Süper Lig'de 2013-2014 sezonu bu akşam başlıyor. Türk futbolu yeni sezona birçok konuyu tartışarak giriyor. Son zamanlarda üzerinde en çok konuşulan iki başlık ise maçların gündüz oynanması ile deplasmana seyirci almama konuları oldu. Bu uygulamalaraTürkiye dışında nasıl yaklaşıldığını farklı ülkelerden spor gazetecilerine sorduk. Görüşlerini SKORER'e açıklayan spor yazarları, yayın yönetmenleri, taraftar birliği başkanları ve muhabirler gündüz maçlarının pek çok açıdan gece maçlarına göre avantajlı olduğunu söylediler. Deplasman yasağının ise futbol açısından yararlı sonuçlar doğuracak bir uygulama olmadığı görüşü öne çıktı.
1)Futbol maçlarının gündüz oynanmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
2) Taraftara getirilen deplasman yasağı ile ilgili ne düşünüyorsunuz?
ANDRE KFOURI (Lance gazetesi yazarı - BREZİLYA)
1)Brezilya’da takımlar genelde haftada iki kere oynarlar. Hafta içleri genelde gece maçı oynanır. Hafta sonları ise karşılaşmaların büyük bölümü gündüzdür. Hafta içindeki maçların gece oynanması iyi bir şey. İşinden çıkanlara statlara yetişme imkanı veriyor. Ancak gece maçları ulaşım ve seyahat anlamında ciddi sıkıntılar doğuruyor. Bu yüzden iş yükünün olmadığı hafta sonlarında gündüz yapılması doğru bir tercih.
2) Statlardaki deplasman taraftarlarına getirilen yasaklamalar bence tam bir felaket. Organizatörlerin başarısızlığını gösteriyor. Böyle yaptığınız zaman şiddetin egemenliğini kabul etmiş oluyorsunuz. Brezilya geçtiğimiz hafta Gremio-Internacional maçı için bu fikirle flört etti. Neyse ki son anda vazgeçildi ve deplasmana gidecek taraftara izin verildi.
JUAN CASTRO NOGALES (Marca Dış Haberler Müdürü - İSPANYA)
1)Gündüz karşılaşmalarının en önemli artısı seyirci profili üzerinedir. Ailelerin statlara rahatça gidebilmesini sağlar. Gece dilimi ise aile açısından daha zorlayıcıdır. Kısacası gündüz maçlarının futbolu daha sosyal bir hale getirdiğini söyleyebilirim.
2)Bence yasak sadece sürekli çatışma yaratan bir grup varsa onlara karşı uygulanmalıdır. Arjantin’deki gibi herkesi kapsayan geniş bir yasağı doğru bulmuyorum. Holiganlar saptanmalı ve cezalandırılmalıdır, hiçbir suçu olmayan insanlar değil.
DANIELA WURBS (Avrupa Taraftarlar Birliği Başkanı - ALMANYA)
1)Gece maçları televizyon kuruluşları açısından daha avantajlı. Hafta içleri taraftarların işten çıkması beklenir. Her ülke gündüz mü yoksa gece mi oynayacağına kendi koşullarına göre karar vermeli. Ben gündüz maçlarına sıcak bakıyorum. Gündüz daha dostane bir ortam oluşur, özellikle çocuklar ve ailelerin karşılaşmalara katılımı kolaylaşır.
2) Hiçbir suçu olmayan masum taraftarları da cezalandıran toptan bir yasaklama türü... Tek taraflı tribün futbolda iyi bir atmosfer yaratmaz. Bu yüzden soruna daha etkili çözümler üretmek gerekir.
ROB TANNER (Leicester City muhabiri - İNGİLTERE)
1)İngiltere’de çoğu maç gündüz oynanıyor. Gündüz maçlarının en önemli avantajı stada giden insanlara kolaylık sağlaması. Gece maçlarında geç saatlere kadar maç izlemek ve sonra eve dönmek özellikle büyük şehirlerdeki futbolseverler açısından zorluk yaratıyor. Zaten araştırmalar da taraftarların cumartesi öğleden sonrayı istediğini gösteriyor.
2)İngiltere uzun yıllar holiganizmden kurtulmaya çalışmış bir ülke. Ancak deplasmana giden taraftara yasak koymak hiç gerekli olmadı. 1980’lerde bu denense de başarılı olunamadı. İnsanlar karşılıklı şarkıların söylendiği ortamı seviyorlar. Şehir şehir gezerek tuttukları takımı desteklemek istiyorlar.
BRANDO de LEONARDIS (CalcioNews24 yayın yönetmeni - İTALYA)
1)İtalya'da pazar öğleden sonraları eskiden maçların oynandığı sabit saatleri içeriyordu. Taraftarların ailecek geldiği, futbol adına adeta dinsel bir zaman dilimi oluşurdu. Şimdi burada bazı maçların bir kısmı gündüz, bir kısmı ise gece oynanıyor. Gündüz maçlarının özellikle zorlu kış zamanında önemli artıları olduğunu düşünüyorum. Taraftar da gündüz maçını seviyor.
2) Seyircinin olmadığı bir futbol nasıl keyif vermezse, tek taraflı bir seyirci grubu da pek çekici değildir. İtalya'da da tribün olaylarından başımız dertte. Bunlara İngiltere gibi bir çözüm bulmayı umut ediyoruz.
JAKUBA KVASNICKY (Tyden gazetesi yazarı - ÇEK CUMHURİYETİ)
1)Seyirci ve maça giden taraftar açısından yaklaşacak olursak hafta sonu oynanan gündüz maçlarının daha iyi olduğunu söyleyebilirim. İnsanların futbol moduna girdiği güneşli bir haftasonu çok daha coşkulu geçer.
2) Bence yasaklama iyi bir uygulama değil. İstenmeyen olaylar meydana geldiğinde, seyirciyi cezalandırmaktansa kulüplere para cezası verilmesi gerekir. Tabi bunu Çek Cumhuriyeti açısından söylüyorum. Eğer başka ülkelerde normal insanları tehlikeye sokacak durumlar varsa, o zaman sadece büyük maçlarda uygulanırsa belki kabul edilebilir.