Türkiye, olimpiyat tarihinde ilk kez yüzme finalinde bir sporcusuyla yer aldı. 1500 metre serbest finalinde önceki gün havuza giren Kuzey Tunçelli, beşinci bitirdiği yarışta havuzdan gençler dünya rekoruyla çıktı.
16 yaşındaki yüzücünün antrenörü Aykut Çelik, tarihi yarışın ardından bulunduğu Paris’ten Milliyet’in sorularını yanıtladı. Ortaya çıkan 14.41.22’lik sonucun kendileri açısından sürpriz olmadığını hatta daha iyisini hedeflediklerini belirten Çelik, “Aslında biz 14.38’lik bir derece bekliyorduk ki, bunu yapmış olsa zaten bronz madalyayı alacaktı (İrlandalı Wiffen 14.39 ile bronzun sahibi oldu).” dedi.
Bu durumun ortaya çıkma sebebi konusunda itirafta bulunan deneyimli çalıştırıcı “Bir taktik hatası yaptık. 200 ve 800 metre arasını o şekilde geçmeyecek şekilde hesaplamıştık. Orada yanıltıcı bir sürü faktör devreye girdi. Yarışın favorisi Wiffen’di, onun açık ara gideceğini düşünmüştük. Wiffen gidecek Kuzey 5-6 metre arkasından takip edecekti. Bu bölümden sonra toparlandık ama fark açılmıştı, kapatamadık. Düşündüğümüz şekilde cereyan etse bizim derecemiz 38-39 olacaktı” diye konuştu.
Uluslararası yüzme camiasının, Kuzey Tunçelli’nin çıkışının farkında olduğunu ve bir çok yerden tebrik mesajları aldıklarını belirten Çelik, genç sporcunun henüz lise ikinci sınıfta bulunduğunu belirterek “Şu anda başta Harvard olmak üzere Amerika’dan teklif yapan 56 tane üniversite var. Bunlar müsabakalarda sporcunun kendi okullarını temsil etmesini, bu bağlamda da kendisinin burslu okutmayı istiyorlar” ifadelerini kullandı.
Amerikalı rekortmen yüzücü Michael Phelps’in antrenörü olarak ünlenen Bob Bowman ile ilgili de bir itirafta bulunan Aykut Çelik şöyle konuştu: “Bowman yarışın ardından gelip sporcumuzu tebrik etti. Baktım, şüphelendim; Kuzey dedi ki ‘Hocam bana biraz önce teklif etti’ dedi. Teksas’ı teklif etmiş, Teksas Üniversitesi için teklif etmiş.”
2028'E KADAR AYNEN DEVAM
Amerika’da bir çok eğitim kurumu, genç sporcuyu bünyesine katmak isterken; Kuzey Tunçelli’nin yakın bir gelecekte bu imkanı değerlendirme gibi bir düşüncesi bulunmuyor. Kocaeli’de lisede eğitimine devam eden sporcunun bu konudaki durumunu Aykut Çelik şu sözlerle dile getiriyor: “Ailenin bana söylediğine göre 2028’e kadar bunu düşünmüyor. Ben de bu bağlamda o tarihe kadar planımızı yapıyorum.”
"BİLİMLE YÜRÜYECEĞİZ"
Genç sporcunun elde ettiği başarılarla çıtanın yükseldiğini belirten antrenörü, buna paralel olarak metotlarının da çeşitlenmesi gerektiğini dile getirdi. Aykut Çelik “Fizyoterapist, kondisyoner, psikolog, biyo-mekanikçi uzmanları yanımda istiyorum. Tabii bunu kulüp ve federasyon ne kadar karşılayacak bilemiyorum. Kuzey ile antrenmana giderken beş kişiyle gideceğiz” diyerek şöyle etti:
“Eskiden yüzmede hatalar gözle yakalanabiliyordu ancak şimdi artık o kadar hızlı yüzülüyor ki, o hatalar yakalanamayabiliyor. Bu tip bir kadroyla bundan sonra profesyonel olarak çalışmamız gerekiyor. Bu olursa sporcu olimpiyatta başarılı oluyor. Çok çalışacağız ve iyi şeyler yapacağız. Bilimi hiç bir zaman kenara koymayacağız, hep bilimle yürüyeceğiz.”
FATURALARI FENERBAHÇE ÖDÜYOR
Kuzey Tunçelli’nin sarı-lacivertlilerin sporcusu olmasına karşın çalışmalarını Kocaeli’deki Yıldızlar Yüzme Kulübü’nde sürdürdüğünü belirten Aykut Çelik, ‘Fenerbahçe havuzumuzun doğalgazını, elektriğini karşılıyor’ dedi.
Kocaeli’ndeki Yıldızlar Yüzme Kulübü’nün antrenörü olan Aykut Çelik, Kuzey’in yetiştiği bu kulüple bağının halen kopmadığını anlatıyor. Genç sporcu geçtiğimiz sene Fenerbahçe Kulübü bünyesine geçmiş olsa da, antrenmanlarını halen Kocaeli’ndeki kendi havuzlarında sürdürdüğünü aktarıyor ve bu bağlamda sarı-lacivertlilerin yüzmede oluşturdukları modele övgüde bulunuyor.
Aykut Çelik “Bizim kulübümüzde çalışan ve Fenerbahçe’nin sporcusu olan 5-6 yüzücümüz daha var. Burada yüzüyor ve yarışlara burada hazırlanıyorlar. Sadece bizde değil İzmir’de, Ankara’da ve beş diğer şehirde de böyle... Fenerbahçe’nin bu modeli çok güzel. Eskiden şunu yapardı; kendisi İstanbul’a getirirdi ama anasından ayırırdı, babasından ayırırdı. Çocuk Anadolu’dan gelmiş Kalamış’ta kalıyordu. Genç bir insanı orada uyaran bir çok faktör olduğunu hesaba katmak gerekiyor. Bu yüzden oralar performans yeri olamaz” dedi.
Kuzey Tunçelli’nin antrenörü şöyle devam etti: “Artık böyle yapmak yerine sporcuyu ailesinin yanından ayırmıyor ama ne yapıyor hem sporcuyu hem de kulübü destekliyor. Havuz işletmesi çok zor, enerji kaynaklarında destekleri oluyor. Fenerbahçe doğalgazımızı ve elektriğimizi karşılıyor. Onlar olmasa biz havuzumuzu işletemezdik zaten. Fenerbahçe kulübü yüzmedeki bu modeli bir çok farklı şehirde bu şekilde uyguluyor ve bu model çok doğru bir model.”
"KÜRSÜDE OLACAĞIZ KİMSE ENGELLEYEMEZ"
Kuzey Tunçelli’nin henüz çok genç olduğunu hatırlatan Aykut Çelik, sporcunun önünde nice olimpiyatlar bulunduğuna dikkat çekti. Kardeşi yüzme bilmediği için boğularak hayatını kaybeden ve o da başkaları boğulmasın diye yüzme öğretmeye karar veren Çelik “Biz bir dahaki olimpiyatta kürsüdeyiz, net söylüyorum. Hiç bir güç engelleyemez bizi” dedi. Kuzey’in yarışını dünya rekorunu kırarak kazanan yirmi dört yaşındaki Bobby Fink’in bir sonraki olimpiyatlarda da muhtemelen havuzda bulunacağını kendisine ilettiğimiz Çelik, bu konuda şunları söyledi:
“Bizim derecemiz artık 30’larda olmayacak bunun bilinmesi gerekir. Bizim derecemiz yirmilerde olacak. Kuzey de zaten kendisi dünya rekoru kıracağını söylüyor. Dolayısıyla Fink’in olması da bir şey değiştirmeyecek. Bundan sonra diğerlerinin oyun planları ve taktikleri bizim etrafımızda kurulur. Diğerleri bizi bir kenara bırakır kendi aralarında yaparlar.”
MICHAEL PHEPS GİBİ GELİŞİYOR
Kuzey Tunçelli Vilnius’ta Avrupa Gençler Şampiyonası’nda dünya gençler rekorunu 14:41.79’luk derecesiyle kırdı. Sonrasında bunu 14.41.22’e çeken de kendisi oldu. Dünya Yüzme Şampiyonası’ndaki derecesi 14:59.76 idi. Bu derecesini 18 saniyenin üzerinde geliştirdi. Michael Phelps ilk olimpiyatında 2000’de finallere çıkmış, 200 kelebekte 5. olmuş ve madalya alamamış ancak kısa bir süre sonra dünya rekoru kırmıştı. Tunçelli de gelişimiyle efsane yüzücüye benzetiliyor.
YÜKSEK İRTİFADA ÇALIŞTI
Kocaeli’de yaşayan Kuzey Tunçelli olimpiyatlar için ise Erzurum’da kampa girdi ve dev organizasyona Doğu Anadolu bölgesinde hazırlandı. Fransa’nın başkentindeki organizasyon öncesinde, son iki yıldır sık sık çalıştığı yerde yüksek irtifa kampını da geçiren genç yüzücü, sezon boyunca Palandöken Olimpik Yüzme Salonu’nda yoğun antrenmanlar yaptı. Erzurum’da geçirdiği bu kamplar, 16 yaşındaki sporcuyu fiziksel olarak oyunlara hazır hale getirirken, mental açıdan da sağlam kalmasında etkili olarak elde ettiği başarıda önemli rol oynadı.