06.06.2018 - 11:04 | Son Güncellenme:
Futbolda dünyanın en önemli organizasyonu olan Dünya Kupası'nı, düzenlendiği 1930 yılından bu yana 8 farklı ülke kazandı. Bu organizasyonda Brezilya 5 şampiyonlukla zirvedeki yerini korurken, Brezilya'yı 4er şampiyonlukla İtalya ve Almanya izliyor. Arjantin ve Uruguay 2, İngiltere, Fransa ve İspanya ise 1 kez ülkelerine dünya kupası şampiyonluğu sevinci yaşattı. Kupayı bugüne dek 5 Avrupa, 3 de Güney Amerika ülkesi kazanırken, diğer kıtalardan şampiyon çıkmadı. Dünya kupalarının en dramatik takımı ise Hollanda nam-ı diğer ‘Portakallar’. Dünya kupaları tarihinde 3 kez finale çıkma başarısı gösteren Hollanda, bir türlü mutlu sona ulaşamadı.Rusya’da düzenlenecek olan 2018 FIFA Dünya Kupası’na sayılı günler kala geçmişten günümüze kadar şampiyon olan ülkeleri sizler için derledik…(Safter Obuz / Skorer)
Tüm müsabakaların Uruguay Montevideo'da oynandığı 1930 Dünya Kupası’nı yaklaşık 435,000 seyirci izledi. Finalde ilk yarısını 2-1 geride kapatan Uruguay, 80 bin kişi önünde ikinci yarıda kaydettiği 3 golle Arjantin’i 4-2 mağlup ederek bu organizasyonun ilk dünya şampiyonu oldu. Turnuvanın gol kralı 8 golle Arjantinli Guillermo Stabile oldu.
Finalde Çekoslovakya ile eşleşen İtalya,1-1’in sonucunda uzatmalarda Schiavio’nun attığı golle kendi evinde düzenledikleri dünya kupasını kazanan taraf oldu. Turnuvanın gol kralı 5 golle Çekoslovak Oldřich Nejedlý oldu.
3.sü düzenlenen Dünya Kupası organizasyonunda İlk kez finale çıkan Macarlar ile son şampiyon İtalya arasında Paris'te oynanan maç, 4-2 İtalyanların üstünlüğüyle tamamlandı ve Fransa’nın ev sahipliği yaptığı bu organizasyonun üst üste 2. kez şampiyonu oldu. Turnuvanın gol kralı 7 golle Sambacı Leonidas oldu.
4.sü düzenlenen turnuvaya ev sahipliği yapan Brezilya, finalde Uruguay’a son 25 dakikada yediği 2 golle 2-1 mağlup oldu ve Uruguay, Maracanã Stadyumu'nda 200.000'e yakın Brezilyalı önünde dünya kupasına 2. kez uzandı. Turnuvanın gol kralı 9 golle Sambacı Ademir de Menezes oldu.Hindistan çıplak ayakla katılmak istediBu turnuvada Hindistan, şampiyonaya çıplak ayakla katılmak istedi fakat kabul edilmeyince Hindistan Milli Takımı bu organizasyona katılmaktan vazgeçti.
1954 FIFA Dünya Kupası’nda bir ilk gerçekleşerek takımlar numaralı formalarla sahaya çıkmışlardır. İsviçre’de düzenlenen turnuvada final Batı Almanya ve Macaristan arasında oynandı. Macarları 3-2 mağlup eden Batı Almanya, bu kupanın sahibi oldu. Turnuvanın gol kralı 11 golle Macar Sándor Kocsis oldu.
İsveç’te 6.sı düzenlenen Dünya Kupası’nda Brezilya finalde ev sahibi İsveç’i 5-2 mağlup ederek tarihinde ilk şampiyonluğuna ulaştı. Ayrıca bu şampiyonluk, Dünya Kupası tarihinde kupanın ilk kez düzenlendiği kıtanın dışına çıkmasını sağlamıştır. Turnuvanın gol kralı 13 golle Fransız Just Fontaine oldu.
Mayıs 1960'da Dünya Kupası hazırlıkları devam ederken Şili’de 9.5 şiddetinde deprem meydana geldi. Maçların oynanacağı statların ve tesislerin büyük hasar görmesine rağmen Organizasyon Komitesi Başkanı Carlos Dittborn Arica, dünya kupasının başlama tarihine kadar stadyumları yetiştirme sözü verdi ve bütün olumsuzluklara rağmen Şili, Dünya Kupasını düzenledi. 1962 FIFA Dünya Kupası’nın sahibi Brezilya oldu ama 3. olan Şili Milli Takımı, yaşanan depremin ardından yılmayıp bu organizasyonu yetiştirdiği için gönüllerin şampiyonu oldu.
1966 FIFA Dünya Kupası, ev sahibi İngiltere düzenledi ve finalde Batı Almanya’yı 4-2 yenerek kupayı kaldırdı. İlk kez birinci gelmelerinin yanı sıra Uruguay ve İtalya'dan sonra kupayı kaldıran üçüncü ev sahibi oldu. Turnuvanın gol kralı 9 golle Portekizli Eusébio oldu. Ayrıca World Cup Willie, FIFA Dünya Kupası tarihindeki turnuvaların maskotu olan ilk karakterdir.
1970 FIFA Dünya Kupası, Meksika'da düzenlendi. Bu turnuvanın şampiyonu 21 Haziran günü finalde İtalya'yı 4-1'lik sonuçla geçen Brezilya oldu. Brezilya bu kupayı üçüncü kez kazandı ve Jules Rimet kupasının ebedi sahibi oldu. Efsane futbolcu Pele de 3 kez şampiyon olan ilk futbolcu oldu. Turnuvanın gol kralı 10 golle Alman Gerd Müller oldu.Bu turnuva aynı zamanda Kuzey Amerika kıtasında düzenlenen ilk dünya kupası oldu.
Turnuvanın ev sahibi olan Batı Almanya, A grubunun birincisi olarak finale yükselmeye hak kazandı. Rakip, B grubunun birincisi olarak tarihinde ilk kez final oynayan Hollanda'ydı. Münih'te oynanan final maçını 2-1'lik sonuçla Batı Almanya kazandı. Panzerler bu şampiyonlukla beraber, 1954'ten sonra ikinci kez dünya kupası şampiyonluğu elde etti. Turnuvanın gol kralı 7 golle Polonyalı Grzegorz Lato oldu.
1978 FIFA Dünya Kupası’nı ev sahibi Arjantin, finalde Hollanda'yı uzatma dakikalarında attıkları gollerle 3-1 mağlup etti. Bu; Uruguay, İtalya, Batı Almanya ve İngiltere'den sonra kupayı ilk kez kazanan Arjantin, kupayı ev sahibi olarak kazanan 5. ülke oldu. Hollanda ise 2. defa üst üste finalde kaybetti. Turnuvanın gol kralı 6 golle Tangocu Mario Kempes oldu.
İspanya'da düzenlenen bu organizasyonun sonunda Santiago Bernabéu Stadyumu'nda oynanan final maçında Batı Almanya'yı 3-1'lik skorla mağlup eden İtalya şampiyon olarak 3. kez bu zafere ulaştı ve bu zaferle kupayı o zamana dek 3 defayla en çok kazanan Brezilya'yı yakaladı. İtalya, ilk turdaki grup maçlarının hepsini berabere bitirip, atılmış olan fazladan 1 gol ile üst tura çıktı. Sonra da şampiyon oldu. Turnuvanın gol kralı 6 golle İtalyan Paolo Rossi oldu.
1986 FIFA Dünya Kupası için başlangıçta Kolombiya seçildi ama Kolombiya'nın o yıllarda yaşadığı ekonomik sorunlar nedeniyle ev sahibi Meksika oldu. Meksika bu alanda 2. Kez ev sahipliği yapan tek ülke oldu. Meksika Dalgası da bu dünya kupasında ortaya çıktı. Turnuvaya damgasını vuran Maradona, Arjantin’in şampiyonluğunda büyük emek verdi. Finalde Batı Almanya’yı 3-2 ile geçen Tangocular bu kupayı 2. kez müzelerine götürdü. Turnuvanın gol kralı 6 golle İngiliz futbolcu Gary Lineker oldu.
1986’nın rövanşı niteliğinde bir finale sahne alan 1990 FIFA Dünya Kupası’nda bu kez Batı Almanya, finalde Arjantin’i 1-0 mağlup edip Brezilya ve İtalya’nın ardından kupayı üçüncü kez kazanan üçüncü takım oldu. Turnuvanın gol kralı 6 golle İtalyan Salvatore Schillaci oldu.
1994 FIFA Dünya Kupası’nın ABD’de düzenlenmesi bir çok tepkiye yol açtı. Sebebi ise futbola olan ilgilerinin oldukça az olmasıydı. Ancak bu tepkilere rağmen ortalama 69.000 seyirci ortalaması ile 1950'de düzenlenen kupadan beri en yüksek seyirci sayısına ulaşıldı. FIFA Dünya Kupaları’nın 15.si olan bu organizasyonda finalde Brezilya ve İtalya karşılaştı. Normal süresi ve uzatmaları 0-0 biten final maçında Brezilya penaltılarda İtalya'yı 3-2 mağlup ederek 4. Şampiyonluğuna ulaştı. Turnuvanın gol kralı 6’şar golle Bulgar Hristo Stoitchkov ve Rus Oleg Salenko oldu.
1998 FIFA Dünya Kupası, Fransa'nın ev sahipiğinde düzenlendi ve Horozlar, 12 Temmuz 1998 günü oynanan final maçında Brezilya'yı 3-0 yenerek Brezilya, Arjantin, Almanya, İtalya, Uruguay ve İngiltere'den sonra bu turnuvayı kazanan 7. takım olma başarısını gösterdi. Kupayı sürpriz bir şekilde Holanda’yı 2-1 yenerek 3. bitiren Hırvatistan'ın golcüsü Davor Šuker 6 golle turnuvanın gol kralı oldu.
‘Unutulmaz Dünya Kupası’2002 FIFA Dünya Kupası, iki ülke Japonya ve Güney Kore’nin beraber düzenlediği ilk dünya kupasıdır. Ayrıca ilk kez Asya kıtasında düzenlenen bu Dünya Kupası'nı ilk kez finalde karşılaştığı Almanya'yı 2-0 yenen Brezilya kaldırdı. 48 yıl sonra katıldığımız bu turnuvada yarı finalde Brezilya’ya elenen A Milli Takımımız, Güney Kore’yi 3-2 mağlup ederek dünya üçüncüsü oldu. Turnuvanın gol kralı 8 golle sambacı Ronaldo, nam-ı diğer El Fenomeno oldu.
Ronaldinho, Messi, Zidane, Pirlo, Raul, Beckham, Kaka, Gattuso, Dida, Crespo, Gerrard, Buffon, Figo, Van Nistelrooy, Ronaldo, Ballack, Roberto Carlos, Puyol, ve İnzaghi gibi dönemin süperstarlarını barındıran Dünya Kupası'nda İtalya, Almanya’yı; Fransa da Portekiz’i eleyerek finale kaldılar. Finalde Zidane'nin Materazzi'ye attığı kafanın damgasını vurduğu ilginç bir dünya kupası oldu. Belki de ilk defa bir dünya kupası, Tanrı'nın eli’nden sonra böyle futbol dışı bir olayla hatırlanacaktır… Nitekim kupayı kazanan takım Fransa’yı penaltılarda 5-3 yenen İtalya oldu. Turnuvanın gol kralı 5 golle Alman Miroslav Klose oldu.
2010 - İSPANYAİlk kez Afrika kıtasında düzenlenen 2010 FIFA Dünya Kupası, yine ilk kez şampiyon olan, finalde Hollanda’yı Iniesta’nın 116. dakikada attığı harika golle 1-0’la geçen İspanya’dır. Turnuvanın gol kralları 5’er golle Müller, Villa, Sneijder ve Forlan oldu.
Brezilya; Meksika, İtalya, Fransa ve Almanya'dan sonra turnuvayı ikinci kez düzenleyen 5. Ülkedir. Ayrıca Brezilya, evinde düzenlediği iki organizasyonda da şampiyon olamayıp ilkini finalde Uruguay’a diğerini de yarı finalde tarihi fark (7-1) yiyerek Almanya’ya kaptırdı. Finalde Arjantin’le karşılaşan Almanlar, Mario Götze’nin 113. dakikada attığı golle kupayı 4. Kez ülkesine kazandırdı. Turnuvanın gol kralı 6 golle Kolombiyalı yıldız James Rodriguez oldu.
Rusya’da 12 farklı stadyumda, 14 Haziran-15 Temmuz 2018 tarihleri arasında oynanan ve Avrupa ülkelerinin damgasını vurduğu 2018 FIFA Dünya Kupası’nda, favori Fransa’nın rakibi, yarı finalde İngiltere’yi 2-1’le geçen Hırvatistan oldu. Kısır sonuçlarla dikkat çeken final maçlarının aksine, 6 golün atıldığı karşılaşmada Fransa, Hırvatistan’ı 4-2 mağlup ederek 2. kez Dünya Kupası’nın sahibi oldu. Tarihinde ik kez finale kalan Hırvatlar mucizeyi gerçekleştiremese de gönüllerin şampiyonu oldu.En iyi oyuncu Luka ModricTurnuvanın gol kralı 6 golle Harry Kane, en iyi oyuncu Luka Modric, en iyi genç oyuncu Kylien Mbappe ve en iyi kaleci de Thibaut Courtois oldu. Mbappe, ayrıca Pele’nin ardından Dünya Kupası finalinde oynayıp gol atan ikinci en genç futbolcu oldu.