GüreşAltın kemer sahibini buldu! 663. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde başpehlivan Yusuf Can Zeybek

Altın kemer sahibini buldu! 663. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde başpehlivan Yusuf Can Zeybek

07.07.2024 - 20:01 | Son Güncellenme:

663. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde finalde Mustafa Taş'ı yenen Yusuf Can Zeybek, başpehlivanlık altın kemerinin sahibi oldu.

663. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde finalinde Mustafa Taş ile Yusuf Can Zeybek karşı karşıya geldi. Yusuf Can Zeybek, Mehmet Taş'ı mağlup etti ve altın kemeri kazandı.

HAMAM GELENEĞİ DEVAM ETTİ

663. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri başpehlivanlık final güreşlerinde rakibi Mustafa Taş'ı yenerek altın kemeri kazanan Yusuf Can Zeybek "pehlivan hamamı" geleneğini sürdürdü. Atatürk Bulvarı'nda bekleyen vatandaşları selamlayan Zeybek, kendisine sevgi gösterisinde bulunanlara teşekkür etti.

BAYRAK TÖRENİ YAPILDI

Ödül töreninin ardından Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin ritüeli devam etti. İstiklal Marşı eşliğinde başpehlivan Yusuf Can Zeybek, Türk bayrağını göndere çekti.

Yusuf Can Zeybek'in sevenleri zaferi davul zurna eşliğinde kutlandı.

Sarayiçi Er Meydanı'nda başpehlivanlık müsabakasında Mustafa Taş'ı yenmesinin ardından Zeybek'i yakınları omuzlara aldı.

Er meydanını omuzlarda dolaşan başpehlivanla sevenleri fotoğraf çektirdi.

ÖDÜL TÖRENİ DÜZENLENDİ

Pehlivanların protokol tribünü önündeki podyumda kürsüye çıkmalarının ardından, ödül ve kupaları takdim edildi.

Başpehlivan Yusuf Can Zeybek'in altın kemerini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz taktı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak da dereceye giren başpehlivanların madalyalarını ve kupalarını verdi.

Diğer boylarda dereceye girenlerin ödüllerini, Edirne Valisi Yunus Sezer, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Hamza Yerlikaya, CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Zeybek, CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, CHP Edirne Milletvekilleri Ediz Ün ve Ahmet Baran Yazgan, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez, Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği Başkanı ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın, Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyon Başkanı İbrahim Türkiş, Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyon Başkan Vekili Şahin Hopur, Kırkpınar Güreş Ağası Seyfettin Selim takdim etti.

Ardından başpehlivanlarla toplu anı fotoğrafı çektirildi.

663. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri, 2023'ün başpehlivanı Yusuf Can Zeybek'in, cuma günü resmi açılış töreninde göndere çektiği Türk bayrağını, İstiklal Marşı eşliğinde yine gönderden indirmesiyle sona erdi.

Haberin Devamı
"RAHMETLİ ANNEM İÇİN GÜREŞTİM"

Güreş sonunda duygularını paylaşan Yusuf Can Zeybek, çok çalıştığını söyledi. Zeybek, "Buraya çalışarak geldik. Çok güzel kamplar geçirdik. Bana hep 'sen iyi değilsin' dediler. Ama bana hem antrenörlerim, hem çıraklarım çok destek oldu. Bana 'sen iyisin, şampiyon olacaksın' dediler. Biz de Allah'a şükür şampiyon olduk. İkinci kemer için her zaman inanarak geldim" dedi.

"ANNEM İÇİN GÜREŞTİM"

Rahmetli annesi için güreştiğini anlatsan Zeybek, "Buraya gelip yine bileğimizin hakkıyla güreştik. Burada hep rahmetli annem için güreştim, ustam hep beni böyle motive etti. Antalya'ya bir kemer borcumuz var ve inşallah bu kemer borcu Antalya'ya ödenecek. Burada bana destek çıkan sayın Antalya Büyükşehir Belediye Başkanımız Muhittin Böcek'e çok teşekkür ediyorum. Her zaman çok teşekkür ediyorum. İnşallah seneye daha iyi çalışıp kemerin ebedi sahibi olmak istiyorum" diye konuştu.

EBEDİ KEMERE BİR KALDI

Mustafa Taş'ı mağlup eden Yusuf Can Zeybek, üst üste 2'nci kez başpehlivan oldu. Yusuf Can Zeybek, seneye de altın kemeri alması halinde ebedi kemerin sahibi olacak.

ALTIN KEMER SAHİBİNİ BULDU

Başcazgır Şükrü Kayabaş'ın salavatı sonrası peşreve çıkan başpehlivanları tribünler coşkuyla selamladı.

Boy ve cüsse olarak denk olan başpehlivanlar müsabakaya hareketli başladı. Yusuf Can, kasnaktan çift dalma yapmak için çokça hamle yaptı, Mustafa ise bu hamleleri bertaraf etmek için yoğun çaba harcadı. Pasif güreştiği gerekçesiyle karşılaşmanın 20. dakikasında Mustafa Taş'a ihtar verildi. Bu karardan sonra biraz hareketlenen güreşte Yusuf Can Zeybek'in tek daldığı atağı tribünleri heyecanlandırdı ancak bu hamleden sonuç çıkmadı. Normal sürede risk almak istemeyen iki pehlivan güreşi "puan alanın kazanacağı" puanlama bölümüne taşımak üzere temposuz güreşti. Galibin çıkmaması üzerine puanlama bölümüne geçildi. Puanlama bölümünde Mustafa Taş'a bir ihtar daha verildi.

Yusuf Can Zeybek karşılaşmanın 52. dakikasında Mustafa Taş'ın kasnak ve paçasından yakaladı, rakibini sürerek dengesini bozan Yusuf Can çangalla müsabakayı kazandı.

Haberin Devamı
BAKAN BAK'TAN PAYLAŞIM
FİNAL BAŞLADI

Çayırın genç pehlivanlarından 30 yaşındaki Antalyalı "Yorulmaz Pehlivan" diye bilinen Yusuf Can Zeybek, 2021 yılından bu yana başpehlivan olarak güreşiyor. Fizik ve kondisyonuyla kısa sürede dikkati çeken Yusuf Can Zeybek, güreş otoriterlerinin favori isimleri arasında yer almayı başardı. Rakiplerinin güreşlerini analiz edip ona göre oyun kurmasıyla bilinen Yusuf Can Zeybek, geçen yılın şampiyonu olarak bu yıl seriyi sürdürmek için final güreşine çıktı.

Antalya'da ikamet eden Sinoplu 27 yaşındaki "Çayırın efendisi" olarak tanınan Mustafa Taş da, 2022 yılında çıktığı baş boyundaki performansıyla dikkati üzerine çekmiş, bu boydaki ilk senesinde güreştiği Kırkpınar'da ikincilikle tanışmıştı. Cengizhan Şimşek'in aldığı ceza nedeniyle sıralamanın kayması üzerine 2022 yılında Kırkpınar Başpehlivan unvanını alan Mustafa Taş, geçen yıl çayıra seriyi devam ettirmek için çıkmış, ikinci turda Yusuf Can Zeybek'e yenilmişti. Mustafa Taş ise bu güreşin rövanşı için yağlandı.

PROTOKOLE YOĞUN KATILIM

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Edirne Valisi Yunus Sezer, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Hamza Yerlikaya, Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu Başkanı İbrahim Türkiş, er meydanına inerek başpehlivanlara başarı diledi, grup daha sonra müsabakayı izlemek için protokol tribününe geçti.

Haberin Devamı
KIRKPINAR'DA FİNALİN ADI BELLİ OLDU

Yarı finalin kura çekimi sonucu Serhat Gökmen ile Mustafa Taş, Yusuf Can Zeybek'le Hüseyin Gümüşalan eşleşti.

Eşleşen başpehlivanlar kol bağlamaları ve salavatlanmaları sonrası peşreve çıktı.

Güreşseverler peşrevleriyle kendilerini selamlayan başpehlivanları coşkuyla karşıladı.

Eşleşmelerin en dikkat çekici güreşi Yusuf Can Zeybek'le Hüseyin Gümüşalan arasındaki karşılaşma oldu. Güreş, Yusuf Can Zeybek sık sık kasnak hamleleri ve Hüseyin Gümüşalan'ın da bu hamleleri bertaraf çabalarıyla hareketli başladı. Sert elenseler ise karşılaşmanın her iki başpehlivan üzerindeki stresi gösterir nitelikteydi. Hüseyin Gümüşalan kule hakemliğince pasif güreştiği nedeniyle ihtarla uyarıldı. Normal süresinin tamamı ayakta geçen güreş nedeniyle tribündeki güreşseverler zaman zaman tepki gösterdi. Normal sürede yenişme olmadı, güreş puanlamaya taşındı. Puanlama bölümünün de düşük tempoda geçmesi nedeniyle meydan hakemi Hüsnü Patron sık sık başpehlivanları uyardı. İhtar verilen Hüseyin Gümüşalan iki ihtarla güreşi sürdürdü. Müsabakanın 68. dakikasında Yusuf Can Zeybek kasnak ve paçadan yakaladığı rakibini yendi.

Serhat Gökmen'le Mustafa Taş arasındaki güreşte ise Serhat Gökmen daha aktif bir güreş sergiledi. Serhat'ın kasnaktan paçaya oyun kurma mücadelesi Mustafa Taş'ı oldukça yordu. Mustafa Taş'a pasif güreştiği için ihtar verildi. Serhat Gökmen'in ataklarını kontrollü şekilde savuşturan Mustafa Taş güreşi puanlamaya taşımak için de tempo düşürdü. Normal süre seyir açısından zevkli geçmeyen bir seyirde tamamlandı, müsabakada puanlamaya geçildi. Bu müsabakanın puanlama bölümü de normal süresindeki gibi düşük tempoda geçti. Mustafa Taş iki ihtar, Serhat Gökmen bir ihtarla güreşmeyi sürdürdü. Serhat Gökmen'in paça oyununa karşı hamle yapan Mustafa Taş çangal takarak rakibini düşürüp arkasına geçti. Mustafa Taş rakibinden puan alarak güreşi kazandı.

Sonuçlara göre 663. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri başpehlivanlık finalinde Mustafa Taş ile Yusuf Can Zeybek güreşecek.

MUSTAFA TAŞ FİNALDE

Yarı finalde Serhat Gökmen'e üstünlük sağlayan Mustafa Taş adını finale yazdırdı.

GÜREŞÇİ MURAT GONCA BAYGINLIK GEÇİRDİ

663. Tarihi Kırkpınar Güreşleri'nde sıcak havaya dayanamayan pehlivan, güreşirken bayıldı. Müsabakada rakibine yenilen Murat Gonca, bu sırada baygınlık geçirdi. Er meydanından sedyeyle çıkarılan pehlivan, ambulansla Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesine götürüldü.

Haberin Devamı
YARI FİNALLER BAŞLADI

Kırkpınar'da yarı final mücadeleleri başladı. 

Hüseyin Gümüşalan - Yusuf Can Zeybek
Mustafa Taş - Serhat Gökmen

YARI FİNAL EŞLEŞMELERİ BELLİ OLDU

663. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde yarı final eşleşmeleri:

Hüseyin Gümüşalan - Yusuf Can Zeybek
Mustafa Taş - Serhat Gökmen

AĞALIK İÇİN 34.5 MİLYON LİRA

663. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ağalık ihalesinde 34 milyon 571 bin 952 lira veren Ufuk Özünlü, ilk kez ağa oldu.

Haberin Devamı
ALİ GÜRBÜZ'E ŞOK! GÜMÜŞALAN YARI FİNALDE

Kırkpınar'ın favori güreşçilerinden olan Ali Gürbüz'ün Hüseyin Gümüşalan ile güreşi uzatmalara gitti. Puan alanın kazanacağı periyotta Gümüşalan, eski şampiyon Ali Gürbüz'den yeniş puanı alarak adını yarı finale yazdırdı.

MUSTAFA TAŞ YARI FİNALDE
YUSUF CAN ZEYBEK YARI FİNALDE

Yusuf Can Zeybek, Mustafa Arslan'ı mağlup ederek yarı finale yükselen ikinci isim oldu.

SERHAT GÖKMEN YARI FİNALDE

Serhat Gökmen, çeyrek finalde Hamza Özkaradeniz'i mağlup ederek yarı finale yükselen ilk başpehlivan oldu.

ÇEYREK FİNAL MAÇLARI BAŞLADI

Kırkpınar'da çeyrek final eşleşmelerinin belli olmasının ardından saat 13.00'te müsabakalar başladı

60 YILLILK BAŞCAZGIR VEDA ETTİ

Dualı çayırın efsanesi Şükrü Kayabaş, Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri başcazgırlığını Emin Ger'e devretti.

ÇEYREK FİNAL EŞLEŞMELERİ BELLİ OLDU

Ali Gürbüz - Hüseyin Gümüşalan
Enes Doğan - Mustafa Taş
Yusuf Can Zeybek - Mustafa Arslan
Serhat Gökmen - Hamza Özkaradeniz

ÇEYREK FİNAL MAÇLARI ÖĞLEN

663. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin son günü, tozkoparan boydaki pehlivanların müsabakalarıyla başladı. Sarayiçi'nde baş boyu hariç diğer tüm boylarda 16'şar pehlivan güreşecek. Baş boyunda ise 8 pehlivan mücadele edecek. Kırkpınar Güreş Ağalığı ihalesinin de yapılacağı bugünkü programda başpehlivanlar, öğle saatlerinde çeyrek final müsabakaları için çayıra çıkacak.

İŞTE 8'E KALAN BAŞPEHLİVANLAR

Dün gerçekleşen başpehlivanlık üçüncü tur müsabakaları sonunda Serhat Gökmen, Mustafa Arslan, Yusuf Can Zeybek, Hüseyin Gümüşalan, Enes Doğan, Ali Gürbüz, Hamza Özkaradeniz ve Mustafa Taş, çeyrek finale adını yazdırmıştı.

ŞAMPİYON İSMAİL BALABAN ELENDİ

Bu arada 654. ve 657. Kırkpınar Yağlı Güreşleri Başpehlivanı Orhan Okulu, rakibine yenilerek elendi. Öte yandan İkinci tura yükselme mücadelesinde İsmail Balaban rakibiyle normal sürede yenişmedi. Uzatma bölümünde İsmail, rakibinin atağına karşılık veremedi ve kaybetti. Canlı yayına yansıyan görüntüde 2 Kırkpınar şampiyonluğu bulunan Balaban, yenilgi sonrasında büyük üzüntü yaşadı. Tecrübeli güreşçinin Son 16'ya yükselememesi şok etkisi yarattı.

ALİ GÜRBÜZ PUANLA KAZANDI

Eşleşmeler arasında Ali Gürbüz ile Feyzullah Aktürk'ün karşılaşması diğer karşılaşmalara göre daha hareketli başladı. Ali Gürbüz uzun kolları sayesinde kasnaktan tutarak rakibinin oyun kurmasına müsaade etmedi. Ancak ilerleyen dakikalarda bu müsabaka da diğer güreşler gibi seyir açısından durağanlaştı ve iki pehlivanın birbirini tarttığı bir mücadeleye döndü. Bu nedenle kule hakemliği iki pehlivana da ihtar verdi. Normal sürede yenişme olmadı. Puanlama bölümünde rakibinden puanı kapan Ali Gürbüz üst tura yükseldi.