolu ve Galatasaray üzerine bir söyleşi yaptık.
Galatasaraylılığınız nereden geliyor?
Galatasaray'ın rahmetli başkanı Özhan Canaydın ile çok özel bir dostluğumuz vardı. Sıkça görüşürdük. Avrupa'da 100. yıl kutlamalarının startını Gelsenkirchen'de birlikte vermiştik. Schalke 1904'te kurulmuş Galatasaray da 1905'te.
Schalke'li olarak Galatasaray'da da onursal üyesiniz. Maçı nasıl duygularla izleyeceksiniz?
Ben Schalke'nin onursal başkanıyım ve Schalkeli'yim. Galatasaray'ın Türkiye'de şampiyon olmasını isteyen bir Galatasaraylı'yım. Şampiyonlar Ligi'nde de kendi takımım, çocukluğumdan beri tuttuğum Schalke. Schalke'li olarak başarı istiyorum. Mümkün olduğunca ileri gitmesini istiyorum.
Kura çekiminde Lütfi Arıboğan'ın gülümsedi Schalke çekildiğinde. Bu Schalke kurasına sevindiği yönünde algılandı. Schalke Galatasaray için kolay bir rakip mi?
Schalke dişlerine göre takım mı değil mi 2 maç sonunda göreceğiz. Herkes Schalke çıktığı için mutlu mu olacak mutsuz mu onu da göreceğiz.
Türkiye'de futbolda düşüş söz konusu, Avrupa Birliği'ne girerse futbolda da bir değişim ve gelişim söz konusu olabilir mi?
Böyle bir şeye inanmıyorum. Türkiye'nin AB'ye girip aynı paralelde futbolda bu doğrultuda ilerleyeceğine inanmıyorum. AB başka,ekonomik birlik başka. Türkiye zaten FIFA üyesi.
Avrupa'da başkanlar pek ön planda olmazlar, gazetelerde boy göstermezler. Türkiye'de de tam tersi. Başkanlar sürekli gündemdedir. Bir karşılaştırma yapar mısınız?
Biz maçlardan önce basın toplantısı yaparız. Her maçtan önce, kulüple ilgili sorunlar basın önünde konuşulmaz, anlatılmaz. Dışarı demeç verilmez. Futbolda gerçek yüz sahada olur. Gerçek yüzünüzü sahada gösterirsiniz. Herkes sorularının cevabını sahada alır, yorumunu yapar. Başkanların televizyonlara, gazetelere çıkıp "Şu şöyle, bu böyle" demeleri yanlış. Basın önünde konuşan tek bir birim olması gerek. Basın birimi bu işi yapar. Başkanın işi değil, medyaya çıkıp sürekli konuşmak. İç meseleler içeride konuşulur ve orada kalır.
Avrupa'da başkanlar maçların devre aralarında futbolcuların soyunma odalarına girer mi? Oyuncularına motivasyon konuşmaları yapar mı?
Bizde de Avrupa'da da böyle bir şey kesinlikle olmaz. Hocanın teknik, ekibin işidir soyunma odası. Bildikleri gibi yaparlar. Biz soyunma odasına karışmayız. Ama kötü giden bir şey olursa hesabını teknik ekipten sorarız. İyi ve kötü oyun teknik ekibi ilgilendirir, başkanı ilgilendirmez. Başkan ihtiyaç duyarsa hesabını sorar.
Drogba da Sneijder de Cimbom'a para için geldi
Galatasaray gibi siz de transferler yaptınız. Sizce bu isimlerden kimler maçta ağır basacak?
Galatasaray'ın yaptığı transferler bizi ilgilendirmiyor. Biz de Olimpik Lyon'dan Bastos'u aldık, kadromuzu güçlendirdik. Rafaeli'yi de aldık, Kiev'de Şampiyonlar Ligi'nde forma giydiği için biz de oynayamayacak.
Sneijder ve Drogba Türkiye'yi Galatasaray için mi tercih ettiler yoksa para için mi?
Futbolda duygusallığa yer yoktur. Profesyonelliktir bu. Futbolcu nerede çok para kazanacağına bakar. Ünlü futbolculara sorduğunuz zaman "Değişik heyecan yaşamak istedim, değişiklik istedim" derler. Hiçbiri "Para için geldim" demez ama işin temelinde para vardır aslında. Her zaman yüksek parayı verene giderler. Onlar da para için geldiler.
Hamit Altıntop yıllarca Schalke forması giydi. Galatasaray'a transferinde bir katkınız var mıydı?
Ben, Hamit'i Galatasaray'a gelmesi konusunda direkt etkilemedim ama dayısı ile görüş alışverişinde bulunduk. Bende onun telefonu, onda da benim telefon numaralarım var ama bu konuda birbirimizle bir konuşmamız olmadı.
Hamit size gol atarsa üzülür müsünüz?
Hamit bize gol atarsa bundan dolayı Hamit'e kırılmam. Futbolda bunlar olağan şeyler.
Hamit ve Halil'i Schalke'de oynatmak gibi hayaliniz var mı?
Zamanında Türkiye'ye dönmeyiz, Türk takımlarında oynamayız" diyorlardı ama şu anda ikisi de Türkiye'de oynuyorlar. Bir gün dönmeyi düşünürlerse Bundesliga Ligi'nde de oynarlar.
Avrupa'da Galatasaray mı yoksa Fenerbahçe mi daha popüler?
Bu konuda Galatasaray Avrupa'da açık ara önde.
Bugün