Dünya KupasıŞansal Büyüka'dan Fransız yıldıza övgü: Heykelini dikin!

Şansal Büyüka'dan Fransız yıldıza övgü: Heykelini dikin!

15.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Milliyet'in duayen yazarı Şansal Büyüka, Fransa-Fas karşılaşmasını değerlendirdi. Büyüka, Fransız yıldıza övgüler yağıdırırken "Heykelini dikin" ifadelerini kullandı.

Şansal Büyükadan Fransız yıldıza övgü: Heykelini dikin

Milliyet'in duayen yazarı Şansal Büyüka, 2022 Dünya Kupası'nda yarı final maçında karşılaşan Fransa - Fas müsabakasını değerlendirdi. Büyüka, Fransız yıldıza "Heykelini dikin" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

FRANSA SÜRPRİZE İZİN VERMEDİ

Katar’da düzenlenen FIFA Dünya Kupası yarı final maçında Fransa ile Fas, Al Bayt Stadyumu’nda karşı karşıya geldi. Fransa Milli Takımı mücadeleye; Lioris, Kounde, Varane, Konate, Hernandez, Tchouameni, Fofana, Dembele, Griezmann, Mbappe ve Giroud ilk 11’i ile çıkarken; Fas ise Bono, Hakimi, Dari, Saiss, El Yamiq, Mazraoui, Ounahi, Amrabat, Ziyech, Boufal ve En Nesyri ilk 11’i ile maça başladı. Mücadelenin henüz 5’inci dakikasında Fransa, Theo Hernandez’in golüyle öne geçti ve ilk yarı 1-0 Fransa üstünlüğü ile geçildi. 78’inci dakikada Dembele’nin yerine oyuna giren Kolo Muani, 79’da takımını 2-0 üstünlüğe taşıyan golü attı. Mücadelede başka gol olmadı ve 2-0 kazanan Fransa, finalde Arjantin’in rakibi oldu.

Theo Hernandez, 1958'den bu yana Dünya Kupası yarı finallerindeki en erken golü Fas filelerine gönderdi.

Haberin Devamı

Milliyet

TARİH YAZDILAR


Fas'ı 2-0 mağlup ederek Finalde Arjantin'in rakibi olan Fransa 2002'den sonra üst üste ikinci kez finale çıkan ilk takım oldu. Opta verilerine göre 2002'den (Brezilya) bu yana üst üste iki Dünya Kupası'nda finale yükselen ilk takım Fransa oldu. 1990'da Almanya bunu başaran ilk Avrupa ekibi olmuştu.

BÜYÜKA'DAN FRANSIZ YILDIZA ÖVGÜ: HEYKELİNİ DİKİN

Milliyet'in duayen yazarlarından Şansal Büyüka, Fransa-Fas karşılaşmasını bugünkü köşesine taşıdı.

Şansal Büyüka'nın yazısı şu şekilde;

Fransa-Fas yarı final maçının ilk yarısı, üç gün önce oynanan Fransa-İngiltere maçının ilk yarısıyla bire bir aynıydı. Oyun üstünlüğünü Fas aldı, skoru Fransa yakaladı.Fas başlangıçta Ounahi ve bu kupanın yıldızlarından biri olan Ambrabat ile orta alanda rakibe öyle bir bastı ki, Fransa takımı, İngiltere maçındaki yardımlaşma ve paslaşma olgunluğunu bir türlü yakalayamadı.

Ama Fransa takımı bu... Tecrübe var, kalite var, fırsatçılık var, kalesinde Lloris gibi geçilmesi pek de mümkün olmayan kalecisi var. Böyle olunca golü buldular, fırsatları da...Çok erken gelen Fransa golünde Fas savunması 6-7 oyuncusu ile ceza alanında olmasına rağmen arka direkte Hernandez’i bomboş bırakması, yarı final oynayan bir takıma yakışmadı. Hernandez’in gol vuruşundaki kalitenin hakkını da teslim edelim.

Haberin Devamı

Milliyet

Fas’ın oyun üstünlüğü devam ederken, Giroud’un direkten dışarı giden, sonrasında boş kale yerine tribünlere gönderdiği iki şutu var. Bunlardan biri gol olsa, belki de Fas’ın direnci düşerdi.

Fas aksine; düşmek yerine, her dakika biraz daha vitesi yükseltti. Ounahi’nin (8), tam da köşeyi bulan çok kalite vuruşunu Lloris dışında bir kaleci önleyebilir miydi acaba? İlk yarının son dakikasındaki El-Yamiq (18)’nın gene direğin dibinden ağlara gitmekte olan vuruşunu Lloris dışında bir mucize engelleyebilir miydi? Fransa, Dünya Şampiyonu olacaksa kalecisi ve kaptanı Lloris’i ayrı ve çok özel bir yere koysun. Heykelini yapıp müzeye kaldırsın.
İlk yarının  durgun adamı Mbappe, ikinci yarı ile birlikte piste çıktı ve adeta Fransız yapımı Airbus A 350 uçaklarının hızına ulaştı. İki çok hızlı Mbappe deparına rağmen oyunun hakimi, ikinci yarıda gene Fas oldu. Sağdan Hakimi ile Ziyech çok iyi geldiler. Amrabat yorulmak yerine vites arttırarak oynamaya devam etti.

Haberin Devamı

Bu baskı dakikalarını Fransa yaratsa, boş dönmez skora yeni katkı yapardı. İşte Fas takımı bunu beceremedi. Bastırdı, bunalttı, yakaladı, kaleye gidecek son dokunuşları bir türlü yapamadı.

Fransa ikinci yarının tamamına yakın bölümünü kendi yarı alanında Fas ataklarını püskürtmekle uğraştı ve epeyce sıkıntı çekti. Şaşırdığım; Avrupa’nın çok iddialı takımlarında oynayan önemli oyuncuları olmasına rağmen; Fas nasıl oldu da son vuruşlarda bu kadar çaresiz kaldı?Futbolda turnuva tecrübesi denen, final oynama alışkanlığı denen bir gerçek var. Fransa takımı bu iki gerçeğin avantajını kullanırken, Fas takımı bu iki gerçekten yoksun olmanın faturasını ödedi. Nitekim ikinci yarıda sürekli savunmada kalan Fransa takımı ikinci golü de bularak finali sağlama aldı.

Futbolda, “Hak... Hukuk... Adalet” her zaman yerini bulmuyor. İyi oynayan değil, golü atan kazanıyor. Ancak şunu söylemeliyim; Fransa bu kadar tecrübe zenginliğine rağmen daha etkili oynamazsa, final maçında sahaya gelecek olan “Dünya  Kupası”, Afrika’dan çıkıp, Avrupa’yı “transit” geçip, Güney Amerika’ya gidebilir.

Haberin Devamı

Milliyet