11.12.2020 - 07:56 | Son Güncellenme:
Paris Saint Germain-Medipol Başakşehir maçında yaşanan ırkçılık olayı dünya gündeminde geniş yer tuttu. Karşılaşmanın dördüncü hakeminin, yardımcı antrenör Webo’ya söylediği ırkçı söz nedeniyle ertelenen ve bir gün sonraki buluşmayla tamamlanan maçın yankıları daha da uzun sürecek ve farklı boyutlara taşınacak gibi görünüyor.
UEFA, ırkçılık karşıtı mücadelesini ‘Avrupa Irkçılık Karşıtı Futbol’ (FARE) kuruluşuyla birlikte yürütüyor. 1999’da Viyana’da kurulan sivil toplum oluşumu, UEFA’nın ilgili hareketinin hem fikirsel altyapısını oluşturuyor hem de konuyla ilgili gerçekleştirilen etkinlikleri pratikte yürüten bir misyon üstleniyor.
UEFA’nın finanse ettiği FARE ırkçılık konusuyla ilgili yapılacak açıklamaları hazırlamaktan, futbol maçlarındaki ırkçı-ayrımcı hareketlerin raporlanmasına kadar UEFA adına bir dizi eylemi gerçekleştiriyor. Avrupa Birliği’nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu bünyesinde kurulan ve 2001’den bu yana UEFA’nın resmi partneri olan platform, yaptığı tespitlerin yanı sıra UEFA’nın ırkçılık karşısında atacağı adımları da belirliyor.
2006’da futbolda ırkçılığın her türlüsünü kınayan deklarasyon, Avrupa Parlamentosu’nda tam 423 üye tarafından imzalanarak tarihe geçmişti. FARE sözcüleri pek çok kez Avrupa Parlamentosu’nda konuşmacı olarak söz aldı ve futbolda ırkçılık konusunda oturumlarda konuşmalar gerçekleştirdi.
Futboldaki ırkçılık konusunun sıcak gündem olduğu dönemlerde parlamento tarafından davet edilerek oturumlara katılıyorlar. PSG-Başakşehir maçıyla Avrupa’nın gündemini yeniden işgal eden ırkçılık konusu yeniden tüm sıcaklığıyla birliğin de gündemine girdi.
Taraftar kaynaklı ırkçılık vakalarına bu kez hakem merkezli bir ırkçı davranışının da eklenmiş olmasıyla yeni bir boyut kazanan ırkçılık konusu, Avrupa Parlamentosu’nda maçta yaşananların enine boyuna masaya yatırıldığı oturumlara konu olacak.
Karşılaşmada yaşananlar ve takımların buna verdiği ciddi reaksiyon, Avrupa futbolunun patronlarını da şaşırttı. Irkçı davranış nedeniyle takımların sahayı terk etmesi üzerine UEFA maçı ertelemek zorunda kaldı. UEFA yönetmeliklerine göre bu durum sadece maçı hakemin tatil etmesi durumunda geçerli oluyor, maça çıkmayı reddeden tarafı hükmen yenilgi bekliyor. Ancak kararlı tutum ve kamuoyunun baskısı UEFA’yı farklı bir adım atmaya mecbur bıraktı. Kararı herhangi bir yönetmeliğin herhangi bir maddesine dayandıramadığı için ‘İstisnai durum’ açıklaması yapan UEFA, karşılaşmayı bir gün sonra kaldığı yerden oynattı.
İlk gün 14 dakikası oynanan maçta kırmızı kart gören Webo’nun bu kartının iptal edilmesiyle de UEFA kendi yönetmeliklerinin dışına çıktı. Normalde ertelenen maçlarda o ana kadar görülen kartlar ertesi günkü maçta geçerli oluyor. Webo’nun kartını geçersiz sayarak kulübede bulunmasına izin veren UEFA, ırkçı davranışa maruz kalan Başakşehir yardımcı antrenörüne jest yaptı.
Pierre Webo İspanya’da futbol oynadığı dönemde de ırkçı hakaretlerin hedefi olmuştu. Osasuna forması giydiği 2006-07 sezonunda Vicente Caledon’daki maçta Atletico Madrid taraftarları, Webo’nun topla buluştuğu anlarda maymun sesleri çıkarmışlardı. İspanya Futbol Federasyonu bu ırkçı saldırı nedeniyle Atletico Madrid Kulübü’ne para cezası vermişti.
PSG’ye 5-1 mağlup olan Medipol Başakşehir, Şampiyonlar Ligi H Grubu’nu son sırada bitirerek, bu sezonki Avrupa macerasını noktaladı. İstanbul ekibi sportif başarının uzağında kalsa da, turuncu-lacivertli takımın ırkçılık konusunda ortaya koyduğu kararlılık adının herkes tarafından bilinir hale gelmesini sağladı. Sahayı terk etme yönündeki tavır Avrupa kamuoyu tarafından destek buldu. Başakşehir bu süreçte ismini tüm futbolseverlere duyurdu.
UEFA’nın ırkçılık karşıtı hareketini yöneten FARE’nin Başkanı Piara Powar, 4. hakem Sebastian Coltescu’nun Webo’ya yönelik sözlerinin Romanya’da da ayrımcılık anlamı taşıdığını bildirdi. Powar, “Romanya’daki ırkçılık karşıtı oluşumlardan meslektaşlarımız, hakemin maçta kullandığı ifadenin Romanya’da da ayrımcı bir ifade olduğunu bize teyit ettiler. Kasıtlı olarak yapılmamış olsa bile, kasti olmayan ırkçılık da sonuçta ırkçılıktır. Bunun çözümü hakemlerin daha iyi eğitilmelerinden geçer” dedi.
Başakşehirli ve PSG’li oyuncuların maçtaki davranışlarını da değerlendiren Powar, “Futbolcuların birlikte sahayı terk etmeleri Avrupa’da saygı uyandıran bir örnek teşkil etti. Bir çok futbolcu ırkçılıkla mücadeledeki yarım yamalak tedbirlerden bıktı ve maçı durdurmak için haklarını kullanma konusunda her zamankinden daha hazırlar” ifadelerini kullandı.
250 TL'ye varan hoş geldin bonusu Misli.com'da Hemen oynamak için buraya tıklayın!