04.03.2022 - 17:05 | Son Güncellenme:
NEVZAT DİNDAR - ÖZEL HABER
10 başkan eskiten ada
Reina’nın sahibi Mehmet Koçaslan’ın uzun yıllar işletmeciliğini sürdürdüğü Galatasaray Adası kira tahliye davaları ve bir çok karmaşık hukuki sürecin konusu olmuştu. Mehmet Cansun döneminden beri Özhan Canaydın, Adnan Polat, Ünal Aysal, Duygun Yarsuvat, Dursun Özbek, Mustafa Cengiz ve Burak Elmas dönemlerinde Reina’nın sahibi Mehmet Koçarslan’ın şirket Mels Turizm kontrolünde işletilmekte olan Galatasaray Adası 2017 Mayıs ayında kaçak yapılaşma nedeniyle İBB ekipleri tarafından yıkılmıştı.
Karmaşık Davalar
Mehmet Koçaslan’la 10’da fazla sayıdaki hukuki uyuşmazlık ve davaların sonunda Galatasaray, Burak Elmas döneminde adasına kavuştu. Birbirine geçmiş bir çok davanın süreci uzattığı noktada merhum Başkan Mustafa Cengiz’in döneminde açılan kira borcu ve tahliye davası ilk derece mahkemesinde hızla sonuçlandı. Sonrasında istinaf ve Yargıtay süreçleri kulüp tarafından takip edildi ve süreç tamamlandı.
Sosyal Tesis Olacak
Galatasaray Adası’nın kullanımının tartışmaya açıldığı genel kurulda 2016 yılında sosyal tesis olarak işletilmesi kararı alınmıştı. Halen bu genel kurul kararı yürürlükte olduğu için Galatasaray adası sosyal tesis olarak işletilecek ve kulüp üyelerinin ve camianın hizmetine sunulacak. Galatasaray Adası üyeler için çok önemli manevi anlamı olan bir tesis, birçok kulüp üyesi çocukluğunu gençliğini adada geçirdi.
Paha biçilmez adanın ürküten hali
Ünal Aysal döneminde yapılan bir değerleme raporuna göre 400 milyon Euro değerinde olan ancak aynı raporda “aslında paha biçilemez” denilen Galatasatay Adası’nın terk edilmiş olduğu beş yıllık sürede hiçbir bakımın yapılmadığı ve adanın fiziksel olarak çok kötü durumda bulunduğu öğrenildi. İstanbul adliyesi icra ekiplerinin çektiği fotoğraflar adanın mevcut durumunu ortaya koyuyor.
Dünyada tek
1872'de Sultan Abdülaziz tarafından Sarkis Balyan'a hediye edilen ada, bir dönem Sarkis Bey Adacığı olarak anıldı. Osmanlı döneminde, ünlü ressam Ayvazovski'nin kaldığı bu ada, 1914'lerden itibaren kömür deposu haline getirildi. Bir süre sonra şehir hatları vapurlarına yakıt sağlayan bir yer oldu. O dönemde turistik bir tesis olarak halka açılması planlanan Kuruçeşme Adası, 1957'de Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Sadık Giz'in girişimleriyle 150 bin TL karşılığında satın alındı ve Galatasaray üyelerinin hizmetine sunuldu.