14.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:
Afrika Uluslar Kupası başladı. Avrupa’nın önde gelen liglerinde forma giyen Afrikalı futbolcular şimdi milli takımları için ter döküyor. Özellikle 1980’li yıllardan itibaren giderek gelişti Afrika futbolu. Birçok Avrupa kulübünün bu kıtadaki ülkelerde futbol okulları kurması ve Avrupa’da doğan bazı Afrika kökenli oyuncuların atalarının ülkelerini seçmesiyle dengeler değişti. Artık önemli takımlarda hatırı sayılır görevler üstlenen Afrikalı futbolcular var.
Gözler hazır Afrika’dayken biz de İngiliz Four Four Two dergisinin hazırladığı listeye göz atalım. Afrika futbolunun gelmiş, geçmiş en iyileri listesine...
1-) MOHAMED SALAH: Mısırlı futbolcu, birçoklarına göre şu anda Avrupa’da oynayan en iyi oyuncu. Hızlı driplingleri, öldürücü son vuruşuyla ortalığı kasıp kavuruyor. Chelsea’de yaşadığı hayal kırıklığının ardından kısa süre içinde Ada’ya dönüşü ve Klopp’un Liverpool’u için yaptıkları ortada. Afrika futbolundan birçok yıldız geçti. Ama onu 1 numaraya koymak diğerlerine bir saygısızlık olmayacak.
2-) GEORGE WEAH: Liberya’nın futbolda ortaya çıkardığı tek büyük yıldız. Salah çıkana kadar da kıtanın en büyüğüydü. Altın Top ödülünü kazanan ilk Afrikalı ve gerçek bir gol makinesi. Monaco’da dikkatleri çeken, Paris Saint Germain ve Milan’da dünya yıldızı olan Weah sonrasında seçim kazanan bir politikacı oldu.
3-) SAMUEL ETO’O: Kariyerinin sonunda Türkiye’de izleme şansına sahip olduk. Küçük yaşlardan itibaren Real Madrid forması giydi. Barcelona ve Inter’le Şampiyonlar ligi kazandı. Kamerun Milli Takımı’nın golcüsüydü. 2000’de Sidney’de Olimpiyat altın madalyası kazandı. Oyun zekası çok yüksek bir golcüydü.
4-) DİDİER DROGBA: Onu da ülkemizde izledik. Güçlü, lider özellikli bir santrfordu. Chelsea’de bir dünya yıldızı oldu. Şampiyonlar Ligi kazandı. Premier Lig’de 100 golü geçen ilk Afrikalı oldu. Fildişi Sahili’nin Afrika’da saygı duyulan bir milli takım olmasını sağladı.
5-) YAYA TOURE: Fildişi Sahili’nden çıkan bir orta saha oyuncusuydu. Barcelona ve Manchester City ile önemli başarılara imza attı. Premier Lig’de 1 sezonda 20 gol atabilen kaç orta saha oyuncusu var ki? Ona defansif orta saha diyenlere duyurulur.
6-) SADİO MANE: Liverpool’a 30 yıl aradan sonra Premier Lig şampiyonluğu getiren Salah-Firmino-Mane forvet hattının önemli parçasıydı. Üstüne Senegal ile kazandığı Afrika şampiyonluğu, kaymaklı ekmek kadayıfı oldu. Şimdi herkesin kafasında şu soru var: Bayern Münih’e gitmeyip Liverpool’da kalsa bu sıralamada yeri daha üstlerde olur muydu?
7-) RİYAD MAHREZ: Cezayirli futbolcunun kendi ülkesi dışında adını duyurabilmesi Leicester’ın beklenmedik Premier Lig şampiyonluğuyla olabildi. Ardından Manchester City ile gelen şampiyonluklar ve Şampiyonlar Ligi. Ve tabii Mahrez önderliğindeki Cezayir’in Afrika şampiyonluğu. Daha ne olsun?
8-) ABEDİ PELE: Gerçek soyadı Ayew ama lakabı Pele. Özellikle 90’larda ortalığı kasıp kavuran Gana Milli Takımı’nın üyesiydi. İlk Şampiyonlar Ligi’ni kazanan Marsilya’nın ön bölgesindeydi.
9-) MİCHAEL ESSİEN: Listedeki bir başka Ganalı. Bu dinamik orta saha oyuncusu, Lyon’da parladı. Chelsea’de Premier Lig ve Şampiyonlar Ligi kazandı. 21. yüzyılın ilk 10 yılına damga vuran isimlerden biriydi.
10-) JAY JAY OKOCHA: Ülkemizden de yolu geçen Nijeryalı top cambazı, kısa süre boy gösterdiği Premier Lig’de de unutulmuyor. Afrika Şampiyonluğu ve 1996 Atlanta’daki Olimpiyat Şampiyonluğu en büyük başarıları.
11-) RABAH MADJER: 1987 Şampiyon Kulüpler Kupası finalinde Porto formasıyla Bayern Münih’e attığı topuk golü unutulmaz. Tabii ki Cezayir Milli Takımı’yla 1982 Dünya Kupası’nda Almanları yenen kadroda yer aldı ve 1990’da Afrika Şampiyonluğuna imza attı.
12-) NWANKWO KANU: Uzun, çok uzun ve ipince bir futbolcu. Ama ayağına top gelince kadife gibi yumuşacık bir teknik. Arsene Wenger yönetimindeki Arsenal’de attığı goller ve Nijerya performansı, onu buraya taşıdı.
13-) ROGER MİLLA: Uzun yıllar Fransa Ligi’nde gollerini atan Milla, 1982’de Kamerun ile Dünya Kupası yaşadı. Ama asıl ününü emeklilikten çıkıp oynadığı 1990 ve 1994 Dünya Kupalarında elde etti. Özellikle 1990’da takımını çeyrek finale taşıyan golleri müthişti.
14-) SAMMY KUFFOUR: Ganalı stoper, genç yaşta gittiği Bayern Münih ile Şampiyonlar Ligi dahil birçok başarıya imza attı. 2006’da Gana tarihinin ilk Dünya Kupası macerasında da forma giydi.
15-) THOMAS N’KONO: Kamerunlu kaleci, 1982 Dünya Kupası’nda, 1984 Afrika Kupası zaferinde ve 1990’da çeyrek finalde biten Dünya Kupası macerasında hep sahadaydı. Güven veren ve soğukkanlı bir profesyoneldi.
16-) PİERRE AUBAMEYANG: Fransa doğumlu golcü, babasının ülkesi Gabon için oynamayı tercih etti. Borussia Dortmund ve Arsenal formalarıyla gol krallıkları elde etti ve bu kulüplere kaptanlık yaptı.
17-) MAHMOUD AL KHATİB: 70 ve 80’lere damgasını vurdu Mısırlı golcü. Milli takım formasıyla Afrika Kupası’nı kazanırken Al Ahli formasıyla 10 lig şampiyonluğuna imza attı.
18-) GEREMİ: Ülkemizde izlediğimiz bir başka yıldız. Bu orta saha oyuncusu, Real Madrid ile 2 kez Şampiyonlar Ligi, Chelsea ile iki kez Premier Lig kazandı. 118 kez formasını giydiği Kamerun ile 2 Afrika Kupası ve 1 olimpiyat kazandı.
19-) BRUCE GROBELAAR: Daha çok Liverpool’un çılgın kalecisi olarak tanıdığımız Zimbabweli, ülkesini neredeyse 1994 Dünya Kupası’na taşıyordu. Bu olmadı ama Liverpool ile Avrupa’nın en büyüğü oldu.
20-) RİGOBERT SONG: Türkiye’de olgunluk yıllarında izlediğimiz bir oyuncu. Kamerunlu stoper, 2 kez Afrika Kupası kazanırken 4 Dünya Kupası’nda ülkesini temsil etti.