DiğerÖmer Yavru yazdı: Yelkenin yeni modası!

Ömer Yavru yazdı: Yelkenin yeni modası!

18.08.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Farklı yelken sınıflarının mücadelesine yer vererek Türkiye’de bir ilki gerçekleştiren TAYK Slam-Eker Olympos Regatta Yelken Yarışları tamamlanıyor. Bu sene yeni bir boyuta geçen yarışlar, bugün Yat Sınıfı yarışçılarının rüzgârla dansıyla veda ediyor.

Ömer Yavru yazdı: Yelkenin yeni modası

İstanbul’un en büyük yelken festivali 12. TAYK Slam-Eker Olympos Regatta Yelken Yarışları’nda heyecan bugün sona erecek. Türkiye’de yelken yarışlarına yeni bir soluk getiren kapsayıcı bir formatla sporseverlerin karşısına çıkan 12. TAYK Slam-Eker Olympos Regatta, 9 Ağustos’ta yapılan J/70 yarışları ile start aldı ve bugün yat sınıfı teknelerin mücadelesiyle tamamlanacak.

Haberin Devamı

Türkiye Açıkdeniz Yarış Spor Kulübü (TAYK) tarafından, Eker Süt Ürünleri ana sponsorluğunda ve profesyonel yelken giyim markası Slam’in desteğiyle düzenlenen 12. TAYK Slam-Eker Olympos Regatta, İstanbul Setur Marinas Kalamış’ın ev sahipliğinde yapıldı. Yelken sporuna katılımı artırmak ve bu sporun daha fazla kişi tarafından takip edilmesini sağlamak için yeni bir formatta yapılan organizasyonda; J/70, J/70 Match Race, 1 Metre Uzaktan Kumandalı Yarış, Hareketli Salma, IRC0, IRC1, IRC2 ve IRC3 sınıflarında yarışlar düzenlenirken, farklı sınıflar tek çatı altında buluştu.

12. TAYK Slam-Eker Olympos Regatta, yenilenen formatı ve rotası ile 7’den 77’ye yüzlerce yelkenciye ev sahipliği yaptı.

Dünyanın gözdesi İstanbul’un mavi sularında 9 gün boyunca irili ufaklı yelkenlilerin rüzgârla dansını izlerken mest olduk. Hem de Türk yelken yarışlarına damga vuran ilklerle.

Haberin Devamı

***

70’lerin sonlarında Bursa’da yolculuğuna başlayan ve bugünlerde Türkiye’nin dört bir yanına yayılan Eker Süt Ürünleri öncülüğünde 11 yıldır düzenlenen ‘Olympos Regatta’ yelken yarışları bu sene boyut değiştirdi.

Geçtiğimiz yıllarda İstanbul-Trilye (Bursa)-İstanbul arasında yat sınıfında yapılan yarışlara bu yıl, yenileri eklenerek bir festival halini alıyordu.

Unutulmayacak günler yaşandı

Türkiye Açıkdeniz Yarış Spor Kulübü (TAYK) tarafından Eker Süt Ürünleri ana sponsorluğu, profesyonel yelken giyim markası Slam’in iş birliği ve Setur Marinas, Galatasaray Yelken Şubesi ve Türkiye Yelken Federasyonu’nun destekleri ile düzenlenen ‘12. TAYK Slam-Eker Olympos Regatta Yelken Yarışları’nda katılımcıların yanı sıra deyim yerindeyse 7’den 77’ye tüm sporseverler unutulmayacak günler yaşadılar.

Türkiye’de ilk kez farklı sınıfta ve yaştaki yelkenciler, böyle komplike bir organizasyonda bir araya geldi. 12.TAYK Slam-Eker Olympos Regatta’nın bu yılki ev sahibi İstanbul oldu. Yelkencilerin buluşma noktası ise Setur Marinas Kalamış’tı.

Eşsiz manzarası, tarihi ve kültürel dokusu ile tüm katılımcılara özel bir deneyim sunan İstanbul’un maviliklerinde, 9 gün boyunca renkli görüntüler, heyecanlı anlar yaşandı.

Haberin Devamı

Türkiye’de ilk kez yat sınıfı, J/70, Hareketli Salma Kategorileri ve radyo kumandalı yarışları aynı anda gerçekleştirildi.

Önce J/70 sınıfına bir parantez açayım. Son yıllarda dünya çapında popülerliğini artıran bu sınıf teknelerde hem profesyonel hem de amatör yelkenciler yarışabiliyor. Zaten J/70 teknelerinin kategorileri yarışan ekibe göre belirleniyor.

Tek tip dizayn bu teknelerde bir profesyonel yelkenci varsa ‘One Pro’, tamamen amatör bir ekip varsa ‘Corinthian’ olarak kategorize ediliyor. Organizasyon çerçevesinde önce J/70 Türkiye Turu 3. Ayak yarışlarının heyecanına, ardından da Türkiye’de ilk kez düzenlenen J70 Match Race kapışmalarına ortak olduk.

Hatta meraklılar; J/70’in heyecan dolu mücadelelerini özel grafikler ve anlatımlarla Türkiye’de ilk kez naklen izleyebildiler.

İzlemeyen çok şey kaçırdı

Yüzlerinde güneş kremi, giysilerinde deniz tuzunun izlerini taşıyan onlarca adrenalin tutkununun mücadelesinde nefesler tutuldu. Hem havayı iyi okuyup hem de rakibinin hamlelerinin tahmin edildiği yarışları yerinden izleyen bizler çok şanslıydık. Bu şansı bulamayanlar ise çok şey kaçırdı.

Haberin Devamı

50 yıllık geçmişe sahip TAYK, ilk kez ‘Hareketli Salma’ sınıflarında düzenlediği yarışlarda, yelkene adım atan çocuklar da vardı; ‘Artık büyüdük’ diyenler de. TAYK Slam-Eker Olympos Regatta Yelken Festivali ile başlayan bu serinin, önümüzdeki yıllarda uluslararası statüye kavuşturulması planlanıyor.

Galatasaray Yelken Kulübü’nün ev sahipliğinde düzenlenen ‘Hareketli Salma’ yarışlarına Türkiye’nin farklı kentlerinden gelen geleceğin yelkencileri Marmara Denizi’nde muhteşem bir görsel şölen sundu. Minik yarışçıların boylarından ve yaşlarından büyük mücadeleleri, Kınalıada açıklarındaydı.

Ve festivalin sonuna gelirken İstanbul’u ve Marmara Denizi’ni artık cüssesi büyük yelkenliler renklendirdi. Sahne son olarak uzun direkleri, rengârenk ve koca yelkenleri ile ‘Yat Sınıfı’nın oldu. Türk yelken sporuna önemli katkıları olacak bu büyük organizasyon, İstanbul’un uluslararası yelken haritasında da yerini alacak.

Haberin Devamı

GELECEĞİN YELKENCİLERİ GÖRSEL BİR ŞÖLEN SUNDU

TAYK Slam-Eker Olympos Regatta Yelken Festivali’nde Hareketli Salma Kategorileri yarışlarında geleceğin yelkencileri Marmara Denizi’nde unutulmaz bir görsel şölen sundu. Minik ve genç yelkenciler, Marmara Denizi’nin açıklarında cesurca mücadele ederken; Hareketli Salma Kategorileri’nde Optimist, ILCA 7, ILCA 6, ILCA 4, 470, 420 sınıflarında yarışlar gerçekleşti. Bu serinin, önümüzdeki yıllarda uluslararası statüye kavuşturulması planlanıyor.

J/70'TE BİRİNCİ DOĞA ARIBAŞ OLDU

Ekiplerin yakın temas halinde kıyasıya mücadele ettiği J/70 Match Race sınıfının şampiyonu; final etabında Rus ekibi Bogatyrs’ı 3-1 geçen Doğa Arıbaş’ın liderliğindeki Doğa Arıbaş Sailing Team oldu. Doğa Arıbaş Sailing Team’in ardından Igor Rytov dümenciliğindeki Bogatyrs ikinci, Ahmet Eker dümenciliğindeki Eker ekibi ise üçüncülüğü elde etti.

D-SMART NAKLEN YAYINLIYOR

TAYK Slam-Eker Olympos Regatta’da merakla beklenen Yat Sınıfı Yarışları önceki gün 28 takım ile start aldı. Organizasyonun son gününde bugün start saati 12.00 olacak ve 2 şamandıra yarışı planlanıyor. D-Smart 77. Kanal, ntv.com.tr, ntvspor.net ve Sportstv Yat Sınıfı Yarışları’nı bugün canlı olarak yayınlarken, toplam 25 kameranın kullanıldığı çekimlerin grafik ve 3D modellemelerini 2024 Paris Olimpiyatları’nın açılışını yapan ekip üstlendi.