Selçuk Dereli

Selçuk Dereli

selcuk.dereli@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

3 Temmuz’dan bu yana gördüklerimiz, futbolumuzda yaşanmakta olan yönetici krizini daha da gözler önüne serdi. Bir tarafta dosyada adı geçenlerin durumu, bir diğer tarafta ise adı geçmediği halde onlara özenenler...
Türk futbolunun tartışmasız en önemli problemlerindendir yöneticiler. Az da olsa bazı kulüpler bu sorunları çözmüş olsalar da, genel olarak sıkıntı her geçen gün daha da büyüyerek devam ediyor. Yaşanılan şike sürecine baktığımızda da her taşın altından yöneticilerin çıktığı apaçık ortada.
Bir de kulüplerin başına getirilmek istenen yöneticilerde aranılan en önemli özellik, yönetim becerisinden çok onların paraları olunca zaten başka bir sonuç beklemek de hayalden öteye gitmiyor.
Yönetici olmak isteyen kişinin gerekli vasıfları taşımasının yanında maddi imkanlarının bol olmasına elbette kimsenin itirazı olmaz. Ancak asıl sorun bunun aksi olduğunda ortaya çıkıyor işte.

Haberin Devamı

Kulüp oyuncak gibi
Bu tip yöneticiler ellerindeki kulübü oyuncakları gibi görüyorlar. Küçüklükten itibaren oyuncağını kırdığında yenisi alınmış insanlar, büyüyünce maalesef aynısını kulüplerine de uyguluyorlar. Böyle olunca da kulüpler borç batağına sürükleniyor ve daha sonra kapanma tehlikesiyle bile karşı karşıya kalıyorlar.
Yine bazıları kendi özel işleriyle ilgili olarak da kulüplerinin nimetlerinden yaralanmaktan hiç çekinmiyorlar. Her alanda baş köşeyi kapmak ve sürekli gündemde olmak bu tip yöneticiler için alışkanlık haline gelmiş durumda. Hatta bu durum onlar için kulüp menfaatlerinden daha da önemli.
Bunun yanı sıra yine bazı yöneticiler açıklamalarıyla gündemi sürekli meşgul ediyorlar. Tartışılan konunun içeriğinden çok onlar için birisine cevap vermiş olmak ya da gündemde sürekli yer bulmak asıl önemli olanı. Birilerine laf yetiştireceğim diyerek futbolun etik değerlerinden uzaklaşmak ve camiayı lüzumsuz diyalogların içine sokuyor olmak ise umurlarında bile değil.
Ancak iyi bilinmelidir ki, yöneticilerin kullandıkları bu cümleler taraftarları olumsuz yönde etkiliyor. Üstelik futbol yöneticilerinin çoğunun kullandığı dil ve gramerleri ise ayrı bir sorun. Camialarına veya başkalarına mesaj vermek isterlerken insanları manipüle eden ve kendilerini kötü hissettiren sözler de kullanıyorlar. Taraftarlar bu tarz yöneticileri gereğinden fazla umursuyor ve her söyledikleri onlar için büyük önem taşıyor. Hatta yöneticilerinin yapmış oldukları bu açıklamalardan etkilenen bazı taraftar gurupları, etik dışı bir çok yanlışın içine düşüyorlar.

Haberin Devamı

Yöneticilik kolay iş değil
Unutulmamalıdır ki, başarılı yönetmek öyle basit ve herkesin yapabileceği bir iş de değildir. Aksine iletişim becerisinin yanında ustalık gerektirir. İçinden gelen her şeyi söyleme ve istediğini yapma sanatı ise hiç değildir. Yönetimde olan kişi, kulübün menfaatleri doğrultusunda hareket etmesi gerekirken eğer sürekli kendisini ön plana çıkarıyorsa, o hiçbir zaman gerçek bir yönetici olamayacaktır.

Yönetim sendromu

Herkesin beklediği Fenerbahçe-Galatasaray maçını yöneten Bülent Yıldırım, sarı-lacivertli takımın ilk golünde Sow’un rakibine yaptığı faulü atlamıştı.

Haberin Devamı

Bu mu Dünya derbisi?
Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan maçlar elbette ligimizin en önemli derbilerindendir.
Dünya’da sadece Lig Tv’nin canlı olarak verdiği bu maçı, bir dünya derbisiymiş gibi göstermek sanırım yalnızca bize özgü bir davranış olsa gerek.
Türk futbolunun yaşadığı şike olayları ve futbolda yaşanan şiddet olaylarından sonra Dünya’nın umurunda mı Türk futbolu?
Kale direklerinin eğri olduğu, insanların kafalarının yarıldığı derbileri elbette kimse umursamaz ve ciddiye de almaz.
Futbolumuzun marka değeri yerlerde sürünürken, her şeyden önemlisi güven sorunu yaşanırken, yakın zamanda da kimsenin umursayacağı yok zaten.
Maçta yaşanan olaylar Dünya derbisi sıfatını hak etmediğimizi de bize kanıtlar gibiydi. ‘’Dünya derbisi’’ bizim için avuntudan ibaret bir söylemden öteye gitmiyor.
Oysa ki diğer ülke derbilerine baktığımızda Boca Juniors-River Plate (Arjantin), Celtic FC-Rangers FC (İskoçya), AS Roma-Lazio Roma (İtalya), derbileri ülkelerinde futbolun gündemi olduğu gibi, dünyanın çeşitli ülkelerinde de bir çok kanal tarafından canlı olarak yayınlanıyor.