28.04.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:
CELAL UMUT EREN
Avrupa Ligler Birliği’nin 39. Genel Kurulu toplantısına bu yıl İstanbul ev sahipliği yapıyor. Premier Lig, La Liga, Bundesliga gibi Avrupa’nın popüler liglerinin başkanları ve temsilcilerinin yer aldığı organizasyonda birçok önemli konu masaya yatırılıyor. Bu önemli toplantı öncesi Avrupa Ligler Birliği CEO’su Jacco Swart, Milliyet’in sorularını yanıtladı.
- İstanbul’a hoş geldiniz. İstanbul’da Avrupa ligleri için önemli toplantılar olacak.
Böylesine büyük ve güzel bir şehirde olmak fantastik. Türkiye’de Kulüpler Birliği tarafından ağırlanıyoruz. Her şey çok güzel. 3 gün boyunca burada toplantı ve etkinlerimiz olacak. Üyeler ve lig temsilcileriyle bir arada olacağız. Bildiğiniz gibi pandemi sürecinde toplantılar yapamamıştık. İlk olarak geçtiğimiz ekim ayında İtalya’da Milano’da toplandık. Şimdi İstanbul’dayız. Umuyorum verimli ve önemli konuları görüşeceğiz. Avrupa futbolunun gelecekteki konularını ele alacağız. Avrupa’nın en büyük şehirlerden birinde bu etkinliği yapmak gerçekten güzel.
- 2022 Dünya Kupası’nın takvimi Avrupa liglerini sıkıntıya sokacak. Halihazırda Avrupa’da milli maçların takvimi tartışılıyor. Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?
Katar’da Dünya Kupası düzenlemek farklı bir karar oldu. Katar, ufak bir ülke. Futbolda gelişmeye çalışan yeni bir ülke. FIFA’da Katar’a kupa verilirken maçların yaz aylarında oynanmasının imkansız olacağı biliniyordu. Çünkü yaz aylarında Katar’da hava çok sıcak. Bu nedenle kupanın sonbahar aylarında yapılmasına karar verildi. 21 Kasım-18 Aralık 2022 tarihlerinde yapılacak. Dünya genelinde birçok lig bitmiyor bu tarihlerde. Belki bütün ligler bir anda duracak. Mesela kupaya katılmadığı halde Türkiye’den birçok uluslararası oyuncu ülkelerinin milli takımlarına gitmek zorunda kalacak. Bu biraz karmaşık bir durum yaratacak. Tüm dünyada böyle olacak. Özellikle ligler açısından sıkıntılı bir durum. Ayrıca uluslararası kulüp turnuvaları da bundan etkilenecek. UEFA’nın hazırladığı bir takvim var, yerel liglerin fikstürleri var. Kulüpler sezon ortasında en iyi oyuncularını milli takımlara gönderecek.
‘Pandemi herkesi etkiledi’
- Tüm dünya 2 yıldır pandemi sürecinden geçti. Avrupa futbolu da bu süreçten etkilendi. Şu anda durum nasıl?
Pandemide Avrupa’da ligler durmak zorunda kaldı. Normalde mayıs ayının sonlarında bitmesi gereken ligler 2020 yılında haziran-temmuz ayına kaldı. Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi finalleri ağustos ayına sarktı. Ligler durduğunda takımların gelirleri etkilendi, statlara taraftar gelemedi. Bu durum UEFA dahil tüm federasyonlar, takımlar, medya yani herkesi etkiledi. Özellikle kulüpler etkilendi. Mesela Fransa, Hollanda, Belçika gibi ülkede ligler direkt bitirildi. Bu pandeminin ilk süreciydi. Daha sonra bu yıl ve geçen yıl ligler yeniden normal seyrinde başladı. Taraftarlar geri dönmeye başladı. Yeniden kulüpler için bilet gelirleri, maç günü gelirleri gelmeye başladı. Ayrıca futbolda taraftarlar çok önemli. Televizyonda bile maçı izlerken boş tribünler görmek heyecan vermiyor. Örneğin güzel bir derbi maçında boş tribünler güzel durmuyor.
‘Yeni dönem kabul edildi’
- Finansal Fair Play’de yeni bir dönem başlıyor. Sizce kulüpler bu yeni döneme hazır mı?
Artık yeni dönem resmen kabul edildi. Kulüpler hazır olmalı. Bu yeni dönem kuralları UEFA’nın kulüp organizasyonlarına katılabilme adına önemli olacak. Avrupa’da UEFA’nın kurallarına yakın kurallara sahip ülkeler var. Türkiye’de daha farklı sistem varken İspanya’da daha farklı kurallar var. Örneğin İspanya’da kurallar daha sıkı. Aslında futboldaki esas problem şu; kulüpler çok ciddi harcamalar yapıyor, çok fazla. Transferde harcanan paralar bazen çok yüksek oluyor. Artık ücretler, transferler ve menajer ücretleri için yapılan harcamalar kulüp gelirinin yüzde 70’i ile sınırlandırılıyor. Bu durum Manchester City, PSG, Real Madrid, Bayern Münih gibi büyük kulüpleri de etkileyecek.
‘Pek adil değil’
- Avrupa’da bazı kulüpler Şampiyonlar Ligi’nden ayrılmak ve Avrupa Süper Ligi’ni kurmak istiyorlar. Bu düşünceye nasıl bakıyorsunuz?
Eğer kendi yerel liginde UEFA’nın kulüp turnuvalarına katılma hakkı elde ediyorsan, katılırsın. Ama öte tarafta Avrupa Süper Ligi’nde oraya katılmak için yerel ligdeki başarının bir önemi olmayacak. Kendi liginde başarılı olamasa da bir takım her yıl Avrupa Süper Ligi’nde oynayabilir gibi duruyor. Kendi liginde şampiyon olmuşsun ya da olmamışsın önemli değil. Kendi liginde 10. olan bir takım da katılabilecek. Bu pek adil değil. Siz o turnuvaya katılmayı hak etmelisiniz. UEFA’nın kulüp turnuvalarında takımlar hak ederek geliyor. Öbür türlü takımlar kendi liglerini bir kenara bırakıp Avrupa Süper Ligi’ne odaklanacak. Şu anda yaşanan tartışmaları dikkatlice takip ediyoruz.
Hakan Çalhanoğlu’nun 2021-22 sezonundan en iyi anlar