Serdar Sarıdağ

Serdar Sarıdağ

serdar.saridag@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Partizan Stadı'nda basın tribününe çıkarken, mecburen taraftarın arasından geçiyorsunuz. Hiç birinden ne bir ters laf ne de ters bir bakış gördük. Bir kilometre öteden Türk olduğumuz belli olmasına rağmen, kimse bize kışşt demedi. Stattan ayrılırken bir tanesi ise Türkçe “İyi geceler" dedi. Üstelik 4-0 yenilmiş olmalarına rağmen.
Hele o kale arkasındaki Sırp taraftarlar... Yemin ediyorum River Plate ya da Boca Juniors taraftarları gibiydiler. Bir an olsun susmadılar. Veli Kavlak ilk golü attığında bile tezahürata ara vermediler. Maç sonunda stadı terk etmedikleri için, onların önünde menemen bardağı gibi dizilen Partizanlı futbolcular soyunma odasına gitme cüretini gösteremediler. Slaven Bilic bile tünelin ağzında durdu onları seyretti uzun uzun. Basın toplantısında ise bu durumu “Partizan taraftarı bana Split günlerini hatırlattı" diye açıkladı.
Gerçekten eski Yugoslavya'nın o günleri güzel günlerdi. Avrupa'da apayrı bir ekoldü. Emperyalizm, elektiriği kablosuz kilometrelerce öteye taşıyan Sırp bilimadamı Nicola Tesla'ya ne yaptıysa, aynısını bu dahinin topraklarına yaptı. Futbolunu da bitirdiler eski Yugoslavya'nın.
Artık eski Yugoslavya'dan pek bir eser kalmadı ama, o dönemden kalan bazı uygulamalar hala devam ediyor. Ben de Belgrad'a maç günü bazı taraftarlarla birlikte gittim. Ne Sabiha Gökçen Havalimanı'nda ne uçakta ne de Nicola Tesla Havalimanı'nda herhangi bir taşkınlık yoktu. Uçakta pilotu bile üçlü çektirmeye çağırdılar. Sırp yolcular bile uçakta çok eğlenmişti. Üstüne üstlük uçağın uçuş numarası ise 1903'tü.
Hal böyleyken Sırplar'ın, Nicola Tesla Havalimanı'nda, Beşiktaş taraftarına yaptığı mülteci uygulaması tam bir fiyaskoydu. Kusura bakmayın sayın Sırbistan, Beşiktaş taraftarı biraz farklıdır. Bu arkadaşların deplasmanlarda Avrupa'nın en ciddi gazetelerinde manşet olmuş olayı yoktur. Adam öldürmüşlüğünü boş ver dövmüşlüğü bile yoktur.
Tabi ki ekstra önlem alacaksınız, tabi ki taşkınlık yapanı gözaltına alacaksınız ama kusura bakmayın, Sırbistan - Arnavutluk maçındaki helikopterin faturasını Beşiktaş taraftarına kesemezsiniz. Siz daha oyuncak helikopteri zaptedemiyorsunuz, tutmuş havalimanınıza, elektrikte devrim yapmış adamın ismini koyuyorsunuz.
Şimdi Beşiktaş taraftarı haklı olarak, “efendim Sırplar gelince aynısını bizim polisimiz yapsın" diyor. Bence tam tersi olmalı. Hiç bir yaptırım uygulanmamalı. Hatta Beşiktaş taraftarı alsın onları Çarşı'da balık yedirsin. Yedirsin ki döndüklerinde anlatsın dosta düşmana. Dün geceki maçta bir dakika olsun susmayan o Partizan taraftarının ne günahı var. Onları öyle bir ağırlasınlar ki, Sırp hükümeti utansın.futbolun ve taraftarın günahı yok bu işte.