09.02.2014 - 12:07 | Son Güncellenme:
Galatasaray, yeni bir hukuk mücadelesine başlıyor. Osmanlı İmparatorluğu’nun 34’üncü padişahı Sultan Abdülhamit’in torunları, dedelerinden miras kaldığını öne sürdükleri onlarca değerli mülk ve arazi için hukuk mücadelesi başlattı. Bu yerler arasında Galatasaray Adası da var...
Sultan Abdülhamit’in torunları, 2013’ün mart ayında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile biraraya gelerek bu isteklerini belirtti. Galatasaray'ın henüz konu ile ilgili bir bilgisi olmadığı belirtilirken, hukuk sürecinin başlaması sonrasında yeni gelişmeler olacağı ifade edildi.
G.SARAY ADASI; MİMAR BALYAN'DAN OSMANLI'YA...
G.Saray Adası'nın ilginç bir geçmişi var. Osmanlı maliyesinin 1875 yılında iflas etmesiyle borç ödemeleri durduruldu. Birçok ünlü eser yapan dönemin mimarlarından Sarkis Balyan’a alacaklarının karşılığında Kuruçeşme’deki ünlü Galatasaray Adası verildi. Balyan’ın vefatının ardından adaya kimse sahip çıkmayınca Osmanlı vergi borçları ödenmediği gerekçesiyle el koydu. Ada 1914 yılında Türkiye’nin ilk denizcilik işletmesi olan Şirket-i Hayriye’ye kiralandı, 1957’te Galatasaray Kulübü’ne 150 bin TL’ye satıldı. 2006’dan beri de Suada adıyla eğlence yeri olarak hizmet veriyor.
YUNANİSTAN'DA EMSALİ VAR!..
Benzer bir emsal karar Yunan Kralı Venizelos’un ailesi için çıkmıştı. Venizelos’un malları kamulaştırılınca mirasçıları tıpkı Abdülhamit’in torunları gibi miras talep etti. Yunan hükümeti ödeme yapmayınca konu AİHM’e gitti ve 18 milyon dolarlık ödeme tablosu çıkarıldı. Venizelos’un varisleri bu parayı Yunan hükümetinden tahsil etti.
AVUKATLAR PARASINI İSTİYOR!
Abdülhamit’in bir kısım varisinin vekilliğini üstlenen Akkuş Hukuk Bürosu’ndan avukat Meral Akkuş ile Mehmet Erkan Akkuş, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:
"Mahkeme davacı kişilerin Abdülhamit’in varisleri olup olmadığı yönünde karar verecek. Varislerin Şehzade Mehmet Selim’e kadar veraset belgeleri alınmış durumda. Son halka Abdülhamit. Mahkeme tarafından veraset belgesi çıkması durumunda miras pay oranları da ortaya çıkacak. Söz konusu yerlerin bire bir iadesi mümkün değil. Varisler kendi miras payları oranında maddi karşılık talep ediyor. Anlaşma yapılamaması durumunda AİHM’e kadar gidecekler."
"CUMHURİYETTEN SONRA KAMULAŞTIRILDI"
"1924 tarihli 431 sayılı yasa padişah mallarıyla ilgili talepte bulunulmasına engel. Sultan Abdülhamit, 1918 yılında vefat etti. Ancak Abdülhamit’e ait mal varlıkları 1924 yılında kamulaştırıldı. Yani Cumhuriyet ilan edildikten 1 yıl sonra. Şayet kamulaştırma Cumhuriyet’ten önce yapılsaydı varisler hak iddia edemezdi. Yani miras varislerin mülkiyetine geçer."
İŞTE İSTENEN MÜLKLERİN BAZILARI
- Galatasaray Adası
- Sultanhamam’daki İzmirli Hanı
- İstanbul Gedikpaşa’daki tiyatro arsası
- Eyüp Kopçageçidi’ndeki 21 dönüm tarla
- Eyüp’te 18 dönümlük Bahariye Kışlası
- Kağıthane’de 20 dönüm arazi
- Bakırköy’de 70 dönüm arazi
- Bakırköy Veliefendi çayırı
- Dolmabahçe’de 30 dönüm bostan
- Beşiktaş Serencebey’de 2 dönüm bağ, Ihlamur’da 3 dönüm arsa
- İstanbul Horhor’da konak ve 5 dönüm arsası
- Arnavutköy Akıntı Burnu’nda gazino ve müştemilatı
- Ortaköy’de Dalyan mahallesi ve Ali Saip Paşa Yalısı ile müştemilatı
- Paşabahçe İrcirli Köyü’nde 40 dönüm arazi ve şişe fabrikası
- Beykoz’da 40 dönüm bostan, üç bahçe, 6 tarla, 2 çayır, 3 arsa, 1 bağ, 1 dükkan ve yalısıylaTokat çiftliği, Yalnız Servi çiftliği.
- Beykoz’da Abraham Paşa’dan alınan 38 dönüm arazi ve üzerindeki müştemilat
- Şişli’de İzzet Paşa çiftliği
- Çatalca ve Çekmece’de; Filifos çiftliği, Kaparya çiftliği, Safra çiftliği, Kılıçali Sağır çiftliği, Silivriçiftliği, Bosna çiftliği, Sazlı Bosna çiftliği, Haraççı çiftliği, Papas Bergos çiftliği, İzzettin çiftliği, Tozalak çiftliği ve Yahya Bey Kışlası.
(Vatan)