14.12.2022 - 10:18 | Son Güncellenme:
2022 Dünya Kupası'nda yarı finalde Arjantin'e yarı finalde 3-0 ile elenen Hırvatistan Milli Takımı'nda futbolcuların maç öncesinde “Hersek Cumhuriyeti” rejimine atıfta bulunan neo-faşist müzik grubu Thompson'ın şarkılarını söyleyerek kutlama yapması büyük tepki çekti.
ARJANTİN'E YARI FİNALDE ELENDİ
Katar'ın ev sahipliğinde düzenlenen 2022 Dünya Kupası yarı finalinde Arjantin ve Hırvatistan karşı karşıya geldi. Kritik maçı Arjantin, Messi ve Alvarez'in golleriyle ile 3-0 kazanarak adını finale yazdırdı.
IRKÇI ŞARKICININ ŞARKIYLARIYLA KUTLAMA
2018 Dünya Kupası'nda finale yükselen Hırvatistan bu başarı üst üste ikinci kez yakalayamadı. Hırvatların bu büyük başarısını gölgede bırakan bir olay yaşandı. Çeyrek finalde Brezilya'yı penaltılarla eleyen Hırvatistan galibiyeti ırkçı şarkıcı Thompson'un şarkılarını söyleyerek kutlaması büyük tepkiye yol açtı.
Paylaşılan videoda futbolcuların yemek masasında galibiyeti şarkılar ile kutladığı görülüyor.
SUÇLULARA ATIFLAR İÇEREN SÖZLER
Neo-faşist müzik grubu Thompson'ın şarkıları “Hersek Cumhuriyeti” rejimine atıfta bulunuyor. Şarkılarda, insanlığa karşı işlenmiş suçlardan ötürü hüküm giymiş üst düzey yöneticilerine atıflar içeriyor. Hırvatlar'ın 1992'de kurduğu Hersek Cumhuriyeti 1996'da dağılmıştı.
Videoyu paylaşan hesap, Hırvatistan Futbol Federasyonu'na da çağrıda bulunarak; "Thompson'un şarkısında atıfta bulunulan 'Hersek Cumhuriyeti', Boşnak halkı için şunları simgeler: Toplama kampları, tecavüzler, işkence, köle çalıştırma, zulüm ve cinayetler..." ifadelerini kullandı. Bosnalı çoğu kullanıcı duruma tepki gösterdi.
Thompson grubunu Hırvat şarkıcı Marko Perkovic kurdu. Thompson adı da aynı ismi taşıyan silahtan geliyor. Perkovic, birçok klibinde askeri kıyafetler giyiyor.
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin yıkılmasından sonra iç savaşa sürüklenmişti. Dağılmayla sonuçlanan savaşta en büyük acıyı Bosna-Hersek halkı yaşadı.
TARİHİN UTANÇ VESİKASI: SREBRENİTSA
Hırvatistan'ın Yugoslavya'dan ayrılmasını kısa süre sonra Bosna izledi. 1 Mart 1992'de Bosnalı Hırvatlar ve Bosnalı Müslümanlar bağımsızlık referandumu düzenledi. %99,7 olarak çıkan sonuca göre Yugoslavya'dan bağımsızlıklarını ilan etti. Bosna Savaşı 1 Mart 1992 tarihinde başlayarak 14 Aralık 1995 tarihine kadar devam etmiş olan son dönemin en kanlı savaşlarından bir tanesi olmuştur. Savaşta 100 binden fazla insan öldürüldü. Savaş nedeniyle 2 milyonu aşkın insan da ana yurdundan göç etmek zorunda kaldı. Savaşın en kanlı sayfasıysa kuşkusuz Srebrenitsa'da yaşandı. 11-12 Temmuz 1995'te Sırp askerlerinin gerçekleştirdiği katliamda 8 bin 373 sivil öldürüldü.
MODRIC DE SAVAŞ MAĞDURU
Hırvatistan'da futbolcuların ırkçı grubun şarkılarını söylemesi bir başka yanıyla ironi taşıyor. Çünkü Ballon d'Or sahibi kaptan Luka Modric de bir savaş mağduru. 37 yaşındaki yıldız futbolcu savaş nedeniyle küçük yaşta mülteci oldu. Sırplar dedesini öldürdüğü için hayatını Zadar'daki mülteci kampında geçirdi ve futbola da burada başladı.