İngiltere Premier Ligİmkansızdan doğan mucize: Sadio Mane

İmkansızdan doğan mucize: Sadio Mane

13.02.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Senegal ile Afrika Uluslar Kupası’nı kazanan ve adını tarihe yazdıran Sadio Mane, imkansızlıklar içerisinde geçen çocukluğunun ardından mucizevi kariyeriyle tüm dünyada ayakta alkışlandı.

İmkansızdan doğan mucize: Sadio Mane

CELAL UMUT EREN

Haberin Devamı

Kamerun’da düzenlenen 2021 Afrika Uluslar Kupası’nda Senegal formasıyla şampiyon olan Sadio Mane, adını artık tarihe yazdırdı. Senegal’in güneybatısında yer alan Bambali köyünde 10 Nisan 1992 tarihinde doğan Mane, imkansızlıklar arasında mucizeye doğru ilerledi. Şu anda köyü Bambali’de her tarafta fotoğrafları asılan ve ‘Ülke kahramanı’ olarak anılan ünlü futbolcu herkesin idolü konumunda.Hatta Senegal’de bazı bölgelerde insanların ‘Maradona’dan bile daha iyi olduğunu’ iddia ederek Mane’ye son derece duygusal yaklaştıkları biliniyor.

‘Bizim Maradona’mız Mane’ diyen Senegalliler özellikle Afrika Uluslar Kupası’ndaki zafer sonrası çılgınlar gibi sevindi. Mane’nin kötü Bambali başta olmak üzere finalde penaltılar sonucu Mısır’ın 4-2 mağlup edilmesinin ardından inanılmaz görüntüler ortaya çıktı. Normal sürede penaltı kaçıran ancak seri atışlara geçildiğinde hatasını telafi eden Mane, Afrika Uluslar Kupası’nın kahramanı oldu.

Bu şampiyonluk artık 30 yaşına gelen Mane’nin ulusal bir kahraman olduğunu gözler önüne serdi. Halihazırda İngiltere’de Liverpool’da 2016’dan beri tarihi başarılar elde eden Mane imkansızlıklar içinde doğduğu hayatında artık futbol efsaneleri arasına girdi. Bambali’de engebeli, futbol sahası etaplarından çok uzak, ineklerin otladığı ve sürekli su almaya giden kadınların geçtiği alanda antrenmanlar yaparak futbolla tanışan Sadio Mane, o günlerde bile yeteneklerini konuşturuyordu. Bambali’de Mane’nin ilk hocası olan Moussa Ndione, “Futbol topuna aşık bir çocuktu. Yorulmadan saatlerce koşuyordu. Bazen antrenman bitti dediğimizde devam etmem için ısrar ediyordu. Futbol, Mane için hep bir tutkuydu” sözleriyle yıldız ismi anlatıyor. 

Haberin Devamı

Sıkıntılı bir hayat

7 yaşında iken Bambali’nin imamı olan babasını kanserden kaybeden Mane için hayat daha da zorlaşmıştı. Ekonomik olarak zaten sıkıntıda olan Mane’nin babaannesi, dedesi, amcası, annesi ve kardeşleriyle beraber 45 kişilik ailesinde sivrilmesi imkansızdı. Üstüne amcası tarafından futbol oynaması da yasaklanınca hayat daha da sıkıntılı bir hal almıştı. İşte burada Mane’nin annesi Satou Mane devreye girdi. Oğlunun futbol tutkusunu kaybetmemesi için gizlice antrenmanlara gitmesini sağlayan, bir yandan okul eğitimini kesmemesi için babasından kalan tüm parayı oğlu Sadio Mane’ye harcayan anne Satou Mane, aslında bu mucizevi başarı öyküsünün yazarı olarak başrolü alıyor. 

Haberin Devamı

Liverpool’da tarih yazdı

Sadio Mane’nin kariyerinde Liverpool günleri farklı bir yere çıktı. Kulüp tarihine geçen başarılarda başrolü oynayan Senegalli yıldız tarih yazdı.

Kariyerinde zirveye çıkan Sadio Mane, Liverpool’un yeri her zaman özel oldu. Liverpool’un kulüp tarihine geçen başarılarında Senegalli futbolcu başrolü oynadı. 

2016 yılında transfer olduğu Liverpool’da Jurgen Klopp idaresinde arka arkaya gelen başarılarda Mane’nin başarısı dikkat çekti. Salah-Mane-Firmino üçlüsü herkesin beğenisini kazandı. Premier Lig, Şampiyonlar Ligi, UEFA Süper Kupası ve FIFA Dünya Kulüpler Şampiyonası’nda gelen zaferlerde Mane, performansıyla hep ilgi topladı.

Haberin Devamı

Anfield’da taraftarların sevgilisi haline gelen 30 yaşındaki oyuncu 182 maça 82 gol sığdırdı. Bilhassa tam 30 yıl sonra lig şampiyonluğu kazanan Kırmızılar’da Liverpool sokaklarına grafitleri çizilen Mane artık unutulmaz isimler arasına adını yazdırdı. Liverpool’da 2016’dan bu yana oynayan Mane, bir kez yılın oyuncusu, bir kez taraftarların en sevdiği futbolcu, bir kez Premier Lig altın ayakkabı ve üç kez ayın oyuncusu ödüllerini aldı.

lk adımlar Dakar’da

Futbolculuk yolunda Sadio Mane’nin ilk adımları Dakar’da atıldı. Mane, annesi Satou Mane sayesinde Dakar’a taşınma şansı yakaladı. 16 yaşındayken bir gece evden kaçmak için hazırlanırken bir tek annesinden destek gördü. Annesi sayesinde amcası fark etmeden Dakar’a gitti. Anne Satou Mane sık sık oğluna para yardımında bulundu.

Sadio Mane bu sayede Senegal’in en büyük futbol akademisi ‘Generation Foot’ için kayıt ettirdi. Burada da gerçek hikaye başladı. Generation Foot’un Fransa’daki birçok kulüp tarafından izlenmesi Mane’nin Metz yolunu açtı.

2009-2011 yılları arasında Generation Foot’ta yetenekleriyle fark edilen yıldız isim, hayatının değişeceği Fransa’ya doğru yola çıktı.

Haberin Devamı

Amcasından çok çekti

7 yaşında babasını kaybettiği için amcası Ibrahim Toure’nin kontrolüne giren Sadio Mane çok zorluklar yaşadı. Futbol antrenmanlarına gidemeyen ve sürekli tarlada çalışması istenen Mane futboldan uzaklaştı. Ancak bir gün amcasıyla sert bir kavgaya tutuşan Mane amcası Ibrahim Toure ile tüm ipleri attı. Amcası tarafından tarlaya çağrılan Sadio Mane, artık tarlada çalışmayacağını ve futbolcu olacağını ifade etti.

Salzburg sayesinde

Avrupa futbolunda Sadio Mane’nin ün kazanmasında Avusturya’da Salzburg günleri büyük pay sahibi oldu.

Mane de verdiği bir röportajda, “Futbol adeta Salzburg’da yeniden öğrendim. Roger Schmidt’le çalıştığım günler bana çok fayda sağladı. İlk başlarda gençliğimin de etkisiyle bazı konuları ciddiye almıyordum. Ama Roger Schmidt benle hep konuşuyor, bana adeta hayatı anlatıyordu. Hem kafa olarak hem de futbol olarak beni Salzburg geliştirdi” dedi.

Salzburg’da 2012-14 arası 62 maçta 32 gol atan Mane, lig ve kupada kazandığı şampiyonluklarla dikkat çekti.

Bambali’yi hiç unutmadı

Sadio Mane, Senegal’deki köyü Bambali’yi hiç unutmadı. Kendi adına kurduğu vakıfla ciddi çalışmalar yürüten Mane, takdir toplayan işlere imza attı. Fransa’da Metz kulübünde profesyonel olup zamanla futboldan paralar kazanmaya başlayan Mane, hemen köyü için harcamalar yaptı.

İlk olarak vefat eden babası için köyüne bir camii yaptırdı. Ardından çocuklar için modern derslikleri olan bir okul inşa ettiren Mane, Liverpool’a transfer olduktan sonra da yatırımlarını sürdürdü. Mane, oradaki çocuklar için futbol sahalarının yanı sıra, düzenli olarak formalar, futbol topları ve malzemeler göndermeye devam ediyor. Son olarak da bir hastane yapan Sadio Mane, bir futboldan çok daha fazlası olarak görülüyor.

‘Harika bir insan yetenekli bir yıldız’

Dünya futbolunun ünlü yıldızlarından Sadio Mane gittiği her yerde, her takımda çok sevildi, yetenekleriyle herkesin gönlüne girmesini bildi.

Sadio Mane’nin 16 yaşında girdiği Generation Foot’tan bugüne kadar çalıştığı teknik direktörler, antrenörler ve takım arkadaşlarının sözleri dikkat çekiyor.
Herkesin ortak noktası Mane’nin yeteneği ve futbolculuk özellikleri oldu. İşte Mane için söylenen sözler:

- Jules Boucher (Generation Foot-antrenör): Dünyanın en iyilerinden olması şaşırtıcı değil. Dakar’da ilk gördüğümüzde hızı, çalımları ve yeteneğiyle hemen fark edildi.

- Gaeten Bussman (Metz-takım arkadaşı): Mane her zaman mutluydu, futbol onu hep mutlu etti. Hiçbir zaman stres Mane’yi yormadı. Takımda yaptığımız tek şey topu Mane’ye vermekti.

- Christoph Freund (Salzburg-yönetici): Yeteneğini ve potansiyelini görmek çok kolaydı. Dünyanın en iyilerinden birini izlediğimizi biliyorduk.

- Roger Schmidt (Salzburg-teknik direktör): Harika ve temiz kalpli bir insan. Çok yetenekli bir futbolcu. Halen daha görüşüyoruz.

- Jurgen Klopp (Liverpool-teknik direktör): Liverpool’da yaptığımız en iyi transferlerden. Gerçekten harika bir futbolcu. Hem o kazandı hem biz kazandık.

İmkansızdan doğan mucize: Sadio Mane