06.07.2022 - 11:23 | Son Güncellenme:
Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu (TGSDF) Başkanı, 4. Dünya Göçebe Oyunları Organizasyon Komitesi Başkanı Hakan Kazancı, İznik'in ev sahipliği yapacağı 4. Dünya Göçebe Oyunları öncesi Skorer'e özel açıklamalarda bulundu. İşte Başkan Kazancı'nın sorularımıza verdiği yanıtlar...
- Dünya Göçebe Oyunları’nı düzenlemekteki amacınızı anlatabilir misiniz?
- Bizim buradaki amacımız sporun birleştirici ruhunu ön plana çıkarmak ve uluslararası alanda kamuoyu oluşturarak mirasımızı gelecek nesillere taşımak… Dünya Göçebe Oyunları’nın dördüncüsünü düzenlemek de bunun için çok etkili bir fırsat ve bu fırsatı başarılı bir şekilde değerlendirmekte kararlıyız. Çok önemli bir bayrak devralmış olduk. Bu bayrak geçmişin ihtişamını zenginleştirerek geleceğe aktarmamız için yardımda bulunacak. Öyle ki, bu yıl 29 Eylül - 2 Ekim günlerinde Bursa İznik’te yapacağımız 4. Dünya Göçebe Oyunları’nda ülkemizin dünyayı ağırlayacağını söylemek pekâlâ mümkün. Çünkü 102 ülke katılacak; oyunların tarihi açısından en büyük organizasyonu Türkiye’de düzenleyeceğiz. Dolayısıyla uluslararası alanda dikkat çekmeyi hedefliyoruz. Dünya Göçebe Oyunları’nın Türkiye’deki ev sahibi Dünya Etnospor Konfederasyonu’nun Başkanı Necmeddin Bilal Erdoğan’ın öncülüğünde hayata geçireceğimiz çok uluslu organizasyon için çalışmalarımız aralıksız sürüyor.
İznik’in tercih edilmesinin özel bir sebebi var mı?
- Bursa, Türk dil ailesine ait dilleri konuşan Türk nüfusuna sahip ülkeler ve topluluklar arası kültür örgütü Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) tarafından kültür başkenti seçildi. Bursa bir kültür beşiği; binlerce yıllık geçmişiyle hem tarihin hem sanatın kalbi. Osmanlı İmparatorluğu’nun da eski başkentiydi. Dünya Göçebe Oyunları’nın ilki 2014’te Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Kırgızistan Çolpan Ata’da Issık Gölü’nün etrafında düzenlendi. Ardından gelen ikinci ve üçüncü oyunlar da yine burada gerçekleştirildi. 4. Dünya Göçebe Oyunları da İznik’te göl kenarında oynanacak. Tüm bu yönlerden değerlendirdiğimizde Dünya Göçebe Oyunları yalnızca bir spor organizasyonu değildir. Bize verilen en büyük emanetlerin başında gelir. İznik de bunun için en uygun yer.
- Oyunlar, Türki Cumhuriyetlerle aramızdaki kardeşlik bağlarını daha da güçlendirecek. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Dört gün sürecek oyunlar kapsamında göçebe halkların oynadığı branşlarda oyunlar yer alacak. Bunlardan biri olan Aba Güreşi’nde güreşçiler aba giyiyor, bellerine kuşak bağlayarak güreşiyor. Yabusame adındaki bir başka oyunda at üstündeki okçular üç hedefi vurmaya çalışarak mücadele ediyor. Türklerin çok eski dönemlerden beri oynadığı savaş sporu Atlı Cirit ve yüksek manevra kabiliyetinin ön plana çıktığı Kökbörü, 4. Dünya Göçebe Oyunları boyunca oynanacak oyunlar arasında. Ayrıca atlı okçuluk, geleneksel yağlı güreş ve rahvan binicilik ile şalvar güreşi de yine oyunlardan bazıları… Tarihi sürece baktığımızda hem Türki Cumhuriyetlerde hem de Anadolu topraklarında oynanıyor. İşte sporun birleştirici gücü burada devreye giriyor. Çok kültürlü bir dayanışma organizasyonu yapacağız; sporun birleştirici gücünü yansıtırken medeniyetleri bir araya getireceğiz. Nihayetinde kardeşlik kazanacak.
- İznik'te düzenlenecek oyunlara halkımızın ilgisi nasıl? Ne kadar katılım bekliyorsunuz? Oyunlara toplam kaç ülke katılacak?
- İlgi genel olarak çok iyi. İnanıyorum ki, oyunlar yaklaştıkça ilgi daha da artacak. 102 ülkeden 3 bin sporcu yarışacak. 300 binden fazla da ziyaretçi bekliyoruz, bu, müthiş bir katılım demek. Bunun için gerekli ulaşıma, altyapı ve konaklamaya sahibiz. Saha çalışmaları devam ediyor ve yakında İznik’ten çok güzel haberler paylaşacağız.
- Sayın Cumhurbaşkanımızın katılımlarıyla yapılan organizasyonun açılışına 5 devlet başkanı katılacak…
- Evet, özellikle devlet erkanının katılması oyunların ne kadar önemsendiğini bir kez daha gösteriyor. Tabii bunun oyunlardaki mücadeleye hoş yansıması olabilir. 40’ın üzerinde sportif yarışma düzenlenecek. Tüm bu güzel çalışmalarla birlikte şunu da belirtmem gerekiyor ki, 4. Dünya Göçebe Oyunları ülkemizin spor çalışmalarına yönelik bir milattır.
- Peki, hazırlıklar nasıl gidiyor, katılımcıları neler bekliyor?
- Hazırlıklarımız son sürat ilerliyor. İznik’te şu an çok yoğun çalışılıyor. Kalıcı olmasını planladığımız 5 bin kişilik bir tribün inşa etmemizin yanında diğer tribünler, güreş ve okçuluk alanları yapıyoruz. Ayrıca yeme içme alanları, geleneksel el sanatlarının ziyaretçilerle buluşacağı etno pazar, ibadet alanları, ateş başı sohbetleri için doğal amfiler, atlı sporlar için at barınakları ile at deneyimleme ve okçuluk eğitim alanları yine burada yer alacak.
- Atlı Güreş, Kuraş ve Kabaddi’yi de oyunlara eklemişsiniz. Bu branşlar hakkında bilgi verir misiniz?
- Hem atın hem de binicinin becerisini gerektiren Atlı Güreş’te dayanıklılık ve manevra kabiliyeti ön plana çıkıyor. Bu oyunda at güçlü olmalı ve binicinin emrine uymalıdır. Oyunlar daire içindeki düz bir zeminde oynanıyor. İki güreşçinin yarıştığı bir savaşa benziyor. Hakemin başlama komutunun ardından rakipler kazanmak için birbirini attan çekmeye çalışırken, vücudunun herhangi bir bölgesi yere temas eden oyuncu oyunu kaybediyor.
Özbek halkının milli güreşi Kuraş'ta iki rakip judodakine benzer şekilde mücadele ediyor. Müsabakalar ayakta gerçekleşiyor. Vurmak, herhangi bir acı verici ve boğucu tekniğin kullanılması yasak. Bir dövüş sanatı olan Kuraş, 3 bin 500 yıllık bir tarihe sahip.
Bir diğer yeni oyunumuz Kabaddi Pakistan, Hindistan ve Nepal’de yaygın oynanan rekabet ve mücadeleye dayalı bir spor. Kabaddi oyununda herhangi bir top bulunmuyor, yalnızca koşarak ve atak yaparak oynanıyor. Bir oyuncunun rakip sahaya girerek oyunculara değmesi ve kendi sahasına geri dönmesi esasına dayanıyor. Belirlenen sürede en çok sayı yapan takım oyunu kazanıyor.
- Geleneksel Spor Dalları’ndaki sporcuların seçimi ile ilgili bilgi verir misiniz?
- Misyonumuz ata sporlarımızı ulusal ve uluslararası seviyede tanıtmak, itibarını artırmak ve gelecekteki başarısını güvence altına almak. Bu spor dallarının yaygınlaşmasını sağlayıcı fırsatlar oluşturarak toplumumuzun daha sağlıklı, aktif ve başarılı gençler yetiştirmesine yardımcı oluyoruz. Bu düşüncemizden hareketle 8 ila 85 yaş arasındaki sporcuları değerlendiriyoruz. 64 ilimizde, 351 antrenör ve bin 700 hakem ile çalışıyoruz. Sporcularımızı da Atlı Cirit, Rahvan Binicilik, Atlı Okçuluk, Aba Güreşi, Şalvar Güreşi, Kuşak Güreşi, Geleneksel Kızak, Atlı Kızak ve Kökbörü gibi spor dallarında başarısını ispat edenler arasından seçiyoruz. Değerlendirmeyi de hocalarımız yapıyor.
- Geleneksel Spor Dalları'nda kaç tane lisanslı sporcu var?
Federasyon olarak 650’nin üzerinde kulüp ve 25 bini aşan sporcuyla yurt içi ve yurt dışındaki organizasyonlara katılıyoruz. Müsabakaların sonuçlarına göre başarılı sporcuları ödüllendiriyor, performanslarını artırmalarına katkı sağlıyoruz. Aslında hiç bitmeyen, her defasında yeni bilgiler öğrendiğimiz bir yoldayız. Sporcularımız hedeflerine vardığında yeni hedefler belirleyerek ilerliyoruz. Geleneksel oyunlarımızı dünyaya tanıtmak gibi anlamlı bir amacımız var. Bu konuda araştırmalarımız ve değerlendirmelerimiz sürüyor çünkü biz köklü değerlerimizden ayrılmadan gelişmeye ve geliştirmeye devam edeceğiz.