11.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
ONUR DİNÇER
Kulübün ‘satsa da kazanamaması’na yol açan üçüncü şahıs sahipliğinin, kiralama stratejisine geçerek gelirlerini aşağı çekmesinin ve artan oyuncu maaşlarının Portekiz ekibini bu duruma düşürdüğü belirlendi.
Avrupa futbolunun oyuncu fabrikalarından Porto da, Finansal Fair Play (FFP) yaptırımından kurtulamadı. Gelir-gider dengesi açığı veren mavi-beyazlı ekibe bir takım kısıtlamalar getirildi.
Portekiz ekibine yapılandırma anlaşması imzalatan UEFA, 2017-2018’da 25 yerine 22, 2018-2019’da ise Avrupa kadrosunda 23 futbolcu bulundurabileceğine hükmetti. Porto ayrıca 2017 bütçesinde 30, 2018’de 20 ve 2019’da 10 milyon eurodan fazla bütçe açığı vermeyeceğini taahhüt etti.
Bünyesine ucuza katıp, fahiş fiyatlarla dev ekiplere futbolcu satmada önde gelenlerden olan Porto’nun içine düştüğü durum hayret uyandırdı. Portekiz ekibinin, transferler dışında başka gider kalemleri nedeniyle bu duruma düşmüş olabileceği akıllara gelse de, aslında temel sebebin oyuncular için ödenen paralar olduğu ortaya çıktı.
Son dönemde aşırı harcama yapılmaya başlandı. Satılan bir çok futbolcunun bonservisinin tamamının Porto’ya ait olmaması, bir kısım haklarını elinde bulunduran üçüncü şahısların varlığı, oyuncu satılsa da, beklenen gelirin elde edilememesini beraberinde getirdi. Bonservisiyle elden çıkarmanın yerine kiralama politikasına geçilmesiyle, oyuncu maaşlarının yükselmesinin aynı döneme denk gelmesi de bütçeyi bozan bir etmen oldu.
Türkiye faktörü
Porto bu sezon başında 30 oyuncusuyla yollarını ayırdı. Ancak bunların sadece 5’inden bonservis geliri elde etti. Geri kalan isimler geçici transferle, geri dönmek üzere takımdan ayrıldı. Türkiye’den de 7 kulüp sezon başında Porto’dan oyuncu kiraladı. Beşiktaş Aboubakar’ı, Galatasaray Josue’yi, Trabzonspor Hyun-Jun Suk’u, Kayserispor Varela’yı, Gaziantep Ghilas’ı, Akhisarspor Sami’yi, Alanyaspor Ba’yı geçici olarak kadrolarına kattı.
Çıkış da zor
Porto elindeki oyuncuları satarak mali krizden çıkmaya çalışacak. Ancak önemli oyuncuların birçoğunun üçüncü sahipleri bulunuyor. Değeri 18 milyon euro olan Brahimi’nin sadece 50’si, 10 milyon euroluk Aboubakar’ın da yalnızca yüzde 40’ı Porto’ya ait...
45 milyon euro: Porto’dan Monaco’ya 45 milyon euroya giden James Rodrigues, Portekiz ekibinin son dönemdeki en önemli transferlerindendi.
35 milyon euro: Jackson Martinez Atletico Madrid’e 35 milyon euroya gitti. Oyuncunun transferine üçüncü şahıs sahipliği de dahil oldu.
32 milyon euro: Danilo, Real Madrid’e 32 milyon euro bonservis karşılığında gitti. Ancak bu paranın tamamı Porto’nun kasasına girmedi.