09.03.2021 - 08:44 | Son Güncellenme:
8 Mart Dünya Kadınlar Günü Özel yayınında Skorer'in konuğu Türkiye'nin ilk kadın parkur sporcusu Hazal Nehir oldu. İşte Hazal'ın açıklamaları;
'ZİHNİYETİ DEĞİŞTİRMEK LAZIM'
Öncelikle bence bu bir ceza veya başka bir şeyle önlenecek bir durum değil. Öncelikle zihnimizi değiştirmemiz gerekiyor. Bu olayları olduktan sonra değil olmadan önce konuşmamız gerekiyor. Burada kadının toplumdaki rolü çok önemli. Kadına yüklenen standartları yıkmak gerekiyor. Burada hem Türkiye’de olan hem de dünyadaki kadınlara teşekkür etmek istiyorum bu konu hakkında çalışanlara, bu konuda mücadele eden uzmanlara. Bir kadın olarak kendimi bu ülkede güvende hissetmek istiyorum ama maalesef şu an öyle olmuyor.
'DÜNYADA VE TÜRKİYE'DE YENİ BİR SPOR'
Parkur gerçekten çok yeni bir spor hem Türkiye’de hem dünyada. Türkiye parkur adına gelişmekte olan bir ülke henüz. Amerika’da ve Avrupa’da biraz daha gelişmiş ama baktığımızda erkek egemenliği mevcut. Erkek sayısı kadın sayısından biraz daha fazla. Türkiye’de 1000 erkek varsa 20 kadın vardır ama bu her yerde böyle. Parkurda genelde erkekleri görüyoruz. Ben de ilk 16 yaşında tanıştım bir film ile. Böyle bir spor olduğunu o zaman öğrendim. Bunun spor olacağı aklıma gelmemişti. Üniversiteye başladım sonra. Birkaç kişinin parkur yaptığını gördüm ve denedim. Denedikten sonra çok hoşuma gitti. İlk başladığımda profesyonel olarak parkur atleti olmak yoktu. Hem okula gidip her gün antrenman yapmak zor oluyordu. Sonra ne istiyorum diye düşündüm. Benim istediğim şeyin parkur yapmak olduğuna karar verdim. Sonra okulu bıraktım ve kendimi parkura verdim tamamen. Spor bilimleri okuyorum şu anda ve her gün parkur yapacak vaktim oluyor.
'BENCE ÇOK ŞANSLIYIM'
Negatif ayrımcılık yaşamadım. Bunu hep söylüyorum, bence şanslıydım çevrem konusunda. Herkes beni motive etti. Türkiye’de kadın yoktu çok yapan ve herkes beni yaparsın diye motive ediyordu. Kadınlara öncelik sağlanıyor. Ancak biz antrenmanımızı sokakta yapıyoruz. Tek sıkıntımız kadın olarak tek başıma antrenman yapmak istediğimde her semtte yapamıyorum. Arkadaşlarımın yanımda olması gerekiyor. Onun dışında negatif ayrımcılık olarak hiçbir şey görmedim aksine yapabilirsin diye destek aldım daha çok. Ben Ankara’da antrenman yapıyorum. Ankara’daki kadın sporcularla beraber antrenman yapıyoruz. Beraber başlıyoruz, arkadaşlarımla beraber onlara yol göstermeye çalışıyorum. Ankara’da çok fazla kadınlar ilgi göstermiyor ama bu noktada daha çok kadın idol olursa kızlarımız daha çok bu spora başlayabilirler. Diğer şehirlerdeki kızlarımız için ise sosyal medya çok önemli. Bir sürü eğitim videosu var, buralardan bakarak yapmak isteyenler kendilerini geliştirebilirler.
'STANDARTLARI YIKMAK GEREKLİ'
Kadınlar bence içlerindeki gücün farkında olmaları gerekiyor. Bizim görevimiz bazı standartları yıkmak. Sen ne kadar kendine güvenirsen, ne kadar hayal edersen bence o kadar büyük şeyler başarabilirsin. İlk başta hayal etmeyi öğretmek gerek ya da hayal etmeye başlatmayı öğretmek gerek. Son olarak bence her şey hayal etmekle başlıyor. Hayal etmeyi bırakmamak ve her zaman en büyüğünü hayal etmek gerekiyor. Çok kolay olmayacaktır ama çok çalışın ve kendinize güvenin diyorum kadınlarımıza.