28.02.2013 - 12:23 | Son Güncellenme:
Oktay ENSARİ-Demet ÖZTÜRK/KAYSERİ (DHA)
Ali Üstünel, Avrupa'daki Arena tarzı stadlardaki uygulamaları yakından inceleyip, onların kullandıkları gün ışığı veren aydınlatma sistemi ile rüzgar sirkülasyonu konusunda yerli üretim yaptıklarını söyledi. Ali Üstünel, şöyle konuştu:
"Kadir Has Stadyumu arena konseptinde yapılan ilk stat maalesef arena stadyumlarının saha zeminlerine yönelik bakım ve uygulama şekilleri çok farklı. Hatırlarsınız ilk sene biz de zemin konusunda sıkıntılar yaşadık. Futbol otoritelerinin teknik heyetlerinin haklı eleştirilerine maruz kaldık. Çözümü konusunda Büyükşehir Belediye Başkanımızın talimatlarıyla yurt dışında Arena stadyum konseptinde yapılan tesislerin incelemesinde bulundum. 3 yıl önce İngiltere, Hollanda Almanya Belçika Norveç gibi ülkelerde arena stadyumlarda çim bakımına yönelik incelemelerde bulundum. Arena stadyumları için zemini, bakımı normal açık statlardan çok daha farklı usuller içeriyor. Yurt dışındaki incelemelerin ardından kendi tesislerimizde kendimize ait çim park alanı oluşturduk. Diğer kulüplerden farklı olarak kendi coğrafyamıza iklim şartlarımıza ve tesisimizin fiziki şartlarına uygun çim türü yetiştirmeye başladık. Arena stadyumların en önemli zafiyetlerinden birincisi fiziki yapısı itibarıyla yeteri kadar güneş ışığı görmemesi ikincisi ise, yeteri kadar hava sirkülasyonu olmayışı ve rüzgar eksikliği."
Üstünel, yurt dışında bu zafiyeti giderebilmek için Norveç ve Hollanda'da iki firmanın suni güneş ışığı üniteleri imal edip dünya pazarına sunduğunu, Kayserispor'un finansörlüğünde 2 yıl önce 3 suni güneş ışığı ünitesi alabildiklerini anlatırken, Büyükşehir Belediyesi'nde çalışanların katkısı, teknik personelin desteği ile ek suni güneş ışığı üniteleri imal ettiklerini ifade ederek, "Hiçbir fark yok. Ancak, yurt dışından alınan lambaları 6 saat çalıştırmanız gerekirken, aynı enerji sarfiyatıyla bizim yaptıklarımızı 10 saat çalıştırmak gerekiyor. İthal ettiklerimizin 10'da 1'ine mal edildi. Yurt dışında arena stadyumlarında uygulamasını gördüğüm rüzgar sirkülasyonu yaratması nedeniyle kullanılan fan gruplarını fotoğraflamış, teknik analizlerini yapmıştık. Müsabaka oynanmayan zaman diliminde fan grupları ve suni güneş ışığı ünitelerini tam performansla çalıştırarak saha zeminini iyi standartlarda tutmaya çalışıyoruz. Erciyesspor ve Kayserispor kulübümüze evsahipliği yaptık. Buna rağmen zeminimizin çok iyi durumda olduğunu söyleyebilirim. Bulunduğumuz iklim şartlarında Ege, Akdeniz ya da Marmara kadar şanslı olmadığımızı biliyoruz. Doğru yol haritası ve arkadaşlarımızın özverisi bize bu güzellikleri yaşattı. Hiçbir şekilde yurt dışından çim ithalatı gerçekleştirmedik. Kendi ürettiğimiz çimleri sahamızda uyguluyoruz lokal değişiklikleri kendi çimimizle değiştiriyoruz" diye konuştu.
ORTAK ÇALIŞMA GRUBU ÖNERİSİ
Sezon öncesi Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören'e, Arena tarzı stadların zeminiyle ilgili ortak çalışma grubu oluşturulması önerisinde bulunduklarını belirten Ali Üstünel , Türkiye'de Kayseri'de Kadir Has, İstanbul'da Şükrü Saraçoğlu ve Türk Telekom Arena tesislerinin saha zemin sorunlarını çözebilmek için yurt dışından çim ithal etmeden, çim parkımı kurup, hava sirkülasyonunu sağlayacak aletler imal ettiklerini vurgularken, şunları söyledi:
"Hollanda'da faaliyet gösteren ve çimlere güneş ışığı sağlayan aydınlatma sistemini de Kayseri'de Büyükşehir belediyemizin teknik desteğiyle yaptırdık. U-20 müsabakalarında oynanacağı Kayseri Kadir Has Stadında sağladığımız başarının diğer stadlarımızda uygulanması ve ülkemizin dövizinin yurt dışına gitmemesi için, yurt dışına bağımlılığı ortadan kaldıracak bir çalışma grubu oluşturulmasını talep ediyoruz. Ne yazık ki şu an kadar bize bir dönüşüm olmadı."
ZEMİNİ BOYAMA İŞİNE GEREK BİLE DUYMADIK
Büyükşehir Belediyesi Spor A.Ş. Genel Müdürü Ali Üstünel, son günlerde gündeme gelen stad zeminlerinin boyanmasına ihtiyaç duymadıklarını, bunun sadece görsellik açısından yapıldığını söyledi. Üstünel, Kayseri'deki Kadir Has Stadı'nın altında toplam 26 kilometre uzunluğa sahip ve içinde 14 ton antifrizin devir daim yaptığı alttan ısıtma sistemi bulunduğunu, ekledi.