11.07.2012 - 16:27 | Son Güncellenme:
İSTANBUL (AA)
Galatasaray Kulübü’nün temmuz ayı Divan Kurulu toplantısı Galatasaray Lisesi’nde yapılırken, kulüp ve şirketlerinin 1 Ocak-31 Mart 2012 dönemi mali raporu üyelerle paylaşıldı.
Toplantıda üyelere mali raporu okuyan Galatasaray Kulübü Başkan Yardımcısı Refik Arkan, 31 Mart 2012 itibariyle toplam borç alacak farkının 269,3 milyon dolar olduğunu aktardı.
Göreve geldikleri 18 Mayıs 2011 tarihli mali rakamlarla karşılaştırma yapan Arkan, vadesi geçmiş borçların 56,2 milyon dolardan 30,9 milyon dolara, toplam borç alacak farkının 315,2 milyon dolardan 269,3 milyon dolara, faizleriyle birlikte kredi borçlarının 149,6 milyon dolardan 129,7 milyon dolara, kredilere karşı verilen teminatların ise 850,5 milyon dolardan 599,5 milyon dolara indiğini kaydetti.
Faaliyet karı 39,2 milyon lira
Refik Arkan, 1 Ocak-31 Mart 2012 dönemi konsolide rakamlarını paylaşırken, vergi öncesi konsolide karın 39,2 milyon lira gerçekleştiğini belirtti.
Arkan, bu dönem içinde faaliyet gelirlerinin 78,8 milyon lira, faaliyet giderlerinin 81,1 milyon lira, finansman gelirlerinin 12,9 milyon lira, olağan dışı gelirlerin 19,9 milyon lira, amortisman ve tükenme paylarının da 8,7 milyon lira olduğunu vurguladı.
Sportif A.Ş.’de sermaye artırımı
İleriye dönük olarak, özellikle Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) ile UEFA kriterlerine uyum açısından, mali dengesizliğin giderilmesi ve öz kaynak yapısının sağlıklı bir seviyeye taşınması amacıyla kulübün bağlı ortaklığı Sportif A.Ş.’nin sermaye yapısının düzeltilmesi için çok kapsamlı çalışmalar başlatılmış olduğunu hatırlatan Refik Arkan, şunları söyledi: ”Sermaye artış işlemleri 18 Haziran–2 Temmuz döneminde gerçekleşmiş olup, Sportif A.Ş.’nin sermayesi 2.8 milyon liradan 13.9 milyon liraya nakden artırılmıştır. Sportif A.Ş.’ye bedelli 112.6 milyon lira nakit girişi sağlanmıştır. Sportif A.Ş.’deki hissemiz yüzde 55 seviyesinde kalmıştır. Kulüp, 3,7 milyon lira arbitraj karı elde etmiştir. Kulüp, bedelli artıştan payına düşen sermaye payının cari hesaba mahsubundan dolayı 11,2 milyon lira nakit girişi sağlamıştır.
İşlem hakkında 30 Haziran 2012 Mali Raporu’nda daha detaylı bilgi takdim edilecektir.”
Hayri Kozak’ın eleştirilerine Arkan yanıt verdi
Galatasaray’ın son yapılan mali genel kurulunda kulüp başkanı Ünal Aysal ile sert diyaloglara giren Divan Kurulu üyesi Hayrettin Kozak, bugünkü toplantıdaki mali raporun ardından da eleştirilerini sürdürdü.
Özellikle verilen rakamların anlaşılmaz olmasından yakınan ve bazen lira, bazen de dolar baz alınarak rakam açıklanmasına tepki gösteren Kozak, Galatasaray Adası’nın durumu, kulübün yapılanmasında gelinen nokta gibi konularda eleştirilerde bulundu.
Kozak’ın eleştirilerine yanıt veren başkan yardımcısı Refik Arkan ise, mali rapordaki lira ve dolar olarak yer alan rakamlar için, ”Bu hesapları biz vermiyoruz, saygın bir denetim kuruluşu tarafından çıkartılıyor ve kimse de bu rakamlara müdahil olmuyor. Çalışmaları sırasında odalarına dahi girmediğimizi daha önce söylemiştim. Uluslararası standartlara göre hazırlanıyor, ne kulübün keyfine, ne de Hayri ağabeyin talebine göre hazırlanıyor” diye konuştu.
Kulübün yatırımlarıyla ilgili son 13 aylık dönemlerinde, Kalamış Tesisleri, Florya Metin Oktay Tesisleri ve Türk Telekom Arena için 12 milyon dolar civarında harcama yaptıklarına değinen Refik Arkan, bu rakamın daha da yüksek olabileceğini dile getirdi.
Denetim firması Deloitte ile geçen sene temmuz ayında yeniden yapılanma için çalışma başlattıklarını hatırlatan Arkan, bu çalışmanın hala sürdüğünü ifade ederek, ”Raporlar çıktı ve uygulama aşamasındayız. İki tane profesyonel insan kaynakları şirketi bu çalışmada yer alıyor. Personelimizle tek tek görüşüp, değerlendirip, pozisyona uygunluk çalışması yapıyorlar. Bütün bu çalışmalar tahminen ekim sonu gibi bir noktaya gelmiş olacak” şeklinde konuştu.
Arkan, Galatasaray Adası’ndan kiracı firmanın çıkarılması için genel kurulda karar alınması ve sonrasındaki yargı sürecine de açıklık getirerek, ”Mahkeme devam ediyor, kazanmak üzereyiz ama yönetim kurulu olarak mahkeme tarihini öne aldırma gücümüz yok. Durum lehimize gözüküyor. Ayrıca adanın işletmecisi şirketle de görüşüyoruz, onunla da pazarlık içindeyiz. Konuyu bir yere getirdiğimizi zannediyoruz. Adadaki durum için bir genel kurul kararı olduğu için, kararımızı vermek için yine genel kurula geleceğiz. Genel kurulda işletmeci firmayla gelinen noktayı ve rakamları üyelere sunarız. Genel kurul, ’mahkemeden vazgeçin’ derse, yeni rakamlarla yola devam ederiz. ’Tahliye edin’ denilirse de mahkeme kararıyla bunu yapacağız” şeklinde görüş belirtti.
Refik Arkan’ın konuşmasının ardından tekrar kürsüye gelen Hayrettin Kozak ise, Galatasaray Adası konusu dışında cevap alamadığını aktararak, ”Başkana selam...Beni disipline versin. Bugün daha ağırlarını söylüyorum, arkadaşları yoluyla beni gazetelere verip, eleştirmesin. Beni disipline versin, ben hepsine varım” dedi.
Ünal Aysal toplantıya katılmadı
Divan Kurulu Başkanı İrfan Aktar yönetiminde gerçekleştirilen toplantıda, tatilde bulunan Galatasaray Kulübü Başkanı Ünal Aysal yer almazken, başkan yardımcıları Adnan Öztürk, Refik Arkan, yönetim kurulu üyeleri Aka Gündüz Özdemir, Emir Sarıgül, Sedat Doğan ve Mehmet Cibara hazır bulundu.
Beşiktaş’ın Türk Telekom Arena talebi konusu
Divan Kurulu Başkanı İrfan Aktar, Beşiktaş’ın yeni sezonda maçlarını Türk Telekom Arena’da yapma isteği ve siyah-beyazlı kulübün sonrasına kendi stadında devam etme kararıyla ilgili olarak bir açıklamada bulundu.
Toplantıda üyelere konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Aktar, şunları söyledi: ”Biz Beşiktaş’ın yeni stadını inşa etme isteğini basın yoluyla öğrendik. Böyle bir stat inşası için neler gerektiğini biz Galatasaraylılar çok iyi biliriz. Daha önce Ali Sami Yen ve Türk Telekom Arena için iki ayrı proje çalışması yaptırdık. Ön çalışma için dahi asgari 1 yıl süre ve 2-3 milyon avro harcama gerekmektedir. Resmi izinleri almak uzun zaman alır. Bahsi geçen hazırlıkların hiçbirini yapmadan alternatif stat arayışına girmenin başka sebeplere dayandığını anlamak güç değildir. Beşiktaş’ın sadece tribün gelirlerini artırma gayesiyle Türk Telekom Arena’nın müşterek kullanımına talip olması, kulübümüz için olağan dışı ve sakıncalı bir durum ortaya çıkarmıştır. Kulüp yönetiminin haklı gerekçelerle kabul edemeyeceklerini ifade etmesine rağmen, ısrarla talebe devam edilmesi, iki kulüp arasında gereksiz bir sürtüşme konusu ortaya çıkarmıştır. Biz de Divan Kurulu olarak olağanüstü toplantı çağrısı yaptık ancak kısa bir süre sonra bu konuyla ilgili hiçbir siyasi baskı uygulanmadığı ve hükümetin taraf olmadığı yönetime doğrudan iletilmiştir. Bu nedenle de toplantımız iptal edilmiştir. Çözüm yoluna girmiş bir konuyu daha fazla irdelemenin kulübümüz için yararlı olmadığı düşünülmüştür. Dün de Beşiktaş Yönetim Kurulu kararıyla bu tatsız konu sona ermiştir. Bu süreç içinde yapılan tahrik edici açıklamaların, iki kulübün yönetiminde de alınganlık yarattığı aşikardır.”
Öte yandan, yaz tatili nedeniyle ağustos ayında Divan Kurulu toplantısı yapılmaması önerisi, üyelerin oy çokluğuyla kabul edildi.