Selçuk Dereli

Selçuk Dereli

selcuk.dereli@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bünyamin Gezer hakemliği bıraktı bırakmasına da, tam olarak hiç kimse neden bıraktığını anlayamadı vesselam.
Gezer’e göre sebebin birincisi; hak ettiği halde iki etaptır maç alamaması. Bir diğeri ise; Mehmet Ali Aydınlar’ın kızının düğününe onu da çağırmamış olması. İlginç geldi bu sebepler bana ama ilgiyle takip ettim süreci.
Bana kalırsa yukarıdaki hiçbir neden hakemliği bırakması için yeterli değildi. Hatta son derece tutarsızdı açıklamaları. Çünkü MHK ona daha ligin ilk üç haftasında iki önemli maç vermişti. Birincisi bana göre çok kötü yönetmiş olduğu Eskişehirspor - Beşiktaş maçı, bir diğeri de Karabük-Galatasaray maçıydı. Üstelik bu maçta da Muslera’nın atılmasında tamamıyla hatalıydı.

Haberin Devamı

İnandırıcı değil
Gezer eğer yukarıdaki gibi içi boş sebeplerle değil de “Artık yeterince yıprandım, yoruldum ve bu işi daha da fazla böyle götüremeyeceğim” diyerek bıraksa çok daha samimi ve inandırıcı olurdu.
Ama sen bir televizyon kanalıyla anlaşıp ondan sonra kamuoyu önünde işi şova dökerek hem MHK’yı ve hem de Mehmet Ali Aydınlar’ı suçlarsan buna kimse inanmaz ve hiç kimse de yemez. Foyan da böyle meydana çıkar işte. Üstelik sen bunları yaparken alemi sersem, milleti kör zannettin herhalde? Aslında ne alem sersem, ne de millet kör. Bu tarz yaklaşımlar artık ortaçağda kaldı.
Hal böyle olunca insanlar, “Seni hangi Emniyet Genel Müdürü çocuğunun düğününe çağırdı ya da çağırmak zorunda mı?” diye de sorarlar.

Toroğlu’nu taklit etti
Bünyamin’i en çok eleştirdiğim nokta hakemliğinde kendi gibi olamamasıydı. Bir Erman Toroğlu hayranlığı vardı ki bu da herkesçe bilinirdi. Onu çok fazla taklit etmeye çalıştı ancak kötü bir kopyası olabildi. Aslında doğru olan insanın kendi gibi olması değil mi?
Sonuç olarak Bünyamin, öyle ya da böyle bir karar verdi ve medya dünyasına katıldı. Hayırlı olsun!
Ancak kamuoyuna bir şey hatırlatmak isterim ki; burada yardımcı hakemin başı yarıldığında, maçı tatil edeyim mi diye MHK başkanından onay alınmıyor ve hatta ligin son haftasında şampiyonluk maçını yönetip ihale üstüme kalmasın diye alınan rapor da geçerli olmuyor. Burada gördüğünü söyleyeceksin ve en önemlisi kendin gibi olacaksın. Yoksa bu alemde hiç kimse bunları yemez. Benden söylemesi...

Haberin Devamı

Ufacık tefecik içi dolu turşucuk

Hakem Hüseyin Göçek, Galatasaray-Bursaspor maçında vasatı aşamadı, tartışmalı kararlara imza attı. FOTOĞRAF: FEHİM KAYACAN

Altıncı hafta gözlemleri
Bu hafta en fazla dikkat çeken hatalar ceza alanı içinde gelişti. Dört büyüklerin oynadığı maçlarda hakemler net penaltıları atladılar.
Beşiktaş-Kayserispor maçında Özgür Yankaya İbrahim Toraman’a yapılan müdahaleye, Trabzonspor-Ankaragücü maçında Tolga Özkalfa Burak’a yapılan müdahaleye, Galatasaray-Bursaspor maçında Hüseyin Göçek, Eboue’ye yapılan müdaheleye, Mersin İdmanyurdu-Fenerbahçe maçında ise Halis Özkahya, Bekir’in topa koluyla müdahaleye penaltıyı çalmayarak önemli hatalar yaptılar.

Penaltılar güme gitti
Bana göre penaltıların atlanmasının en önemli nedeni, hakemlerin kötü yer almalarıydı. Hakemler top ceza alanı içindeyken pozisyonları daha çok yan kesitten görebilecek yerde olmalılar. Böylece perdelenme durumlarını azaltmış olurlar.
Hakemler bu hafta disiplin uygulamalarında bir iki maç dışında başarılıydılar. Mesela kartını çok kullanan hakemlerden Tolga Özkalfa ilk sarı kartını maçın 53.dakikasında gösterdi. Bu, Tolga açısından olumlu bir gelişmeydi.
Halis Özkahya gelecekte Türk hakemliğini sırtında taşıyacak yetenekte bir hakem. Ancak özgüveninin fazla oluşu ona hatalar yaptırıyor.

Haberin Devamı

Yardımcı hataları
Yardımcı hakem hataları bu hafta biraz daha dikkat çekti. Ligin başarılı yardımcı hakemlerinden Baki Tuncay Akkın’ın Mersin İdmanyurdu’nun nizami golünü yanlış işaretle iptal ettirmesi önemli bir hataydı. Kabul ediyorum, Zurita’nın elini topa uzatmış olması onu yanılttı ancak nizami bir golün iptali her zaman ciddi bir hatadır. Yine Orkun Aktaş’ın, Galatasaray-Bursaspor maçında Ozan İpek’in ofsayt pozisyonunu tespit edemeyişi , kornere çıkan top sonrasında Galatasaray’ın gol yemesine sebep oldu.

Sinem niye yok?
MHK yardımcı hakem atamalarına daha fazla özen göstermeli. Mesela Bursaspor-Beşiktaş maçında Adil Sinem’in hakemine yapmış olduğu doğru ve cesur ihraç yardımından sonra neden görev alamadığını merak ediyorum. Bu tip yardımı yapanları ödüllendireceksin ki diğer yardımcı hakemlere örnek olsun. Yoksa eskiden olduğu gibi bazıları bu pozisyonlara arkalarını dönmeye ve eyyam yapmaya devam ederler. Bu da hakem camiasına ciddi zararlar verir.

Olmadı Yıldırım
Bülent Yıldırım, Ordu-Eskişehirspor maçında Eskişehirspor’lu Burhan’a yapılan müdahalede net bir penaltıyı atladı. Ayrıca Kamara’ya göstermiş olduğu iki sarı da yanlış. Kamara, hiçbir ihlal yapmadığı halde iki sarı kartı da yanlış hakem kararlarıyla görüp bu şekilde oyundan atılan ender oyunculardan birisi olmuş.
Haftanın diğer maçlarında hakem yönetimleri genelde başarılıydı.
Özellikle İlker Meral, Sivasspor-Gaziantepspor maçındaki yönetimiyle haftanın başarılı performanslarından birini sergiledi. Mehmet Nas’ın rakibine yapmış olduğu müdahaleye penaltı çalmış olması hem çok doğru hem de çok cesur bir karardı.