23.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
Bunda, 2003 yılında Premier Lig’de Chelsea’yi satın alarak lig ve Şampiyonlar Ligi şampiyonlukları elde eden Rus milyarder Roman Abramovich’in payı büyük...
İngiltere’nin Premier Lig markasını dünyanın en izlenilir futbol olayı haline getirmesiyle birlikte işin rengi değişmişti zaten. Müthiş yayın gelirleri, sponsorluklar derken sadece Avrupa’dan değil futbolun popülaritesinin aşağılarda olduğu Amerika ve Çin’den de yatırımcılar akın akın almaya başladı.
2003’te 10 milyar poundluk servetiyle Chelsea’yi satın alan Roman Abramovich’ti kapıyı açan... Rus işadamı, köklü kulübü lig ve Avrupa şampiyonluklarına taşıyan kadrolar kurdu. Onun başarıları hem uluslararası sermayeyi heyecanlandırdı hem de kulüplerinin kötü yönetildiğini düşünen taraftarlar için ilham kaynağı oldu. Bir anda ülkenin değişik noktalarında değişik kulüp taraftarları, uzaklardan gelecek beyaz atlı prensi beklemeye başladılar.
Bugün gelinen noktada sadece 6 kulüp, Britanyalı iş insanlarının kontrolünde. Brentford, Brighton, Crystal Palace, Norwich, Tottenham ve West Ham. Ancak West Ham’ın yüzde 51’ine sahip olan David Sullivan ve David Gold, hisselerini yüzde 38’e indirip Çek zengin Daniel Kretinsky’nin yüzde 27 ile gelmesine hayır diyemedi.
Yabancı kulüp sahipliği konusunda son tartışma, Newcastle United konusunda yaşandı. Suudi Arabistan devletinin desteklediği bir kurumun kulübü alması, Mike Ashley’den bıkan siyah-beyazlı taraftarı heyecanlandırdı. Ancak Suudi Arabistan prensi Salman’ın özellikle İstanbul’da işlenen Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgisi, insan hakları savunucularının tepkisine yol açtı. Belki de bu yüzden yeni yönetimin medya yüzü İngiliz Amanda Staveley oldu
.Acun Medya’nın Hull City macerası başlarken şunu da söylemek gerekiyor. Championship’te başka yabancı yatırımcılar var. İngiltere’de alt liglerde bile olsa takım satın almak cazip geliyor. Hele hele bu kulüpleri Premier Lig’e çıkarabilirlerse değmeyin keyiflerine... Düşünün, bu alt ligde bile 24 kulübün sadece 8’inin sahibi İngiliz. Acun Ilıcalı’dan önce Hull City de Mısırlı bir ailenin kontrolündeydi zaten.
Kısacası gerçek anlamda bir kurtlar sofrası İngiliz futbolu. Bakalım Acun Ilıcalı ve ekibinin yeri ne olacak bu sofrada?
En büyük başarı FA Cup finali
Hull City, İngiltere’nin kuzeyinde yer alan 573 bin nüfuslu Hull kentinin takımı. 1904’te kurulmuş. Önemli bölümü alt liglerde geçen tarihlerinde en büyük başarı 2014’te oynadıkları FA Cup finali... 2-0 öne geçtikleri maçı uzatmada 3-2 kaybederken rakipte Mesut Özil ve Lukas Podolski oynuyordu.
Maçlarını 25 bin 400 kapasiteli MKM Stadı’nda oynuyorlar. 2008 ile 2016 arasında Championship ile Premier Lig arasında gidip geldikleri bir dönem var. Ama şu anda ligde alt sıralardan kurtulma savaşı veriyorlar. Kulübün eski oyuncularından birisi de eski Fenerbahçeli Jay Jay Okocha. Nijeryalı yıldız, 2007-2008 sezonunda Hull City’ye gelmiş, sakatlıklardan dolayı fazla forma giyemese de takımının Premier Lig’e çıkışına katkıda bulunmuştu.