25.09.2020 - 08:38 | Son Güncellenme:
Galatasaray Süper Lig’de olduğu gibi Avrupa Ligi’nde de vites yükselterek devam ediyor. Burada Fatih Terim’i kutlamak lazım. Elindeki kadronun tamamını kullanmak istiyor. Her zaman sahaya çıkardığı ilk 11’den 6 futbolcuyu kulübede oturtuyor. Onların yerine Emre Taşdemir, Ryan Babel, Etebo, Ryan Donk, Ömer Bayram ve Mbaye Diagne’yi sahaya sürüyor. Bu ne demek? Futbolculara ‘Ben size güveniyorum, bu takımın yedeği ası yok, hepiniz oynayacaksınız’ mesajı veriyor. Şimdiye kadar da bunda başarılı oldu.
Dün gece Hajduk Split karşısında zaman zaman çok zorlandı ama ne olursa olsun Avrupa kupalarında rakibine iki gol atıp, yoluna devam ediyorsun. Bu başarı mı, tabii ki başarı hem de büyük başarı. Emre Taşdemir sol bekte oynadı. İnanın Sarachhi’den hiçbir farkı yoktu, gitti geldi ve Belhanda’nın attığı golün pasını verdi. Mükemmele yakın futbol oynadı. Etebo maça tedirgin başladı ama dakikalar ilerledikçe daha iyi futbol oynadı, hele ikinci yarıda orta sahada rakibe nefes aldırmadı. Bu daha başlangıç. ‘Ben çok iyi futbolcuyum’un sinyallerini verdi.
Ömer Bayram fizik olarak hazır değil. Ama ilk yarı olağanüstü mücadele etti. Geçen sezonki performansına ise daha yaklaşamadı. Belhanda demek ki Galatasaray için çok önemli futbolcuymuş. 77. dakikada oyuna girdi. Faslı futbolcu oyuna girinceye kadar sarı-kırmızılılar gol bölgesinde hep sıkıntı çekti. Ne yalan söyleyeyim Fatih hoca neden Belhanda’yı, Emre Kılınç’ı, Arda’yı oyuna sokmuyor diye aklımdan geçirdim. Sonuçta Belhanda girdi oyunun kaderi de değişti.
Harika bir gol attı, güzel paslar verdi, iyi mücadele etti, bu takımın bir parçası olduğunu gösterdi. Şimdi hepimiz bundan sonra diyeceğiz ki, bu Belhanda kesinlikle gönderilmez, hatta mukavelesini uzatmak gerekir.
İnanın bunlar söylenecek. Başakşehir ve dün geceki maçtaki performansıyla oynarsa, Cim Bom’un hem Avrupa Ligi hem de Süper Lig’de en büyük gücü olur. Martin Linnes, Donk, Taylan, Feghouli hepsi olağanüstü mücadele ediyorlar. Galatasaray artık iyi bir ekip olma yolunda hızla ilerliyor. Ancak Marcao’ya bir parantez açmak istiyorum. Hajduk maçının en büyük yıldızıydı.
Her hamlesiyle rakibin gol umutlarını bitirdi. Babel’in attığı ikinci golün pasını ise yine Marcao verdi. Tabii kulübün mali durumunun ne olduğunu bilmiyorum ama Brezilyalı futbolcu Roma’ya satılırsa kesinlikle onun yerini ne Donk ne de yerine gelecek transfer doldurabilir. Terim bu mevkide çok sıkıntı çeker. Hatta takımın bütün düzeni bozulur.
Feghouli'nin attığı gol, Diagne ofsaytta olduğu gerekçesiyle iptal edildi. Hakem kararında haklıydı. Feghouli topa vurduğunda Diagne kalecinin gerisindeydi ve kalecinin görüş alanında değildi. Top kaleye girene kadar Diagne hareketsiz kalsa ofsayttan söz edemezdik. Ancak Diagne Feghouli’nin şutundan sonra öne doğru koşu yapıyor ve kalecinin görüş alanına giriyor. Üstelik topun geçiş yolu ile kalecinin arasında kalıyor. Kalecinin topa hamlesini kısıtlıyor. Yani “Rakibekaleciye müdahale” ediyor! Ofsayt doğru karar.
Galatasaray’ı bu sene farklı kılan 3 temel öge var:1- Kompakt oyunu çok daha iyi yapıyorlar. Açılıp, kapanmalar tereddütsüz ve ezberlenmiş gibi duruyor.2- Tek pas oyunu her anlamda çok etkili yapabiliyorlar. Savunmadan orta sahaya oradan hücum bölgesine aynı kararlılıkla...3- Sprinte dayalı bir fizik çalışma yaptıkları çok belirgin şekilde görülüyor.
Dün maçın başında Hajduk’un yaptığı ön alan presini aşmakta biraz zorlanmaları bu işleri üst düzeyde yapacak oyuncuların bir kısmının kenarda olmasındandı. Belhanda’nın bu yeni oyunda kendisini çok rahat hissettiği bir gerçek. Arda bu oyunda temel işlevi olan bir oyuncu. Emre hızlı uyum sağladı. Omar ve Saracchi’nin hızlarına eşlik eden top hakimiyetleri de işe yarıyor. Sahada Feghouli gibi geçtiğimiz 2 haftanın özel oyuncusu olsa da, bağlantı sağlayan tek pasçılardan Taylan dışında hiçbirinin olmayışı yukarıda bahsettiğim 3 temel faktörü daha düşük kalitede sahaya yansıttı.
Sahada olanlarınher biri teker teker asıl kadroya monte olsalar sorun çıkmayabilir ama hep birlikte olunca, topun hızı, genişleme/daralma hızı ve asıl önemlisi 2’den 3’e geçerkenki pasların etkinliği fark ediyor. Belhanda oyuna girdikten sonra ortaya çıkan kesin hakimiyetin ve ardından gelen 2 golün bir sürpriz olmadığını söylemeli. Geçen sene sahada ne yaptığını bilmeden dolaşan birçok oyucunun, kolay anlaşılır ve uygulanabilir bir planla nasıl doğru oyunculara dönüştüğünü görmek ilginç bir deneyim oluyor. Galatasaray’ın bazı defansif eksikleri var ama genel plan ve performanslar açısından çok doğru yoldalar.
Kaybeden tüm kuponlara %3'e varan iade! Maç listesini görmek için buraya tıklayın!