DiğerSatranca Türk damgası!

Satranca Türk damgası!

29.09.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Budapeşte’deki 45. Dünya Satranç Olimpiyatı’nda Erkek Milli Takımımız 194 ülke arasında 12., Kadın Milli Takımımız 180 ülke içinde 26. sırada yer aldı. GM Mustafa Yılmaz ise dünya 1 numarası Carlsen’den puan alan ilk Türk oldu.

Satranca Türk damgası

Bu yaz Paris’te başlayan ‘olimpiyat’ heyecanı, eylülde Budapeşte’deki ‘45.Satranç Olimpiyatı’ ile noktalanırken, erkek ve kadın milli takımlarımızın 64 kare üzerinde bıraktığı başarı dolu izler, dünya çapında büyük bir takdirle karşılandı...

Haberin Devamı

Strateji, taktik ve zekanın buluştuğu satrançta, özellikle genç büyük ustalarımız (GM) 15 yaşındaki Ediz Gürel ve 13 yaşındaki Yağız Kaan Erdoğmuş, henüz ilk kez katıldıkları olimpiyatta elde ettikleri derecelerle otoriteler tarafından ‘satrancın dahileri’ olarak tanımlandı. 10-23 Eylül tarihleri arasında 11 tur olarak oynanan satranç olimpiyatında, 194 ülkenin yarıştığı açık kategoride GM Ediz Gürel, GM Yağız Kaan Erdoğmuş, GM Mustafa Yılmaz, GM Vahap Şanal ve GM Emre Can’dan oluşan Erkek A Milli Takımımız, 6 galibiyet, 4 beraberlik ve 1 yenilgiyle 7 ülke ile aynı puanı toplamasına rağmen averajla 12. oldu.

180 ülkenin yarıştığı Kadınlar Kategorisi’nde ise Uluslararası Usta (IM) Ekaterina Atalık, Kadın Büyükusta (WGM) Betül Cemre Yıldız Kadıoğlu, WGM Kübra Öztürk Örenli, Kadın Uluslararası Usta (WIM) Gülenay Aydın ve WIM Hayale İsgenderova’dan oluşan A Milli Takımımız, 6 galibiyet, 2 beraberlik ve 3 yenilgi alarak şampiyonayı 26. sırada tamamladı.

Haberin Devamı

GÜREL YENİLMEDİ

Organizasyonda genç yıldızlarımız Gürel, Erdoğmuş ve Aydın iyi performans ortaya koyarak, dünya otoritelerinin dikkatini çekti. Gürel 11 maçta 7 galibiyet, 4 beraberlikle 9 puan topladı ve +23,1 Elo kazandı. Bu sonuçlarla 2. masada 3. olan Ediz, olimpiyatı bronz madalyayla tamamladı. Erdoğmuş ise ilk kez katıldığı olimpiyatta 11 maçta 7 galibiyet, 2 yenilgi ve 2 beraberlikle 8 puan topladı. Erdoğmuş, 2.600 eloya ulaşan en genç sporcu ve olimpiyatta yarışan en genç büyükusta olarak tarihe geçti. Aydın ise 10 maçta 6 galibiyet, 1 yenilgi ve 3 beraberlikle 7,5 puan topladı. Aydın, +52,4 Elo kazandı.

Olimpiyatın en çok konuşulan maçlarından biri de GM Mustafa Yılmaz’ın, dünyanın 1 numarası GM Magnus Carlsen ile berabere kaldığı karşılaşma oldu. Carlsen’den puan alan ilk milli sporcu olan Yılmaz için Uluslararası Satranç Federasyonu’nun instagram hesabı “fide_chess”te, “Mustafa oyunun ortasında daha iyi bir pozisyona sahipti, ancak oyun sonunda eşitliği sağlayan dünya 1 numarası karşısında oyunu çeviremedi” ifadesi kullanıldı.

Haberin Devamı

GM Emre Can oynadığı 8 maçta 5 galibiyet, 2 beraberlik ve 1 yenilgiyle 6 puan aldı. GM Vahap Şanal ise 5 maçta 1 galibiyet, 2 beraberlik ve 2 yenilgiyle 2 puan aldı. Kadın A Milli Takımı’nda IM Ekaterina Atalık 10 maçta 5 galibiyet, 2 yenilgi ve 3 beraberlikle 6,5 puan topladı. WGM Betül Cemre Yıldız Kadıoğlu oynadığı 10 maçta 2 galibiyet, 2 yenilgi ve 6 beraberlikle 5 puan topladı. WIM Hayale İsgenderova 7 maçta 3 galibiyet, 3 yenilgi ve 1 beraberlikle 3,5 puan topladı. WGM Kübra Öztürk Örenli de oynadığı 7 maçta 1 galibiyet, 2 yenilgi ve 4 beraberlikle 3 puan topladı.

"GENÇ YILDIZLARIMIZ PARLIYOR"

Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay, 45. Dünya Satranç Olimpiyatı’nda milli sporcuların güçlü rakiplerine karşı çok iyi mücadele ettiğini söyledi.

Satranca Türk damgası

TSF Başkanı, “Olimpiyatlarda güçlü ülkelerle yarıştık. Dünyanın zirvesine oynadık. Daha iyi olacağımız günler geliyor. Türk satrancı dünyada hızla yükseliyor, genç yıldızlarımız parlıyor. 12 yıl önce başlattığımız altyapı atağı bugün bize Avrupa’da, dünyada ve olimpiyatlarda gurur veren başarılar getiriyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ediz Gürel, Yağız Kaan Erdoğmuş, Gülenay Aydın gibi genç yeteneklerimizin otoritelerin gözdesi olduğuna değinen Tulay, “Alt yapıdan gelen gençlerimiz Türkiye’nin yanında dünya satrancının da geleceği olacak. GM Mustafa Yılmaz da dünyanın zirvesindeki Carlsen’den puan alan ilk Türk sporcu olarak tarihe geçti. Kadınlarımız da bu olimpiyatlarda iyi mücadele etti, yükselişleri sürecek. Başarıların mimarları olan sporcularımıza, antrenörlerimize, ailelerimize, Gençlik ve Spor Bakanlığımız ile ana sponsorumuz Türkiye İş Bankası’na yürekten teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

HERKES ONLARI KONUŞTU

Dünya performanslarıyla olimpiyatlara damga vuran 15 yaşındaki GM Ediz Gürel ve 13 yaşındaki GM Yağız Kaan Erdoğmuş’u konuşurken, milli sporcularımızı ‘satrancın dahileri’ diye tanımladı.

Satranca Türk damgası

Genç yıldızlarımız GM Ediz Gürel ve GM Yağız Kaan Erdoğmuş’un olimpiyat başarıları, sosyal medyada da ses getirdi. Uluslararası Satranç Federasyonu sosyal medya hesabında Ediz Gürel için “Türkiye’nin 15 Yaşındaki Satranç Dahisi Parlıyor” ifadesini kullandı. Macar asıllı Amerikalı kadın satranç ustası ve eski Kadınlar Dünya Şampiyonu GM Susan Polgar da “15 yaşındaki Türk yıldız GM Gürel Ediz, 9 oyunda 2820 gibi şaşırtıcı bir performansla 8 puana sahip! 13 yaşındaki GM Erdoğmuş Yağız Kaan’ın 9 maçta 6,5 puanı ve 2600’ün üzerinde performansı var! Onlar Türk satrancının geleceği” diyerek genç yıldızlarımıza övgüler yağdırdı.

Haberin Devamı

Polgar, yine sosyal medya hesabındaki başka bir mesajında, “Genç Türk yıldızları: Gürel ve Erdoğmuş. Her ikisi için de büyük bir gelecek var” yazdı. Hindistan’ın en popüler satranç platformu ‘ChessBase India’nın sosyal medya hesabında “Türkiye, Yağız Kaan Erdoğmuş ve Ediz Gürel gibi iki genç sayesinde yakında satranç dünyasında bir güç merkezi olacak. Her ikisi de olimpiyatta mükemmel satranç oynadılar” ifadelerini kullandı.

10. turda yendiği Polonyalı rakibinin oyununu alkışladığı Yağız Kaan için, İngiliz The Guardian gazetesinin ünlü satranç yazarı Leonard Barden, köşesinde, “Satranç: 13 yaşındaki Yağız Kaan Erdoğmuş 2600’ün eşiğinde ve dünya yaş rekoruna yaklaşıyor” başlıklı bir yazı kaleme aldı. Erdoğmuş’un en fazla umut vadeden uluslararası yetenekler arasında yer aldığını ve dinamik klasik stiliyle giderek daha fazla övgü kazandığını vurgulayan Barden, “Yağız Kaan Erdoğmuş, Magnus Carlsen, Alireza Firouzja, Fabiano Caruana ve diğerlerinin ayak izlerini takip eden, erken rekorlarla dolu bir kariyer yolunda ilerliyor” dedi.

"ARTIK BİR EKOSİSTEM GELİŞTİ"

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Suat Sözen, Türkiye Satranç Federasyonu ile 2005’te başlayan yol arkadaşlıkları boyunca temel amaçlarının, satrancın planlı hareket etmenin önemini kavratma; konsantrasyon, hızlı ve doğru düşünme gibi beceriler kazandırma, kendine güven duygusu aşılama, sistemli ve disiplinli çalışmanın önemini ortaya koyma gibi faydalarını olabildiğince geniş kitlelere ulaştırmak olduğunu söyledi.

Bu yüzden satranca verdikleri desteği daha çok bir eğitim sponsorluğu kategorisinde değerlendirdiklerini ifade eden Sözen, satrancın faydalarından daha fazla çocuk ve gencin yararlanması için harcanan çabaların ardından önemli başarıların doğduğunu da belirtti.

19 yılda lisanslı sporcu sayısının 30 binden 1 milyon 311 bine; antrenör sayısının 2 binden 87 bine; kulüp sayısının 600’den 2 bin 200’e; büyükusta, uluslararası usta gibi unvanlara sahip sporcuların sayısının ise 6’dan 253’e yükseldiğini vurgulayan Sözen, “Artık bir satranç ekosistemi gelişti. Kulüpleriyle, antrenörleriyle, hakemleriyle kendi içinde bir dünya, bir ekonomi oluştu. Bu çok kıymetli çünkü ekosistemi sağladığınız zaman sistem kendi kendine çalışabilir hale geliyor” diye konuştu.

HİNDİSTAN SÜPÜRDÜ

Şampiyonada açık ve kadınlar kategorisinde Hindistan şampiyon oldu. Açık kategoride ABD ikinci ve Özbekistan üçüncü sırayı alırken, kadınlar kategorisinde Kazakistan 2. ve ABD 3. sırada yer aldı. FIDE’nin, dünya satrancının en önemli organizasyonlarından biri olan ve 2 yılda bir düzenlediği 45. Dünya Satranç Olimpiyatı’nda Açık Kategori’de 194 ülkeden 977 sporcu, Kadınlar Kategorisi’nde 180 ülkeden 907 sporcu hamle yaptı. Takımlar her iki kategoride de 4 asil ve 1 yedek sporcuyla yarıştı. Bir sonraki satranç olimpiyatı, 2026 yılında Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te düzenlenecek.

Yazarlar