23.10.2008 - 11:08 | Son Güncellenme:
Kayseri'de yapımı süren Kadir Has Stadı yılbaşında Türk sporunun hizmetine gerecek. Kamusal borçlanma yaratmadan, daha şimdiden binlerce kişiye istihdam yaratan, 60 metre yüksekliğinde, gerektiğinde 40 bine çıkabilecek kapasitesiyle 33 bin kişilik Kadir Has Stadı çizimi ve yapımıyla tamamen Türk ürünü. Zemini suni çim olacak Kadir Has Stadı ligin ikinci yarısında kullanıma girecek. Uluslararası her türlü spor müsabakasının yapılabileceği statta ilk topu Kayseri Valisi Mevlüt Bilici ile Kayserispor ve Erciyesspor onursal Başkanı ve aynı zamanda Büyükşehir Belediye Başkanı olan Mehmet Özhaseki sektirdi.
MADE İN KAYSERİ
350 işçinin yanı sıra işmakineleri ve vinçlerin geceli-gündüzlü çalıştığı stadın, zemin sıkıştırma ve drenajının yapıldığı, koltuklarının yerleştirilmeye hazırlandığı 33 bin kişilik merhum işadamı Kadir Has'ın adını taşıyan stadyum tamamlanma aşamasına geldi. Avrupa'nın çeşitli stadyumlarının incelenmesi sonucunda Kayserili mimarlar tarafından özgün bir proje hazırlandı. Stadyumda, kafeterya, restorant, cafe, loca ve normal locaların yanı sıra açık ve kapalı otopark ile yeşil alan yer alıyor. Tüm tribünlerin kapalı olduğu Kadir Has Şehir Stadyumu'nda tribünler doğal gazlı radyan ısıtma sistemi ile ısıtılacak. Estetik yapısıyla dikkat çeken stadyum, dış cephesindeki Led adı verilen ışıklandırması ile geceleri de kente seyir zevki yüksek bir görünüm sunacak. Kadir Has Stadı sportif müsabakaların yanı sıra, kültürel ve sosyal etkinliklere de ev sahipliği yapacak.
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, stat inşaatında ilklerin yaşandığını, statta kışın en soğuk hava da bile doğal gazlı ısıtma ile sıcak bir ortamda maç izleneceğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye'de ilk kez bu uzunlukta bir çelik aks yerleştirildi. 600 ton ağırlığında, 232 metre açıklığındaki aksların yerleşiminden sonra dış cephe ve tribün üstlerinin kaplamalarına devam ediyoruz. Bundan sonrası zaten hızlı bir şekilde devam ediyor. Bir yandan iç mekanlarda çalışmalar sürüyor, bir yandan da koltuklar döşenmeye başlanıyor. Sahanın zemininde drenaj ve alttan ısıtma tertibatları yapılacak, ardından da suni veya doğal çimler monte edilecek. Şu anda herşey istediğimiz gibi gidiyor. İnşallah ligin ikinci yarısına hazır hale getirmeyi planlıyoruz. Bu stat, ilk kez gencecik mimarlarımızın, teknik adamlarımızın gücüyle, Kayseri'nin, yani Anadolu insanının, Türk insanının emeğiyle yükseliyor. Bir hayırseverimizin, merhum hayırsever Kadir Has'ın katkısıyla da yapılıyor. Stadın maliyetinin ve yapım süresi dünya ortalamasının çok altında gerçekleşiyor. Burada bizim övünebileceğimiz çok şey var. Burayı yerli mimarlar çizdi. Gencecik çocuklar çizdiler. Kendine özgü mimari bir tarz çıktı. Ardından kamu borçlanmadan bir iş yapıyor. Yani kamu cebinden biri şey çıkarıp vermiyor. Bir yeri değerlendirip onun karşılığında bu tesisi yapıyorsunuz. Kayseri açısından söyleyecek olursak bütün eski- yeni işler için yaklaşık 700-800 milyon YTL'lik inşaat çıkıyor ortaya. Bu rakamlar Anadolu kentlerini ayağa kaldıracak rakamlardır. Şehirde bir hareketlenme meydana getiriyor. Bir başka faydası ise bu tesislerde yüzlerce insan çalışıyor. Yani hem şimdi hem de sonrası için istihdam yaratıyoruz."
ÖNCE SUNİ SONRA DOĞAL ÇİM SERİLECEK
Dünyada bu kadar modern ve kapasitesi yüksek statların en erken 3 yılda, 180 ve 220 milyon YTL arasında ki bir harcamayla tamamlandığı kaydeden Özhaseki, "Bizim Stadımız 2 yılda 70 milyon YTL'ye mal oluyor. Örneğin, Almanya Leipzig Zentral Station 3 yılda 180 milyon YTL'ye, Frankfurt stadı yine 3 yılda 126 milyon YTL'ye yapılmış. Almanya'da Kore'de Hollanda'da da benzeri türdeki statların yapımı 3 ila 5 yıl sürmüş. Bizim stadımız çok daha önce tamamlanırdı ama müteahhitten kaynaklanan sıkıntı oldu. İmar AŞ olarak işi biz devraldık. Stadın çelik işi bitirildi. 232 metrelik boydan boya çelik geçişi ile Türkiye'deki statlar arasında bir ilki başardık. Şu anda stadın dış cephe kaplamaları sürüyor. Ardından tribünlerin koltukları takılacak. Çim konusunda iki ayrı düşünce oluştu. Zira, çimin altının çillenmesi 45 gün sürüyor ve bu dönem kışa denk geldiği için sıkıntı olacak gibi görünüyor. Edirne yakınlarındaki sbir alanda satın alıp ektiğimiz ve rulolar halinde kesip getireceğimiz çimler yerine, stada ikinci yarı bitimine kadar suni çim döşemeyi v e daha sonra bu çimi Ağırnas beldesindeki veya Argıncık stadına serip, değerlendirmeyi düşünüyoruz. Kısacası 2 aylık işimiz kaldı. Yani 1 Ocak'ta stadımız hizmete girecek" şeklinde konuştu.
KAYSERİ VALİSİ DE STADI ÖVDÜ
Kayseri Valisi Mevlüt Bilici de ülke sporu açısından bir kazanç olarak gördüğü stadının kendisini heyecanlandırdığını ifade ederek, "Canlılık anlamında meyvelerini şimdiden görmeye başladık. Çok önemli ve tarihi bina imiş gibi, şimdiden gelip stadı ziyaret ediyorlar. Belki de öykünmek için. Gerçekten böyle bir stat Türkiye'de yok. Hatta, dünyada bile sayılı statlardan biri olacak. Biz diyoruz ki bu ve buna benzer binalar Kayseri'ye yakışıyorlar. Türkiye'de ve dünyada başka örneği yok. Çünkü, Kayseri'deki mimarlarımız çizmiş. O bakımdan da gurur duyuyoruz. Burada sadece maç yapmayacaksınız. Nihayetinde burada 15-20 maç yaparsınız. Stat 40-50 ayrı organizasyona ev sahipliği yapabilecek. Konserler, önemli günlerin haftaların kutlanacağı etkinliklere ev sahipliği yapacağız diye düşünüyorum" diye konuştu.
Bu arada Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki'nin, Kadir Has Stadının hızla süren inşaatını gezme önerisini kabul etti. Kentin iki yöneticisi stadı dolaştı. Başkan Mehmet Özhaseki ile futbol topuyla birlikte hatıra fotoğrafı çektiren 47 yaşındaki Trabzon doğumlu amatör futbolcu Vali Mevlüt Bilici, daha sonra Kadir Has Stadı'nda top sektirerek bir ilke imza attı. Kafasında 6 kez top sektiren Bilici, "Bu kıyafetle bu kadar. İnşallah bu dev eserin açılışında yaşıtım arkadaşlarla gösteri maçında forma giyer, top koştururuz" dileğinde bulundu. Kayseri Büyükşehir belediye başkanı Özhaseki de ayağında top sektirdi.