23.12.2020 - 13:00 | Son Güncellenme:
Süper Lig'in 12. haftasında oynanan Alanyaspor maçında Beşiktaş Teknik Direktörü Sergen Yalçın, maç bitiminde hakem Atilla Karaoğlan'a "Benimle kaba konuşamazsın" demişti.
Fatih Karagümrük müsabakasında ise kırmızı kart gören Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim 3 ayrı ihlalden PFDK'ye sevk edilmişti.
Artık hakemliğin ve oyunun sahadaki kişiliğini zedeleyen davranışlara tolerans gösterilmeyecek. Merkez Hakem Kurulu, aralık ayı seminerinde üst klasman hakemlerini çeşitli konularda uyardı ve dikkat edilmesi gereken unsurları gösterdi. İşte o konular:
Teknik alandaki görevlilerin 'Adil Oyun' ve 'Saygı' olgularını göz ardı eden ve kabul edilebilir limitin üstündeki; a) Hakemin sahadaki kişiliğini zedeleyen, b) Hakemliğin ve oyunun imajını zedeleyen, c) Maç bittikten sonra saha içine girip hakeme itiraz amacı taşıyan davranışlarına sıfır tolerans gösterilmesi istendi.
Hakemlere, VAR protokolünün iki önemli maddesi hatırlatıldı ve altı çizildi: a) Hakemler VAR yokmuş gibi maç yönetmelidir. b) Hakem sahada mutlaka bir karar vermelidir, kararı VAR'a havale etmemelidir.
Bu bağlamda hakemlerin maçın gidişatını etkileyen önemli kararları sahada, VAR müdahalesi olmadan vermelerinin önemi vurgulandı. Ancak VAR'ın görev alanına giren ve hakem kararının açık ve bariz hatalı olduğunun 'net kanıt' ile gösterilebileceği pozisyonlarda, VAR müdahalesinin olması gerektiği de örneklerle anlatıldı.
Maçların genelindeki zaman kayıplarıyla beraber özellikle ilave süreye dikkat edilmesi istendi. İlave süre gerekirse iş birliği ile kontrol edilmeli ve doğru bir şekilde hesaplanması gerektiği vurgulandı. Hakemlerden ilave zaman süresindeki zaman kayıplarına da dikkat edip bu süreyi daha iyi yönetmeleri istendi.
Hakemlerin maçlara çıkmadan önce 'Memorandum' adı altında yaptıkları toplantının çok önemli olduğu, maç içerisindeki sorumluluk paylaşımının net bir şekilde belirlenmesinin gerektiği hatırlatıldı. Bu bağlamda müsabaka hakemi ile VAR arasındaki maç günü memorandumunun önemi vurgulandı. Ayrıca maç içerindeki iletişimin de eksiksiz, net ve kısa olmasının gerektiği anlatıldı.
MHK sezon başında; maç kontrolü konusunda problem yaşamamak kaydıyla, sahanın her alanında, hafif temaslarda ve adil ikili mücadelelerde kolay faul çalınmaması tavsiyesinde bulunmuştu. Bu konu tekrar vurgulandı. Ancak hız, şiddet ve acımasızlık içeren, rakibin sağlığını tehlikeye sokan müdahalelerin ise kırmızı kartla cezalandırılması gerektiği örneklerle gösterildi. Bunu yorumlarken temas noktasının ve hareketin şiddetinin önemi, özellikle VAR hakemlerinin de dikkatli olması gerektiği belirtildi.
Son 4 haftada TFF Süper Lig ve 1. Lig'de oynanan karşılaşmalarda elle oynamalar konusuyla ilgili tartışma yaratan görüntülerin hemen hepsi incelendi. Hakemlerin UEFA ve FIFA talimatları çerçevesinde hareket etmesi gerektiği örneklerle vurgulandı: Kolun vücuttan net bir şekilde ayrıldığı, oyuncuların kendilerini genişlettikleri ve uzattığı pozisyonlardaki kararlarda standart sağlama çalışmaları yapıldı.
Misli.com'a üye ol 10 TL Kazan! Hemen oynamak için buraya tıklayın!