Selçuk Dereli

Selçuk Dereli

selcuk.dereli@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Kabul edelim ki; her geçen gün daha da hızlanan futbol oyununda, mevcut hakem sayısı pozisyonları doğru tespit etme konusunda yetersiz kalıyor. Hemen her maçta çok kritik hakem kararlarının tartışmalarını yaşadığımız ise bir gerçek.
İşte tam da bu süreçte, UEFA sıkıntıyı görüp hakem hatalarını biraz olsun azaltabilmek ve tartışmalara bir son vermek için, UEFA Başkanı Michel Platini’nin ısrarıyla, Avrupa Ligi maçlarında ilave hakem yöntemini uygulamaya koydu. Avrupa Ligi maçlarında bunun yararı görüldüğü için de bu sezon başından itibaren artık Şampiyonlar Ligi’nde de uygulanmaya başlandı.

Haberin Devamı

Kamyon dolusu hata
UEFA, kale çizgisi üzerindeki ilave hakem uygulamasını; özellikle ceza alanı içindeki penaltı tartışmaları ve civarında gelişen hakemin yakalayamadığı pozisyonlarda ona yardımcı olunması amacıyla başlattı. Topun çizgiyi geçip geçmemesi, disiplin uygulamaları da buna dahil.
Hiç kuşkusuz ligimizde de en çok tartışılan kararlar ceza alanı içi ve civarında gelişiyor. Tartışanlar haksız da sayılmazlar hani. Daha ligimizin 8. haftasına geldiğimiz bugünlerde hakemler ceza alanında bir kamyon dolusu hatalı kararlar verdi. En yakın örnekler ligin 6.haftasında mevcut. Oynanan maçların hemen bir çoğunda hakemler çok net penaltıları atladı. (Beşiktaş-Kayserispor maçında, kalecinin İbrahim Toraman’a yaptığı müdahaleyi, Trabzonspor-Ankaragücü maçında Burak’a yapılan müdahaleyi, Galatasaray-Bursaspor maçında Eboue’ye yapılan müdaheleyi, Mersin İdmanyurdu-Fenerbahçe maçında ise Bekir’in topa koluyla müdahalesini hakemler yakalayamadılar ve maçların sonucuna etki eden önemli hatalar yaptılar.)
Yine geçtiğimiz hafta sonu da, tartışmalı bir çok ceza alanı mücadelesi gündeme damgasını vurdu. (Fenerbahçe-Samsunspor maçında Samsunspor’un verilmeyen penaltısı, Bursaspor-Trabzonspor maçında verilen penaltı ve kartın rengi, Antalyaspor-Galatasaray maçında Melo ve Musa Nizam’ın pozisyonları vs.vs...)
Hakemlerin bir çoğunun bu pozisyonları bulundukları açıdan sağlıklı göremedikleri için veremedikleri çok açık. Kimi hakem pozisyona uzaktı, kiminin önündeki futbolcular görüşünü engellemişti. Bana göre eğer o kale çizgilerinde ilave hakemler olsaydı bu pozisyonlarda hatalı kararlar verilmeyecekti.

Haberin Devamı

Federasyona öneriyorum
Avrupa kupalarında ilave hakem yöntemini uygulayan ilk Türk hakemi olarak bu sistemin bir çok maçta yararını görmüştüm. O nedenle bunu tecrübe etmiş ve faydasını fazlasıyla görmüş eski bir hakem olarak, ilave hakem sisteminin liglerimizde uygulanmasını federasyona şiddetle öneriyorum.
Özellikle ülkemizde hakem kararlarının çok tartışıldığını hepimiz iyi biliyoruz. Hatalı hakem kararlarından dolayı futbol kamuoyunun ve taraftarların ne kadar olumsuz yönde etkilendiği de ortada. Üstelik yapılan hakem hatalarının faturasının direkt federasyona kesildiği ise çok açık.
Daha az hata yapmaları için hakemlere yardımcı olmamız şart. Yoksa gelişen futbol yapısında mevcut hakem sayısı, pozisyonları doğru tespit etmede yetersiz kalmaya devam edecek. O nedenle siz başta olmak üzere değerli yönetiminizin bu konuyu UEFA yetkilileri ile görüşüp bir an önce hayata geçirmeniz Türk futboluna önemli katkılar sağlayacaktır.
Bildiğim kadarıyla Avrupa’da bu yöntemi UEFA dışında bir tek Fransa Futbol Federasyonu uyguluyor. O da sadece kupa maçlarında.
Bu sistemin her ilave hakem için federasyona maddi bir yük getirecek olduğu kesin. Ancak eğer gerçekten süper bir ligimiz olsun istiyorsak o zaman neyi bekliyoruz?

Haberin Devamı

Sayın Aydınlar’ın dikkatine

Hakem Yunus Yıldırım, Medical Park Antalya - Galatasaray maçında uzatma dakikalarını kısa tuttuğu için ağır bir şekilde eleştirildi.

Yedinci hafta gözlemleri
Bu hafta hakemler genel olarak başarılıydılar.
Yunus Yıldırım, Antalyaspor Galatasaray maçında faul ve kart değerlendirmelerinde bazı ters kararları oldu. Ancak oyunun sonucuna etki eden bir hata yapmadı. Eleştirileri abartılı bulduğumu söylemeliyim. Maçtan sonra Fatih Terim’in hakem pozisyonlarıyla ilgili yayıncı kuruluşa sipariş vermesini doğru bulmadım. Peki birisi kalkıp Fatih Terim’in ve öğrencilerinin bu maçta yaptıkları hatalarla ilgili yayıncı kuruluşa sipariş verirse ne olacak. Bu konularda daha sağduyulu olmalıyız diye düşünüyorum.
İlker Meral Fenerbahçe-Samsunspor maçında çok kötü bir maç yönetmedi. Ancak yeri kötü olduğu için bana göre Samsunspor’un bir penaltısını atladı. Barajları bazen 11 metreye, bazen de 7 metreye çekti. Barajı uygun mesafeye getiremeyen hakem maçta otoriteyi kuramayan hakemdir.

Çakır fazla zorlanmadı
Cüneyt Çakır Mersin İdman Yurdu-Beşiktaş maçında fazla zorlanmadı. Mustafa Pektemek’in eline çarpan topta penaltı vermemesi çok doğruydu. Sarı kartlarını yerinde kullandı.

Abay sonuca etki etti
Bursaspor-Trabzonspor maçında Süleyman Abay oyunun sonucuna etki eden hatalarıyla haftaya damgasını vurdu. Sadece Abay değil yardımcıları Alpaslan Dedeş ve Erdem Bayık da ofsayt değerlendirmelerinde önemli hatalar yaptılar. Bursaspor’un kazanmış olduğu gol bir ofsayt pozisyonundan geldi.
Kayserispor-Sivasspor maçı her zaman önemli bir maçtır. Aytekin Durmaz buradaki başarılı yönetiminin yanında iki mükemmel penaltı yorumuyla da maça katkı sağlamış.
Koray Gencerler ve Serkan Çınar gelecekte Türk hakemliğine önemli katkılar sağlayabilecek yetenek ve karakterde iki hakem. Maçlarında verdikleri doğru penaltı kararları yanında başarılı yönetimleriyle göz doldurdular. Özellikle Serkan Çınar’ın bariz gol şansı yorumu çok doğruydu.