21.01.2019 - 11:43 | Son Güncellenme:
Göçmen bir ailenin çocuğu olarak un sektöründe iş hayatına atılan ve fabrikatörlüğe kadar ulaşan İlhan Cavcav, bu başarısını "futbol sahalarına" da taşımayı bildi.
Fenerbahçe, Beşiktaş, Galatasaray ve Trabzonspor'a yüksek bonservis ücretleriyle sattığı oyuncular nedeniyle un tüccarlığının yanına "futbol tüccarı" unvanını da eklemeyi başaran Cavcav, transfer hikayeleri, teknik direktör değişiklikleri ve verdiği demeçlerle futbol tarihinin "nevi şahsına münhasır" simalarından biri oldu.
Amcası Tayyar Cavcav'ın forma giymesi sebebiyle "ailevi nedenlere" bağladığı Galatasaray taraftarlığı, kulüp başkanlarıyla yaptığı tartışmalar, ilginç çıkışları ve ilgi çekici açıklamalarıyla her zaman gündeme gelmeyi başaran Cavcav, oyuncu olarak girdiği futbol sektöründe yönetici olarak devam etti ve 37 yıl Gençlerbirliği Kulübünün başkanlığını yaptı.
Türkiye Futbol Federasyonu, "Evladım" dediği Gençlerbirliği'nin başkanlığını oğlu Murat Cavcav'a bırakan İlhan Cavcav'ın ismini, 2017-2018 sezonuna verdi.
"İlhan Cavcav Sezonu"nda 29 yıl kesintisiz yer aldığı Süper Lig'e veda eden Gençlerbirliği'nin, Spor Toto 1. Lig macerası ise çok iyi başladı.
Sezonun ilk yarısındaki performansıyla bu ligde kalmaya niyetinin olmadığını gösteren ve Süper Lig'e göz kırpan kırmızı-siyahlılar, şampiyonluk kupasını onursal başkanın mezarına götürerek bir anlamda "affedilmek" ve eski günlere dönmek istiyor.
Priştine'den Ankara'ya
Bir dönem Osmanlı İmparatorluğu'nun egemenliğindeki Kosova'nın başkenti Priştine'den 1910'da göç eden bir ailenin çocuğu olan İlhan Cavcav, 4 Ekim 1935'te Ankara Hamamönü'nde doğdu.
Ankara 10. Yıl İlkokulunda eğitimine başlayan Cavcav, öğrencilik yılları boyunca babasının işlettiği değirmende çalıştı.
Gençlerbirliği'nin kurulduğu Ankara Atatürk Lisesinde eğitimini sürdüren İlhan Cavcav, ailesine yardım etmek için iş hayatına atıldı ve öğrenimini bırakarak 14 yaşında aile şirketinin veznesinde sonra da muhasebesinde görev aldı.
"Cici"nin keşfi
Cavcav Ailesinde Tayyar Cavcav ve Cevat Muratal gibi profesyonel futbolcular bulunan İlhan Cavcav'ın bu alandaki kariyeri, Mamak Maskespor'da görev yapan "Cici" Necdet tarafından keşfedilmesiyle başladı.
Cavcav, 16 yaşındayken Mamak Maskespor kadrosuna katıldı ve savunmada görev yaptı.
Mamak Maskespor'dan sonra gittiği PTT Futbol Kulübünde oynarken 19 yaşında profesyonellik teklifi alan Cavcav, kabul ederek Bahçeli Gençlikspor'a transfer oldu.
Yeni takımının formasıyla ilk maçını PTT'ye karşı oynaması beklenen İlhan Cavcav, "eski takımına duygusal davranabileceği" gerekçesiyle maçta kendisine görev verilmeyince futbolu bırakma kararı aldı.
Su değirmeninde başlayan iş hayatı
İş hayatına su kenarına kurduğu değirmenle başlayan Cavcav'ın "un macerası", fabrikatörlüğe kadar devam etti.
Futbolu bıraktığı 1950'li yıllardan sonra kendisini tamamen işine adayan İlhan Cavcav, 1960 yılında aile şirketinden de ayrılarak tek başına ticaret hayatına atıldı.
Cavcav, Konya yolunun kenarındaki Ankara Un Sanayinin bulunduğu arsayı 1967'de satın aldı ve hayatını kaybedene kadar başında olduğu un fabrikasını kurdu.
İlk başkanlık tecrübesi Hacettepe'de
İş insanı olarak Ankara'nın büyük sanayicileri arasına girmeyi başaran İlhan Cavcav, başkanlık kariyerine başladığı Hacettepe ile yeniden futbola döndü.
Doğduğu Hamamönü Mahallesi'nin takımı Hacettepe'nin başına 1975'te geçen Cavcav, mor-beyazlı takımın küme düşmesini engelleyemeyince istifa etti.
Yahya Demirel'in 1977 yılında başkanlık yaptığı Gençlerbirliği Kulübünün yönetim kuruluna giren Cavcav, kırmızı-siyahlılarda 1978 yılında başkanlığa getirildi ancak dönemin yöneticileriyle anlaşmazlığa düşünce kısa süre için görevden ayrıldı.
Cavcav'ın "iş bilirliği"
Gençlerbirliği'ne 1981 yılında yeniden başkan olan İlhan Cavcav, 3. Lig'e düşme tehlikesiyle karşı karşıya olan kırmızı-siyahlı ekip için kolları sıvadı.
Türkiye Futbol Federasyonunda dönemin yöneticilerine 2. ve 3. liglerin birleştirilmesi projesini kabul ettiren Cavcav, takımının 2. Lig'de devam etmesini sağladı.
Birinci Lig'e (Süper Lig) bir sezon sonra yükselen Gençlerbirliği, ligde mücadele ettiği dönemde Türkiye Kupası'nı 2 kez müzesine götürmeyi başardı.
İlhan Cavcav, başkanlığı süresince kulübe, donanımlı, modern tesisler de kazandırdı.
Ucuza aldığı ya da altyapısında yetiştirdiği genç ve yetenekli futbolcuları, diğer kulüplere yüksek bonservis bedelleriyle satma politikasıyla adından söz ettiren duayen başkan, borçsuz kulüp yönetimi anlayışıyla örnek oldu.
"Çare" teknik direktör değişikliği
Duayen başkan İlhan Cavcav, başkanlığı döneminde sürekli teknik direktör değiştirmesiyle de çok konuşuldu.
"Teknik direktör değişikliğini" bir taktik gibi kullanan İlhan Cavcav, görev süresinde 42 farklı teknik adamla çalıştı.
Başkanlık koltuğunda oturduğu 37 yılda 56 kez teknik adam değişikliğine giden İlhan Cavcav, bu süreçte en çok Mesut Bakkal'a şans verdi.
Kulüpler Birliğini kurdu
Cavcav, Kulüpler Birliği Vakfının kurulmasına da öncülük etti.
Birliğe 2000-2002, 2004-2005 ve 2013-2014 yıllarında başkanlık yapan Cavcav'a Kulüpler Birliği Vakfı Onursal Başkanı unvanı da verildi.
Real Madrid'e futbolcu sattı
Yetenekli futbolcuları keşfetmek için amatör maçlara bile giden İlhan Cavcav'ın, yöneticiliği süresince yaptığı transferler ses getirdi.
Kulüpte yetişen Tarık Daşgün'ü Fenerbahçe'ye "astronomik" bir rakama veren Cavcav, Türk kulüplerinin Afrika kıtasına açılmasına da ön ayak oldu.
Afrika kıtasındaki ülkelerde maçlar izleyen Cavcav'ın transfer ettiği Moshoeu, Kushe ve Kona'nın başarılı performansları çok sayıda Afrika kökenli futbolcunun Türkiye'ye gelmesini sağladı.
Kamerunlu Nijitap Geremi'yi İspanya'ya giderek Real Madrid'e 5 milyon dolara "satmayı" başaran Cavcav, bu macerasını her fırsatta anlattı.
İngilizce ya da İspanyolca bilmediği için garsondan istediği peçeteye "5 milyon dolar" yazarak pazarlığa son verdiğini anlatan Cavcav, geliri tesisleşmeye yönlendirdi.
4 büyüklere 34 transfer
"Futbol tüccarı" olarak anılan İlhan Cavcav, başkanlığı süresince sadece 4 büyük takıma 34 futbolcu sattı.
İlhan Cavcav döneminde Fenerbahçe, Beşiktaş, Galatasaray ve Trabzonspor'a transfer olan sporcular şunlar: Fenerbahçe: Deniz Barış, Erkan Sözeri, Gökhan Gönül, İlhan Eker, İsmail Güldüren, Kemalettin Şentürk, Metin Diyadin, Orhan Şam, Serkan Balcı, Tarık Daşgün, Uğur Boral, Ümit Özat Beşiktaş: Ahmed Hassan, Ali Eren Beşerler, Ali Günçar, Ali Tandoğan, Baki Mercimek, Mustafa Pektemek, Okan Koç, Rahim Zafer, Souleymane Youla, Tolga Doğantez, Tuna Üzümcü, Veysel Cihan Galatasaray: Ahmet Yılmaz Çalık, Ergün Penbe, Osman Coşkun, Ümit Karan Trabzonspor: Aykut Demir, Ayman Abdulaziz, Fredrik Risp, Giray Kaçar, Isaac Promise, Soner Aydoğdu - Son transferi hasta yatağında yaptı Kırmızı-siyahlıların onursal başkanı İlhan Cavcav, sağlık sorunları yaşadığı dönemlerde de kulübü için çalışmaktan geri durmadı.
Cavcav, Gençlerbirliği'nin Atletico Paranaense Kulübünden transfer ettiği Renato Escobar Baruffi'nin (Bady) 2,5 yıllık sözleşmesini tedavi gördüğü hastanede imzaladı.
Bady, İlhan Cavcav'ın transferine imza attığı son yabancı futbolcu olarak tarihe geçti.
81 yaşında vefat etti
İlhan Cavcav, düşmeye bağlı olarak kafasında meydana gelen travma nedeniyle Ankara'daki Güven Hastanesinde yoğun bakım ünitesinde makineye bağlandı.
Yaşlılığa bağlı hastalıkları da bulunan Cavcav, 22 Ocak 2017'de hayata veda etti.
Futbol kamuoyunun yoğun katılım gösterdiği cenaze töreninin ardından İlhan Cavcav'ın naaşı Cebeci Asri Mezarlığı'ndaki aile kabristanına defnedildi.
"2. Cavcav" dönemi
İlhan Cavcav, hayata veda etmeden yaptığı son yönetim kurulu toplantısında başkan vekilliğine oğlu Murat Cavcav'ı getirdi.
Murat Cavcav, başkent kulübünün 18 Şubat 2017'de gerçekleştirilen olağanüstü genel kurulunda da Gençlerbirliği'nin yeni başkanı seçildi.
Seçime tek aday olarak giren Murat Cavcav, bin 550 delegenin 874'ünün katıldığı genel kurulda 708 oyla başkan oldu.