Serdar Sarıdağ

Serdar Sarıdağ

serdar.saridag@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İnanın; değil Beşiktaş'a, Galatasaray veya Fenerbahçe'ye bile gelmiş olsaydı, Türkiye'ye böyle bir oyuncu geri döndüğü için, bu transfere yine de çok sevinirdim. Emeklerine sağlık Sayın Fikret Orman... Biliyorum, üç senedir bu projenin üzerinde çalışıyordunuz. En nihayetinde Aras'ı, siyah - beyazlı renklere bağladınız. Cenk Tosun'u devre arasında transfer ederek bir ilke imza atan Beşiktaş; yine transfer ettiği bir oyuncuyu, İspanya Ligi'nde başka bir takıma kiralayarak, tarihe geçecek.

Gelelim Aras'ın hikayesine... Babası İhsan Özbiliz... Diyarbakır Ermeniler'inden. Aras ise Bakırköy doğumlu. Çocuk yaşta Hollanda'ya gitti... Ajax alt yapısında yetişti ve A takıma kadar yükseldi. Ermeni olduğu için doğal olarak Ermenistan Milli Takımı'nı seçti. Türkiye doğumlu olduğu için Türkiye'yi de seçebilirdi. Tercih hakkı onun. Kimse bir şey diyemez. Mesut Özil ile gurur duymuyor muyuz? Buraya geldiğinde bir kelime bile Türkçe bilmeyen Kerim'e kimse kızdı mı? Beşiktaş efsanelerinden Niko, Türkiye'yi seçtiğinde tüm siyah - beyazlıların göğsü kabarmadı mı? Ya Lefter. Kubilay Türkyılmaz İsviçre forması giydi. Keza Yakın kardeşler de öyle. Hamit Altıntop, Bayern Münih'te oynarken milli forma tercihini hangi ülkeden yana yaptı? Günümüz futbolunda artık isteyen istediği milli formayı tercih edebiliyor.

Haberin Devamı

Geçelim bunları... Futbol ırklar üstüdür. Siyaset falan tanımaz. Tribünlere siyaseti bulaştıranların amacı zaten futbol seyretmek değil. Yugoslavya'yı futbolla parçaladılar. Luka Modric mi böldü Yugoslavya'yı?.. Tosic mi, katletti minicik bedenleri? Daha Çetnik selamının ne olduğunu bile bilmiyorsunuz. Neymiş Aras Ermeni... Babasını gördüm adam buram buram Anadolu kokuyor. Farzedelim Anadolu bile kokmuyor, kime ne?

Evet Aras Özbiliz Ermeni bir futbolcu. Var mı itirazı olan? Ben de Türk gazeteciyim. Ribery, Fransız bir müslüman oyuncu. Brad Pitt, Amerikalı bir aktör. Einstein, Yahudi bir Alman bilimadamı. Hepsini geçtim Ermeni hakemimiz var adı Aleks Taşçıoğlu. İsmini defalarca yıldız tablosuna yazdım, bir gün aklıma gelmedi neyin nesidir diye. Çünkü bana ne...

Haberin Devamı

Futbolun içine böylesine insanlık ayıbı şeyleri sokmanın amacı nedir? Biz küçükken birbirimize Türk, Kürt, Ermeni ve Yahudi misin gibi sorular sormazdık. Biz küçükken birbirimize Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçeli misin diye sorardık. Hatta bir arkadaşımız Samsunsporlu çıkmıştı da, tek başına kaldığı için onunla dalga geçerdik. Ama Samsunspor otobüsü kaza yaptığında ise oturup hep birlikte ağlamıştık.

Bugünün minik taraftarları, Beşiktaş'ı Araslar, Gomezler, Quaresmalar, Fenerbahçe'yi Robin van Persieler, Ribaslar, Galatasaray'ı Burak Yılmazlar gol attığı için sevecekler. Ama hiç bir zaman bunlar niye Ermeni, Brezilyalı, Türk, Hollandalı, Portekizli ve Alman diye sormayacaklar. Çünkü futbolda ırkçılığa yer yoktur. Çok iyi hatırlıyorum, Beşiktaşlı Mrkela, Sırp olduğu için oluşan kamuoyu baskısı nedeniyle, Türkiye'den ayrılmak zorunda kalmıştı. Şükürler olsun ki o günleri atlattık. Yoksa atlatamadık mı?..